05.06.2020.

U Svetoj Nedelji aplikacijom "SOM sport" transparentnije prate korištenje sredstava za sport i vatrogastvo

Brojnu papirologiju zamjenjuje aplikacija i par klikova

Grad Sveta Nedelja uvodi hrvatsku aplikaciju kojom će nadzirati trošenje namjenskih sredstava za vatrogastvo i sport, uz potpuni pregled sportaša u gradu.

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 4. lipnja, u svetonedeljskoj gradskoj upravi potpisan je ugovor o suradnji sa zagrebačkom tvrtkom Fortis Labor, čijom će se aplikacijom uvesti potpuna digitalizacija pravdanja namjenskih sredstava isplaćenih iz proračuna Grada preko javnih poziva.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec tom je prigodom izjavio:

- Odlučili smo podići transparentnost na najvišu moguću razinu. Od već dostupnih prostornih planova pa do svih plaćanja računa i natječaja koji su dostupni online, sada transparentnost širimo i na područje sporta i vatrogastva. Ovo je još jedno ulaganje u digitalizaciju poslovanja i razvoj naše javne uprave.

Direktor tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić izrazio je zadovoljstvo što je Sveta Nedelja prepoznala rješenje koje su razvijali u ZICER-u, Zagrebačkom poduzetničkom inkubatoru te da se kao proaktivan grad digitaliziraju u svim granama i mjerama. Ideja "SOM sport" sustava je da nikada ne bude dovršena aplikacija, da se stalno razvija, što se sa Svetom Nedeljom uspješno realiziralo.

- SOM sustav je u potpunosti razvijen i osmišljen u Hrvatskoj kao jedinstvena aplikacija koja omogućuje da udruge vode operativni dio djelovanja doslovno kroz par klikova. Razvili smo je sredstvima EU fondova. Svaka udruga, tako i Grad Sveta Nedelja, u realnom vremenu znat će koliko je namjenskih sredstava isplaćeno, koliko je opravdano. Intencija je da kroz ovaj sustav već iduće godine budu provedeni i natječaji te da se gradska birokracija potpuno digitalizira - izjavio je Gašparić.

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi naglasio je kako se dosadašnja dobra suradnja sa zajednicama nastavlja te će se uvođenjem ovog alata ta suradnja i pojačati.

- Ovo je korak naprijed u smanjivanju papirologije, olakšavanju i ubrzavanju procesa. Tehnologija ide naprijed i treba ju koristiti. Nadam se da će se na primjeru našega Grada i naših zajednica ovi alati implementirati i na nacionalnoj razini, kako bi svi drugi klubovi i udruge imali jednake uvjete - rekao je Nađi.

Dodao je kako aplikacija ima brojne primjene, a jedna od korisnih je i praćenje dolazaka na sportske treninge.

- Ukoliko se u ovom razdoblju pandemije COVID-a 19 utvrdi da je netko od igrača zaražen, u nekoliko klikova mogu se odrediti svi njegovi kontakti, a time pospješiti i ubrzati vrijeme reakcije - izjavio je Nađi. Ovo je samo jedan od pozitivnih primjera korištenja aplikacije, koja se može prilagoditi radu i poslovanju subjekta.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Svete Nedelje Ivica Petravić naglasio je kako će im ova aplikacija povećati kontrolu nad financijskim sredstvima i pomoći u radu.

- Vatrogasna zajednica imat će uvid u poslovanje društava i status članova, čime ćemo dobiti veću transparentnost i kvalitetnije operativno djelovanje - rekao je Petravić.

Slobodan Matić, predsjednik Sportske zajednice grada Svete Nedelje pozdravlja uvođenje novih tehnologija u rad udruga i zajednica.

- Očekujemo da će ovakvo praćenje poslovanja olakšati i potaknuti učinkovitost i aktivnost udruga - izjavio je Matić.

Sve sportske i vatrogasne udruge u Svetoj Nedelji, kojima su nakon javnih natječaja dotirani iznosi iz proračuna, puno će jednostavnije i brže računima pravdati te iznose, a Grad Sveta Nedelja će u realnom vremenu znati koliki je iznos kome dodijeljen, koliko je tko opravdao i slično.

Tvrtka Fortis Labor osmislila je aplikaciju sredstvima EU fondova, sustav omogućuje digitalno praćenje isplata iz proračuna temeljem javnog natječaja, a istodobno omogućava jednostavniju i efikasniju naplatu članarina, putem koje se dobiva potpuni pregled broja sportaša u Gradu.

Gradsku upravu, sportsku i vatrogasnu zajednicu više se neće zatrpavati brojnim registrima, već će sve biti digitalizirano i odmah vidljivo. Ovo je jedna od niza mjera za digitalizaciju lokalne uprave i transparentnog trošenja javnog novca koje se uvode u Svetoj Nedelji.

Nives Polovina Barun

 
05.06.2020.

Županija podupire očuvanje gospodarske aktivnosti

13 milijuna kuna bespovratnih potpora gospodarstvenicima

Županija podupire očuvanje gospodarske aktivnosti

Zagrebačka županija poziva poduzetnike sa svog područja da se jave na 13 milijuna kuna vrijedan Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikro subjekte čiji je rad obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19. Prijave se primaju do 6. srpnja 2020., a npr. obrtnik s 10 zaposlenih u mjesecu svibnju 2020. godine ostvarit će bespovratnu potporu od 30.000 kn.

Prijaviti se mogu mikro subjekti malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva, samostalne profesije) koji imaju sjedište i koji posluju na području Zagrebačke županije, imaju najmanje 1 zaposlenog (uključujući vlasnika/cu obrta) te koji su prijavitelji na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19), i čije je poslovanje bilo obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka 2020. godine.

- Ovom mjerom, koja za cilj ima očuvanje gospodarske aktivnosti, odlučili smo dati potporu mikro subjektima koji su najosjetljiviji segment poduzetništva i teško su pogođeni ovom krizom – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodavši kako je nedavno donesenim rebalansom proračuna iznos za bespovratne potpore poduzetnicima povećan za 85,71% u odnosu na plan s početka godine.

Potpore će se dodjeljivati za nabavu opreme, sirovine i materijala za obavljanje osnovne djelatnosti, podmirenje kreditnih/leasing (financijski) obveza za nabavljenu opremu, korištenje/najam poslovnog prostora, komunalne troškove, troškove telekomunikacija, knjigovodstvenih usluga, licencija, koncesija te drugih troškova za obavljanje osnovne djelatnosti. Iznos potpore iznosi 3.000 kuna jednokratno po zaposlenom radniku na puno radno vrijeme u prethodnom mjesecu.

Tekst javnog poziva, upute za prijavitelje i obrasci zahtjeva nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji, a više informacija može se dobiti na e-mail uog@zagrebacka-zupanija.hr, ili na broju telefona 01/6009-457.

Prijave se dostavljaju na tri načina:

1. elektronički, putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr, na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb,

2. preporučenom poštom na gore spomenutu adresu

3. osobno na istu adresu u Pisarnicu koja se nalazi u prizemlju.

M.B.

 
05.06.2020.

Samoborsko sajmište sve otvorenije za posjetitelje

Ponovno se otvara stočni sajam

Samoborsko sajmište sve otvorenije za posjetitelje

Od subote, 6. lipnja 2020. godine, ponovno će biti otvoren stočni sajam na Sajmištu u Samoboru.

Time će Sajmište u subotu od 7 do 14 sati biti otvoreno za prodaju svih vrsta proizvoda i ugostiteljskih usluga.

A.B.

 

U Svetoj Nedelji aplikacijom "SOM sport" transparentnije prate korištenje sredstava za sport i vatrogastvo

Županija podupire očuvanje gospodarske aktivnosti

Samoborsko sajmište sve otvorenije za posjetitelje

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002