01.07.2020.

U Svetoj Nedelji se otvara prvi "pumptrack" poligon ovog tipa u Hrvatskoj

Nova atrakcija za ljubitelje adrenalina kod jezera u Orešju

U Svetoj Nedelji uskoro se otvara prvi "pumptrack" poligon ovog tipa u Hrvatskoj. Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, u pratnji zamjenice Marije Hršak i stručnih suradnika, posjetio je područje jezera Orešje, na kojem je pri kraju izgradnja novog, suvremenog "pumptrack" poligona. Radi se o sportskom objektu sastavljenom od zaobljenih izbočina i zavoja, koji su ritmički povezani u kružnu cjelinu.

Gradonačelnik Zurovec istaknuo je kako je upravo široka primjena ovog objekta njegova najveća prednost.

- Ove staze popularne su diljem svijeta i Grad Sveta Nedelja ponovno je odlučio biti pionir i dovesti "pumptrack" u Hrvatsku. Na ovaj način dodatno ćemo oživjeti područje oko jezera Orešje, koje naši građani svakodnevno koriste. Poligon može korisititi svakom tko se želi zabaviti ili poraditi na fizičkoj formi, no naglasio bih da je korištenje na vlastitu odgovornost, jer je sigurnost uvijek prioritet.

Ovaj asfaltni poligon primjeren je za sve veličine bicikala, rola, koturaljki i romobila te je namijenjen svim generacijama, bez obzira na njihovo predznanje i iskustvo. Za kretanje po poligonu biciklisti ne trebaju nužno okretati pedale, već se kreću pomicanjem tijela gore i dolje, otkud i potječe naziv "pumptrack". Izgradnjom ovog sportskog objekta revitalizirat će se područje oko samog jezera Orešje, a Grad Sveta Nedelja dobit će još jednu lokaciju koja će privlačiti njegove stanovnike, ali i zaljubljenike u ekstremne sportove iz drugih dijelova Hrvatske.

Direktor tvrtke HD Navigatio d.o.o. Hrvoje Šepić, koja je izvođač "pumptrack" staze, izrazio je zadovoljstvo time što je Grad Sveta Nedelja prepoznao ovaj sportski objekt kao dodatnu vrijednost koja podiže kvalitetu života njegovih građana.

- Živio sam na ovom području i za mene ovaj projekt ima emotivnu notu. Nadam se da će i ostali gradovi prepoznati višestruke prednosti ove sportske infrastrukture i slijediti primjer Svete Nedelje. Prema iskustvima dosadašnjih korisnika diljem Europe, ovaj se prostor pokazao kao odlična prilika za druženje svih dobnih skupina, kako profesionalaca, tako i sportskih entuzijasta.

"Pumptrack" poligoni namijenjeni su i najmlađim korisnicima te ispunjavaju najviše europske sigurnosne standarde za vanjska igrališta i igrališta na otvorenom prostoru. Zbog svoje asfaltne vozne površinu iznimno su postojani, te sigurni za uporabu u svim vremenskim uvjetima.

A.B.B.

 
01.07.2020.

Najava dobrovoljnog darivanja krvi

Humanizam ne staje ni tijekom ljeta

Najava dobrovoljnog darivanja krvi

Samoborski Crveni križ poziva sve dobrovoljne darivatelje krvi koji su u mogućnosti da se odazovu na redovitu veliku gradsku akciju prikupljanja u utorak, 7. srpnja, u prostorijama Autobusnog kolodvora u Samoboru, u vremenu od 9.30 do 17 sati i 30 minuta.

U srpnju će se održati i jedna manja akcija darivanja, u Društvenom domu Galgovo, u ponedjeljak, 13. srpnja između 17 i 19 sati.

E.K.

 
01.07.2020.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Sve više divljih odlagališta otpada

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje, održanoj 30. lipnja u Društvenom domu u Strmcu, svim su sudionicima podijeljene maske, sjedilo se na primjerenoj udaljenosti, no sve se ostalo odvijalo na uobičajeni način. Ipak, svi su bili svjesni da se ne treba previše dugo zadržavati u zatvorenom prostoru pa su i rasprave bile uglavnom primjereno kratke, a većina je odluka važnih za funkcioniranje Grada donesena jednoglasno.

Budući da se veći dio od 26 točaka dnevnog reda odnosio na razna izvješća o prošlogodišnjem radu, Vesna Filipović (HDZ) čak je bila mišljenja da se sjednica mogla održati i on-line.

Ipak, upravo su ta izvješća bila predmet nezadovoljstva za oporbu pa su uglavnom usvojena većinom glasova, uz suzdržane glasove oporbe. Odnosilo se to u prvom redu na godišnje izvješće o izvršenju proračuna u 2019. godini, kao i na odluku o raspodjeli rezultata poslovanja, odnosno konačnog viška prihoda nad rashodima od 6,3 milijuna kuna. Taj prošlogodišnji višak prihoda preostao je nakon što su iz viška od gotovo 39 milijuna kuna podmireni manjkovi iz prethodnih godina, a konačna raspodjela bit će usvojena rebalansom proračuna, koji je sada na javnom savjetovanju.

Vesna Filipović zamjerila je gradonačelniku i njegovom timu nerealno planiranje, dok je Damir Halužan (HDZ) zamjerio gradonačelniku što nije smanjio i svoju plaću, kao što je smanjio plaće zaposlenih u gradskoj upravi, te što se previše troši na promidžbu i intelektualne usluge. Zbog toga je zatražio od gradonačelnika da se objave podaci o proračunu na tzv. četvrtoj razini, kako bi građani mogli vidjeti svaki račun Grada. Ove su se primjedbe odnosile i na izvješća iz sfere izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture, kao i na izvješće o radu gradonačelnika.

Oporba je posebno bila nezadovoljna pa je također ostala suzdržana kod usvajanja izvješća o prikupljanju komunalnog otpada i odluka koje se odnose na prestanak Ugovora o koncesiji za obavljanje javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te su izrazili bojazan da se priprema veliko povećanje cijena za te usluge. Gradonačelnik Dario Zurovec podsjetio je da su promijenjeni uvjeti na tržištu otpada, budući da više nema izvoza nekih sirovina u Kinu ili Austriju, a Ministarstvo zaštite okoliša je zatvorilo čak 35 od 135 odlagališta otpada, tako da odlaganje i zbrinjavanje otpada postaje za sve lokalne jedinice, a time i građane, nažalost, sve skuplje.

Vijećnici su većinom glasova najprije izvan snage stavili svoju odluku iz siječnja ove godine o sporazumnom prestanku ugovora o koncesiji za obavljanje javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada i potom donijeli novu, kojom će taj posao do kraja ove godine i dalje obavljati tvrtka Eko Flor Plus. To je napravljeno zato što je s krajem lipnja istekla valjanost postojeće odluke te se neće stići zaključiti novi ugovor o koncesiji za ovu komunalnu djelatnost, jer je postupak za odabir novog koncesionara i dalje u tijeku.

Damir Halužan predbacio je gradonačelniku da je u međuvremenu, bez suglasnosti Gradskog vijeća, potpisao ugovor s Eko Florom Plus o odvozu sirovina s novog svetonedeljskog reciklažnog dvorišta po cijeni od 2 milijuna kuna godišnje, umjesto dosadašnjih 512 tisuća kuna.

Na isti su način usvojena i izvješća vezano uz nelegalno odlaganje otpada, čije količine se i dalje povećavaju i šire na neke nove lokacije, kao što je, na primjer, Svetonedeljski Breg. Ipak, jednoglasno su usvojene mjere za sprečavanje nelegalnog odbacivanja otpada i uklanjanje tog otpada.

Vesna Filipović upozorila je na odlagalište azbestnog otpada koje se pojavilo u Rakitju, Jozu Vrdoljaka smetaju previsoki kontejneri na reciklažnom dvorištu u koje se teško ubacuje građevinski otpad, a Damir Halužan okrivio je gradonačelnika Daria Zurovca za ilegalno odlagalište u Kerestincu, uz tvrdnju da je izvođačima radova za Grad dopušteno da devastiraju zemljište veličine dvaju nogometnih igrališta, koje je unajmljeno od države. Tamo je navezen razni građevinski otpad, a nakon što je o tome je obaviješten Državni inspektorat, navažanjem zemlje je Obrt Vrančić to sanirao, pa Halužana zanima tko će to platiti.

Vijećnici su jednoglasno podržali odluku o tromjesečnom oslobođenju od plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti, kao pomoć poduzetnicima za vrijeme korona krize. Damir Halužan predložio je da se to nastavi i za sljedeća tri mjeseca i stavi u rebalans proračuna.

Jednoglasno je usvojena i nova Odluka o komunalnom redu, koja je usklađena sa zakonskim promjenama pa sad daje šire ovlasti komunalnim redarima, a donosi i neke nove prekršajne mjere.

Na isti su način sa zakonskim izmjenama usklađene odluke o obavljanju djelatnosti trgovine na malo izvan prodavaonica i ugostiteljske djelatnosti izvan građevina.

Nakon postupka javne nabave, jednoglasno je prihvaćena ponuda Obrta Vrančić za radove na održavanju nerazvrstanih cesta u sljedeće dvije godine, kao i tri odluke vezane uz plan i aktivnosti protupožarne zaštite u ovoj godini.

U naselju Srebrnjak je, na prijedlog mještana, jednoglasnom odlukom imenovana nova Ulica Krajačići, a većinom glasova dana je suglasnost na Statut javne ustanove Kulturni centar Sveta Nedelja.

Na desetak pitanja postavljenih za vrijeme Aktualnog sata, uglavnom iz lokalne komunalne sfere, gradonačelnik Dario Zurovec rekao je da će svi dobiti pisane odgovore.

D.K.

 

U Svetoj Nedelji se otvara prvi "pumptrack" poligon ovog tipa u Hrvatskoj

Najava dobrovoljnog darivanja krvi

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002