23.11.2020.

Makedonci i ove godine obilježili Racinov dan u Samoboru

Čvrste veze ne prekida ni korona

Makedonci i ove godine obilježili Racinov dan u Samoboru

U parku kod Samoborskog muzeja i ove su se godine u subotu, 21. studenoga, okupili članovi Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i Makedonskog kulturnog društva Ohridski biser, kako bi polaganjem vijenca ispred biste velikog pjesnika Koče Racina odali počast utemeljitelju svoje moderne nacionalne književnosti.

Bista Koče Racina s punim pravom krasi park kod našeg gradskog muzeja, jer čvrste veze između Makedonaca i Samoboraca traju sada već punih 81 godinu, od kada je, davne 1939., u samoborskoj tiskari Špuler, u ilegali, otisnuta Racinova zbirka pjesama Beli mugri. Upravo ova knjiga, čiji se original i danas čuva u Samoborskom muzeju, smatra se jednim od temeljnih djela suvremene makedonske književnosti.

Makedonci, dakako, unatoč ozbiljnoj situaciji uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, nisu propustili obilježiti Racinov dan u Samoboru. Nažalost, delegacija Makedonaca je bila malobrojna, a izostali su i ostali uobičajeni popratni programi koji se već niz godina održavaju na ovaj dan.

M.K.

 
23.11.2020.

Samoborska Odvodnja obilježila Svjetski dan zahoda

Zvuči šaljivo, ali nije nimalo bezazleno - treba učiti od malih nogu

Samoborska Odvodnja obilježila Svjetski dan zahoda

Vodni resursi, njihovo očuvanje, zagađenje i održivost sanitacije, već niz godina jedna su od glavnih tema kojima se bavi čitav svijet, jer, znamo svi, bez čiste vode nema ni života na Zemlji. Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem uvelike su doprinijele svekolikom zagađenju voda, od malih potoka pa do velikih oceana, pa je krajnje vrijeme da se svi uozbiljimo i zabrinemo za svoju budućnost.

S ciljem upoznavanja javnosti o ovom sveprisutnom problemu obilježava se 19. studenoga i Svjetski dan zahoda, u koji se i ove godine aktivno uključila gradska tvrtka Odvodnja Samobor d.o.o. Sa željom da na problem zagađenja voda upozore ponajprije najmlađe, na samoborskom Autobusnom kolodvoru, uz instalaciju zahoda, organizirali su izložbu likovnih radova polaznika Dječjeg vrtića Grigor Vitez, koji su svojim crtežima pokazali kako oni čuvaju vode i okoliš. Njihove radove će ocijeniti, a tri najbolja izabrati i nagraditi, članice samoborskog likovnog odjela Matice hrvatske Snježana Zakanj Radovanić, Đurđica Debogović i Grozdana Korpar.

Izložba dječjih radova na kolodvoru otvorena je do 1. prosinca, a detaljnije o tome što sve smijete ili pak nikako ne biste smjeli bacati u svoje kućne odvode i zašto su nam zahodi itekako važni pročitajte na internetskim stranicama Odvodnje.

M.K.

 
23.11.2020.

Završeni unutarstranački izbori u HDZ-u

Tomislav Masten predsjednik samoborskog HDZ-a

Završeni unutarstranački izbori u HDZ-u

U nedjelju, 22. studenoga, održani su unutarstranački izbori u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, na kojima su birani čelnici i ostali stranački dužnosnici na razini županija, gradova i općina u cijeloj državi.

U Gradu Samoboru sa 161 glasom na mjesto predsjednika Gradske organizacije HDZ-a izabran je Tomislav Masten, dok su za potpredsjednike izabrani Petar Krešimir Čulina, Martina Hainešek i Lovro Mihelić. Mastenov protukandidat Josip Mahović dobio je 64 glasa.

Na razini Zagrebačke županije za novog predsjednika Županijske organizacije HDZ-a izabran je gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk, koji je na izborima osvojio više glasova od dosadašnjeg predsjednika Skupštine Zagrebačke županije Damira Mikuljana, a za potpredsjednike su izabrani Tomislav Landeka, Javor Bojan Leš, Tomislav Masten i Božidar Škrinjarić.

I.H.

 
23.11.2020.

U Svetoj Nedelji dodijeljena Javna priznanja uspješnim sportašima

David Dorčić i Patrik Žalac kao uzor i poticaj drugima

U ponedjeljak, 23. studenoga, u Gradskoj vijećnici Grada Svete Nedelje održan je kraći svečani prijemi istaknutih mladih svetonedeljskih sportaša Davida Dorčića i Patrika Žalca. S obzirom na epidemiološke mjere i upute, dodjele su održane u vremenskom razmaku i uz strogo pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Uspješne sportaše dočekao je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec i tom prilikom uručio Javna priznanja za izvanredan uspjeh u sportu: Davidu Dorčiću za osvojeno 3. mjesto na Otvorenom prvenstvu Hrvatske 2020. godine u kategoriji motocross i supercross u juniorskoj klasi MX 50 te Patriku Žalcu za osvojeno 3. mjesto na državnom veslačkom prvenstvu za seniore održanom 13. rujna ove godine u kategoriji dvojac lakih seniora. Davidu Dorčiću i Patriku Žalcu također su dodijeljene i novčane nagrade.

- David, iako ima tek 7 godina, postigao je zavidne sportske uspjehe. Biti tako mlad i tako uspješan, odnosno 3. na državnom prvenstvu u motocrossu, nešto je zbog čega smo svi ponosni. Jednako mi je drago vidjeti kako se uspjeh Patrika nastavlja. Bio je nagrađen i prošle godine, dok se ove uspješno natjecao u kategoriji seniora, iako je tek junior i ponovno postigao državni uspjeh, ali i rješenje o kategorizaciji sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora. Ove nagrade samo su mali znak pažnje za sav vaš trud i ulaganje, ali i potvrda vašim roditeljima koji nesebično pridonose uspjehu. Hvala vam što se neizmjerno trudite i pridonosite svom osobnom razvoju i napretku. Iznimno sam ponosan na vaše uspjehe - istaknuo je gradonačelnik Garda Svete Nedelje Dario Zurovec.

Sedmogodišnji David zahvalio je na priznanju i novčanoj nagradi, jer će njemu i roditeljima to omogućiti, ali i uvelike olakšati, sudjelovanja na budućim mnogobrojnim natjecanjima. Zahvalio je i nagrađeni sportaš Patrik Žalac, istaknuvši kako mu je neizmjerno drago da je njegov trud prepoznat i kako je ovo dodatna motivacija za postizanje novih uspjeha.

A.B.B.

 

Makedonci i ove godine obilježili Racinov dan u Samoboru

Samoborska Odvodnja obilježila Svjetski dan zahoda

Završeni unutarstranački izbori u HDZ-u

U Svetoj Nedelji dodijeljena Javna priznanja uspješnim sportašima

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002