11.09.2020.

Najnovija regulacija prometa u centru grada

Do četvrtka se zatvara promet u Šmidhenovoj

Najnovija regulacija prometa u centru grada

Gajeva ulica do nedjelje, 13. rujna, ostaje jednosmjerna od poslovnice FINE do rotora kod Doma zdravlja, no isključivo za autobuse i vozila stanara, dok će se Krležinom i Šmidhenovom promet odvijati u oba smjera.

Od ponedjeljka, 14. rujna, zatvara se promet u Šmidhenovoj ulici kako bi se odradila izmjena šahtova, a isti bi trebali biti zamijenjeni do četvrtka, 17. rujna. U tom vremenu će Gajeva biti dvosmjerna, kao i Krležina.

Normalizacija prometa i vraćanje na staro predviđena je za petak, 18. rujna. Gajeva će ponovno biti jednosmjerna, kao što je bila i prije rekonstrukcije, Krležina dvosmjerna, a Šmidhenova nanovo jednosmjerna.

U srijedu, 9. rujna, održan je i sastanak predstavnika Grada, Komunalca i prijevoznika, te je postignut dogovor koji se prvenstveno tiče sigurnosti školske djece. Dogovoreno je da će od 14. do 17. rujna, dakle u vremenu zamjene šahtova u Šmidhenovoj, autobusi koji prevoze školsku djecu voziti Krležinom ulicom, kod rotora će skrenuti u Gajevu i na starom autobusnom kolodovoru iskrcavati djecu. To se odnosi na sljedeće autobusne linije: Samobor – Bregana, Samobor – Otok, Samobor – Medsave, Samobor – Otruševec – Vrhovčak i Samobor – Grdanjci.

Iz trgovačkog društva Komunalac podsjećaju građane da će se zatvoriti i parkiralište u Gajevoj ulici na prostoru starog autobusnog kolodvora, koje će se u vrijeme trajanja radova koristiti isključivo kao autobusno stajalište u svrhu sigurnog prijevoza školske djece. Mole se korisnici parkirališta na starom autobusnom kolodvoru da u nedjelju, 13. rujna do 20:00 sati, premjeste svoja vozila na druga parkirališta na području grada. Vozila koja se nakon tog vremena zateknu na parkiralištu bit će uklonjena o trošku vlasnika na parkiralište iza kina u Kompareovoj ulici.

Zbog radova na rekonstrukciji Mlinske ulice u Samoboru, od raskrižja s Ulicom J. Komparea do Ulice Samoborskih bratovština, od 14. rujna do 3. listopada uspostavit će se privremena regulacija prometa kojom će biti zatvoren promet za sva vozila, osim vozila gradilišta.

Za Dječji vrtić Izvor obilazan pravac je Ulica grada Wirgesa – Mlinska (uz HEP) – Ulica Samoborskih bratovština.

Apelira se na građane da se pridržavaju prometne signalizacije za vrijeme privremene regulacije prometa te se mole za strpljenje i razumijevanje.

M.S.

 
11.09.2020.

30. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Autoprijevoznicima dodatnih dodatnih 1.999.287 kuna

U samoborskom Centru za mlade Bunker održana je u četvrtak, 10. rujna, 30. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora, a na dnevnom redu, uz uvodni Aktualni sat i na kraju uobičajene informacije i obavijesti, bila je samo jedna točka – Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti gradonačelniku za sklapanje dodatka Okvirnom sporazumu br. 03/OS/2018 i Ugovora o javnoj nabavi za nabavu usluge prijevoza učenika osnovnih škola na području Grada Samobora, vrijednog 1.599.430 kuna bez PDV-a, odnosno ukupno 1.999.287,50 kuna.

Iscrpno obrazloženje s novim prijedlogom vijećnici su mogli iščitati iz dobivenih materijala, a dodatno je sve pojasnio gradski pročelnik za financije Željko Radovanić.

Radovanić je pritom istaknuo kako je Grad Samobor na vrijeme, još u svibnju ove godine, pokrenuo postupak javne nabave za gradski prijevoz i prijevoz djece u škole, ali se, zbog poznate situacije s pandemijom koronavirusa i slijedom toga mjera Ministarstva znanosti i obrazovanja koje su pristizale, a koje ravnatelji škola moraju ispoštovati radi sigurnosti djece, morala mijenjati i natječajna dokumentacija. S obzirom da se na ovaj način ne bi mogli ispoštovati rokovi natječaja, posegnulo se za ovom zakonski usklađenom mjerom i sklapanjem dodatka postojećem ugovoru s koncesionarima prijevoza Samoborček EU Grupa d.o.o. i Autoturist Samobor d.o.o. na razdoblje do 4 mjeseca (do kraja kalendarske godine, odnosno završetka 1. polugodišta), koji će morati ispuniti obavezu prijevoza djece uvođenjem više linija i provođenjem navedenih sigurnosnih mjera.

Za ovaj iznos dodatka ugovoru gradonačelnik mora imati i odobrenje Gradskog vijeća, a novi javni natječaj bit će objavljen nakon prikupljene potrebne nove dokumentacije.

U raspravi koja je uslijedila nezavisni vijećnik Vladimir Skendrović ustvrdio je da se prijevoz djece mora osigurati, ali i skrenuo pažnju kako se djeca voze uobičajenim linijama, miješaju se s ostalim putnicima, pa im tako nisu osigurani potrebni epidemiološki uvjeti, a na pojedinim linijama je i velika gužva. Stoga smatra neprihvatljivim da Grad plaća dodatnih skoro 2 milijuna kuna za nešto što se uobičajeno odvija u prometu, a nema posebnih autobusa za djecu, barem prema školama s najvećim brojem učenika.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković istaknula je da je već i po postojećem ugovoru bilo jasno da će se djeca voziti s ostalim putnicima te da sada treba zahtijevati da se linije odvoje radi sigurnosti djece.

Nakon rasprave vijećnici su s 20 glasova ZA i 1 PROTIV usvojili ovaj prijedlog i dodatak ugovoru.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić obavijestio je vijećnike kako članica Vijeća Matilda- Mihaela Purić više neće predstavljati stranku BM 365 - Stranku rada i solidarnosti, već će djelovati kao nezavisna vijećnica te da će sljedeća sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora biti održana 24. rujna u 17 sati, također u Bunkeru.

AKTUALNI SAT

Vijećnik Lovro Mihelić (HDZ) istaknuo je problem novog reciklažnog dvorišta u Vrbovcu, gdje se mještani žale na čestice stakla i smeće u dvorištima, smrad i buku strojeva i van radnog vremena, pa se tako dogodio i incident kada je predsjednik njihovog Mjesnog odbora reagirao, a vlasnik pozvao policiju. Sve su prijavili nadležnom inspektoratu i službama te traže reakciju Grada, jer ne znaju kome bi se još obratili.

Najprije mu je odgovorio pročelnik Slavko Inić, rekavši da je upoznat s problemom te da je Grad Samobor podnio žalbu na tu dozvolu koju je izdala Zagrebačka županija, kao i sve ostale pravne korake prema nadležnima. Dopunio ga je i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, koji je rekao da znaju za ovaj problem, da su sve mjere poduzete, a čeka se nalaz inspekcije prema kojemu će se onda dalje postupati. Ukoliko se utvrde propusti, oni će morati biti sanirani ili će se tražiti obustava rada ovog reciklažnog dvorišta, koje je u vlasništvu jedne privatne tvrtke.

Luka Tomovski (SDP) pitao je kada će biti organizirana neka javna rasprava ili tribina o 5G mreži, jer su Samoborci zainteresirani i žele točne informacije od stručnjaka. Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić odgovorio je kako je to svakako u planu, a prvi termin mogao bi biti već 21. rujna, ali čeka se dogovor s HAKOM-om, čiji stručnjaci bi trebali detaljno pojasniti sve oko ovog pitanja.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković pitala je zašto se ruši drveće u parku dječjeg vrtića u Mlinskoj ulici, koji je pod zaštitom, a širi se parkiralište, te hoće li se on obnoviti i vratiti u prijašnje stanje.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković potvrdila je da se o parku sada vodi strogi nadzor, nakon što se jedno stablo srušilo, srećom, bez posljedica. Pregled, sanacija i rušenje drveća u parku odvijaju se zbog sigurnosti djece. Grad je ishodio sve suglasnosti kako bi struka mogla detaljno proučiti svako stablo i temeljem njihove procjene oboljela stabla su srušena, jer sigurnost djece je ipak na prvom mjestu. U skladu sa strukom, koja će procijeniti kada tlo bude spremno, zasadit će se nova stabla.

 
11.09.2020.

3. Samoborska dvorišna FURKA

Događaj za cijelu obitelj

3. Samoborska dvorišna FURKA

Subota, 12. rujna, rezervirana je za Samoborsku dvorišnu FURKU, koja se ove godine održava već treći puta u atriju na glavnom samoborskom trgu. Ovaj urbani event organizira Klub poduzetnica Samobor, a cilj im je okupiti i ojačati samoborsku dizajnersku, ugostiteljsku i zabavnu scenu.

Iako će FURKA radi epidemioloških mjera "furati" u prilagođenom izdanju, u subotu ćete moći uživati u cjelodnevnom i cjelovitom događaju od jutra pa do kasnih večernjih sati. Upoznajte samoborske dizajnere, zabavite se uz samoborske male i velike glazbenike, i sve to dok degustirate ponudu samoborskih ugostitelja.

Od 10 pa sve do 23 sata trajat će program u atriju na Trgu kralja Tomislava 3:

- od 10 do 13 i od 16 do 18 sati – Dječja svaštaonica (DIY by Plavi bor)

- od 10 do 20 sati - Market (Atelier Marai, Bookeedo, Born again kolektiv, Dadushka, Earth, wind, desire, Judita's world, Melli aromatica, Sartess, Pepo stuff)

- od 10 do 23 sata – Food & Drink (Street Food, Pivovara Razum, Rhapsody gin, Philipetz)

- od 19 do 23 sata Music & Fun (19-21 Rea & Martin, 21-22 Adrenalica, 22-23 DJ Franz Dumanovsky).

 

Najnovija regulacija prometa u centru grada

30. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

3. Samoborska dvorišna FURKA

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002