26.06.2020.

Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj i među prvima u svijetu uvodi plaćanje javnih usluga kriptovalutama

Čak ni Rimac više ne plaća kunama!

Grad Sveta Nedelja uvodi uslugu procesiranja kriptovalute pri plaćanjima javnih usluga u Svetoj Nedelji. Tom prilikom gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i direktor tvrtke Electrocoin d.o.o. Nikola Škorić potpisali su 26. lipnja u Svetoj Nedelji Ugovor o procesiranju kriptovaluta.

Gradonačelnik Dario Zurovec istaknuo je kako je ulaganje u tehnologiju jedini način napretka.

- Naša je vizija biti grad za pametno poslovanje i ugodan život, pratimo korak s vremenom, a često volimo biti i predvodnici promjena. Drago mi je što smo među prvim gradovima u svijetu koji uvode ovakav način plaćanja. U Svetoj Nedelji postoje poduzeća koja koriste kriptovalute, poput Greyp Bikes Mate Rimca, koja će na taj način moći platiti komunalnu naknadu. Uvođenjem ovakvih usluga šaljemo poruku da smo okrenuti budućnosti i spremni diktirati tempo promjena.

Tvrtka Electrocoin d.o.o. obavljat će uslugu procesiranja kriptovalute pri plaćanjima javnih usluga Gradu. Procesiranje znači konverziju kriptovalute u HRK prema važećem tečaju u trenutku izvršenja usluge, a vršit će se preko platforme za procesiranje plaćanja u kriptovalutama PayCek tvrtke Electrocoin.

Svoje zadovoljstvo sklopljenim partnerstvom nije skrivao ni direktor tvrtke Electrocoin d.o.o. Nikola Škorić.

- Ovo možda nije nasušna potreba za građane Svete Nedelje, no svakako je pokazatelj vizije gradskog vodstva. Ovakav način plaćanja koriste još dvije države u SAD-u, dva grada u Kanadi i jedan u Švicarskoj, tako da je Grad Sveta Nedelja svakako jedan od pionira promjena.

Sam proces plaćanja traje desetak sekundi, što je demonstrirano i na konferenciji za medije, kada je putem aplikacije PayCek uplaćena i donacija SOS Dječjem selu Hrvatska.

- U početku ne očekujemo velik odaziv korisnika, no s vremenom će se pokazati prednosti ove usluge, koja s punim radom kreće na jesen. Moramo naglasiti da se Grad Sveta Nedelja u ovom slučaju ne izlaže tečajnom riziku, jer se na kraju svake transakcije na našem računu nalaze sredstva u kunama - pojasnio je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi.

U posljednje tri godine Sveta Nedelja je provela znatno porezno rasterećenje, uvela nove softvere za transparentnost i time postala jedan od najtransparentnijih gradova. Dvije je godine zaredom proglašavana najboljim gradom za gospodarstvo te je prva u RH uvela fiksni i varijabilni dio plaće za gradsku upravu, temeljenu na ocjenama građana.

Pokrenut je i savjetodavni e-referendum, otvoreni GIS sustav i Registar javne nabave te aplikacija za praćenje sredstava za sport i vatrogastvo SOM Sport, čime je uvedena potpuna transparentnost financija.

T.I.

 
26.06.2020.

Saniranje klizišta otežava promet prema Gregurić Bregu i Palačniku

Imajte strpljenja i razmijevanja

Saniranje klizišta otežava promet prema Gregurić Bregu i Palačniku

Od ponedjeljka, 29. lipnja, pa do završetka radova, a zbog sanacije klizišta Hamor, za sav će promet biti zatvoren dio ceste Hamor - Palačnik.

Za vrijeme trajanja radova promet će se odvijati obilaznim pravcima: za Palačnik obilazak je preko Ruda, a za Gregurić Breg obilazak je preko Smerovišća.

Građani i vozači mole se za strpljenje i razumijevanje.

T.I.

 
26.06.2020.

Udruga za zaštitu potrošača Grada Samobora održala još jednu edukativnu tribinu

Što učiniti nakon neuspjele nagodbe s trgovcem?

Udruga za zaštitu potrošača Grada Samobora održala još jednu edukativnu tribinu

Udruga za zaštitu potrošača Grada Samobora i partner Pučko otvoreno učilište Samobor, u sklopu Građanskog utorka 16. lipnja u samoborskom kinu organizirali su u okviru projekta "Kupujem sigurno", koji se realizira uz financijsku podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predavanje na temu "Što učiniti nakon neuspjele nagodbe s trgovcem?".

Predavanje je održala predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević, u okviru projekta "Kupujmo slobodno", koji financira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta a provodi ga Udruga za zaštitu potrošača Grada Samobora, s partnerom - Pučkim otvorenim učilištem Samobor

Budući da se sve više građana obraća udrugama za zaštitu potrošača, jer nisu u mogućnosti riješiti probleme koji im nastaju prilikom kupnje proizvoda ili usluga, a koji nastaju zbog toga što proizvod ili usluga imaju neki nedostatak, Udruga za zaštitu potrošača Grada Samobora odlučila je u sklopu navedenog projekta organizirati predavanje na navedenu temu, kako bi pridonijela boljoj edukaciji potrošača.

Na početku predavanja je istaknuto da su hrvatski potrošači prema podacima Eurostata već nekoliko godina na posljednjem mjestu u EU po informiranosti i educiranosti. U takvim okolnostima nije ni čudo što jako teško ostvaruju svoja potrošačka prava kod tzv. materijalnog nedostatka na proizvodu. Materijalni nedostatak postoji ako proizvod nema potrebna svojstva za svoju redovitu uporabu ili promet, ako proizvod nema potrebna svojstva za posebnu uporabu za koju je kupac nabavlja, a koja je bila poznata prodavatelju ili mu je morala biti poznata, kada proizvod nema svojstva i odlike koje su izrijekom ili prešutno ugovorene, odnosno propisane, ako je prodavatelj prodao proizvod koji nije jednak uzorku ili modelu, osim ako su uzorak ili model pokazani samo radi obavijesti, ako proizvod nema svojstva koja inače postoje kod drugih stvari iste vrste i koja je kupac mogao opravdano očekivati prema naravi stvari, posebno uzimajući u obzir javne izjave prodavatelja, proizvođača i njihovih predstavnika o svojstvima stvari (reklame, označavanje stvari i dr.). Međutim, ako je kupac na temelju izjava proizvođača ili njegova predstavnika očekivao postojanje određenih svojstava stvari, nedostatak se ne uzima u obzir, ako prodavatelj nije znao niti morao znati za te izjave ili su te izjave bile opovrgnute do trenutka sklapanja ugovora ili one nisu utjecale na odluku kupca da sklopi ugovor, ako je stvar nepravilno montirana, pod uvjetom da je usluga montaže uključena u ispunjenje ugovora o prodaji, ili ako je nepravilna montaža posljedica nedostataka u uputama za montažu.

Potrošač koji ima problem s materijalnim nedostatkom na proizvodu treba napisati prigovor trgovcu kod kojega je proizvod kupio. U prigovoru treba opisati nedostatak koji proizvod ima i navesti što potrošač želi, a sukladno zakonu potrošač može tražiti popravak proizvoda, zamjenski proizvod, snižavanje cijene proizvoda ili povrat novca. Povrat novca je moguć tek ako popravak ili zamjena nisu mogući.

Prigovor se može uručiti trgovcu na prodajnom mjestu (uz potvrdu primitka), poslati e-mailom ili poštom preporučeno s povratnicom.

Trgovac je dužan odgovoriti u roku od 15 dana. Ako trgovac ne odgovori u tom roku ili odgovori negativno, potrošač se ima pravo obratiti državnom inspektoratu.

Državni inspektorat može zatražiti vještačenje, kojeg provode ovlašteni sudski vještaci, u prvih 6 mjeseci trošak vještačenja plaća trgovac, a u sljedećih 18 mjeseci trošak plaća onaj tko je bio u krivu. Materijalni nedostatak potrošač može reklamirati u roku od 2 godine od dana kupnje proizvoda. Jamstvo daje proizvođač, a za materijalni nedostatak odgovara trgovac. Jamstvo je obavezno za tehničke proizvode, a za ostale je dobra volja proizvođača.

Ako je za ispravnost stvari jamčio proizvođač, za ispravnost stvari tijekom jamstvenog roka odgovaraju proizvođač i prodavatelj. To znači da se potrošač može obratiti ili prodavatelju ili proizvođaču i zahtijevati popravak stvari, odnosno predaju ispravne stvari, ako stvar nije popravljena u razumnom roku. Proizvođačem se, u smislu odredbi o jamstvu za ispravnost stvari, smatra proizvođač, uvoznik stvari i svaka druga osoba koja se predstavlja kao proizvođač stavljanjem svojega imena ili naziva, žiga ili druge oznake na stvar.

Ako je za ispravnost stvari jamčio prodavatelj, za ispravnost stvari tijekom jamstvenog roka odgovara prodavatelj. To znači da se potrošač može obratiti prodavatelju i zahtijevati popravak stvari odnosno predaju ispravne stvari, ako stvar nije popravljena u razumnom roku. Popravak proizvoda u jamstvenom roku ne smije se naplaćivati i prijevoz proizvoda do servisa i natrag ide na trošak proizvođača, a ne potrošača.

Za proizvod koji je kupljen u nekoj članici EU i ima materijalni nedostatak potrošač ne mora ići u tu zemlju ili slati proizvod tamo, već se obraća Europskom potrošačkom centru koji se nalazi u Zagrebu, u zgradi Ministarstva gospodarstva, Ul. grada Vukovara 78 (www.ecc-croatia.hr).

U slučaju da se potrošač ne uspije nagoditi s trgovcem, može se obratiti i sudovima časti pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (ako se radi o obrtu) ili Hrvatskoj gospodarskoj komori (ako se radi d.o.o ili d.d. društvu).

Kod telekomunikacijskih usluga važno je znati da se usluga ugovorena putem telefona, e-maila ili izvan prostorija operatora može otkazati u roku od 14 dana od dostave ugovora na kućnu adresu potrošača, bez navoda razloga otkazivanja. Ukoliko potrošač ima bilo koji problem s operaterom (račun, ugovor, kupnja uređaja), treba se obratiti pisanim putem tom operateru, a ako operater ne riješi prigovor ili je potrošač nezadovoljan odgovorom, može se obratiti povjerenstvu za reklamacije potrošača u kojem mora biti zastupljen predstavnik udruge potrošača. Ako ni povjerenstvo ne riješi prigovor u interesu potrošača, isti se može obratiti HAKOM-u – državnoj agenciji koja rješava prigovore u trećem stupnju. Istovremeno se potrošač može obratiti i državnom inspektoratu i zatražiti inspekcijski nadzor.

Najbolji način zaštite prava potrošača je članstvo u udruzi za zaštitu potrošača, gdje uvijek može dobiti prethodnu informaciju ili savjet, kako ne bi imao problema prilikom kupnje nekog proizvoda.

Besplatnu pomoć, upit, savjet ili pritužbu potrošači mogu ostvariti na http://prijava.mingo.hr/CD/prijava.jsp., eccnet-hr@ec.europa.hr, te pozivom na broj 0800 414 414 (radnim danom od 10:00 do 14:00).

T.I.

 
26.06.2020.

Kandidati s liste Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici u Samoboru

Bez kompromisa za restart i bolju budućnost Hrvatske

U sklopu kampanje za parlamentarne izbore u Samobor je, predvođena predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, u četvrtak, 25. lipnja, stigla većina kandidata s liste Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici. Skupu je nazočio velik broj Samoboraca i simpatizera stranaka koje čine koaliciju, izražavajući im podršku, a nakon skupa građani su imali priliku porazgovarati s kandidatima i dobiti odgovore na pitanja koja ih muče.

Svoje kolege dočekao je samoborski gradonačelnik i predsjednik HSS-a, koji je u 7. izbornoj jedinici 2. na listi, odmah iza nositelja liste Zlatka Komadine. Na Trgu kralja Tomislava svoje poruke glasačima uputili su još i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, predsjednik SNAGE Goran Aleksić, predsjednik SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović, a u ime samoborskih SDP-ovaca svoje sugrađane pozdravila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Najvažnija poruka svima bila je da svakako izađu na izbore, bez obzira što se odvijaju ured ljeta i ponovne eskalacije pandemije koronavirusa, jer jedino tako mogu pokrenuti nužne promjene u državi.

Krešo Beljak istaknuo je zadovoljstvo što se Restart koalicija predstavila i u Samoboru, na čijem je čelu već 12. godinu, u gradu koji je primjer skladne koalicije HSS-a i SDP-a, i koji je po svim parametrima jedan od najboljih gradova u državi po kvaliteti života njegovih građana, gospodarstvu, ali i u turizmu i kulturi.

Čelni čovjek SDP-a Davor Bernardić također je naglasio kako su Grad Samobor, a naveo je i Primorsko-goransku, Krapinsko-zagorsku županiju i druge sredine u kojima SDP sa svojim partnerima obnaša vlast, primjeri kojima se treba voditi i u ostatku države. Bernardić je zatim predstavio osnove izbornog programa Restart koalicije, koji je usmjeren prema ravnomjernijem razvoju svih dijelova Hrvatske, za što je potrebno ostvariti brojne pretpostavke i promjene. Građani Hrvatske, rekao je Bernardić, bolji život mogu očekivati tek uz temeljitu reformu pravosuđa, provođenje antikorupcijskih mjera, digitalizaciju države, smanjenje poreza i brojnih parafiskalnih nameta za poduzetnike, podizanje iznosa minimalne plaće, jer samo tako možemo transformirati ekonomiju i privući investicije, a Hrvatska ima potencijal postati uspješna i sigurna država u kojoj će svi moći živjeti od svojeg rada i mirovina.

- Hrvatska je danas duboko nesigurna zemlja, žao mi je zbog toga i jedan od ključnih zadataka Restart koalicije bit će nakon 5. srpnja vratiti povjerenje građana u politiku i u institucije. Stavimo 5. srpnja u izolaciju nepravdu, korupciju, diskriminaciju i sve negativno u našem društvu i zbog budućnosti naše zemlje 5. srpnja izađite i promijenite – zaključio je Bernardić.

Krešo Beljak svojim je sugrađanima i glasačima poručio kako su ovi izbori prilika da gotovo ista koalicija, koja uspješno već 12 godina vodi Samobor, preuzme odgovornost i za Hrvatsku.

- Izađite na izbore i nemojte bacati svoj glas onima koji ne mogu proći izborni prag, a što vidite po izbornim anketama, iako je tamo puno divnih ljudi, jer taj glas je isto za HDZ. Jedni glas protiv HDZ-a je glas za Restart koaliciju, za naše kandidate, ljude koji imaju znanje, iskustva, volje i hrabrosti okrenuti Hrvatsku na bolje. Izađite na izbore i promijenite Hrvatsku na bolje, kao što ste odlučili Samobor promijeniti na bolje 2009. godine – naglasio je Krešo Beljak.

Nositelj liste u 7. izbornoj jedinici Zlatko Komadina naglasio je kako pobjeda Restart koalicije u ovoj izbornoj jedinici, koja se proteže kroz različite dijelove Hrvatske, znači i pobjedu koalicije u cijeloj Hrvatskoj, te potom predstavio i ostale kandidate: Krešu Beljaka, Sanju Udović, Zvanu Brumnića, Irenu Šimunić, Ivana Vukovića, Sunčanu Kunac, Tomislava Boljara, Tonija Štimca, Nenada Kocmura, Dragicu Malović, Sašu Đujića, Vesnu Škulić i Mihaela Zmajlovića.

M.K.

 
26.06.2020.

Novi spremnici za staklo na zelenim otocima

Novi postavljeni, stari zamijenjeni

Ovih je dana u tijeku postava 30 komada spremnika za staklo na zelene otoke na području Grada Samobora. Novi spremnici sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda te iz proračuna Grada Samobora.

Grad Samobor prijavio se na Javni poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, objavljenog od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sredstva su osigurana iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godina", u visini od 85% te iz Proračuna Grada Samobora u visini od 15%.

Dotrajali spremnici za staklo s 15 lokacija bit će povučeni i zamijenjeni novim spremnicima, a preostalih 15 spremnika postavljeno je na nove lokacije na kojima dosad nije bilo spremnika za staklo.

A.B.

Nove lokacije:

- Samoborski vrtovi, na početku naselja

- Ulica kardinala Franje Kuharića

- Ulica Ivana Gundulića

- Ulica Ivice Sudnika

- Ulica Većeslava Kolara

- Ulica Ljudevita Gaja, kod kućnih brojeva 44 i 46

- Ulica Ljudevita Gaja, kod FINE

- Ulica Miroslava Krleže

- Mlinska ulica, kod dječjeg vrtića

- Ulica Adalberta Georgijevića

- Centar za mlade Bunker

- Mjesni odbor Bregana, Ulica Đure Basaričeka

- Mjesni odbor Lug Samoborski, Ulica Josipa Kozarca

- Mjesni odbor Pavučnjak

- Mjesni odbor Petkov Breg.

 

Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj i među prvima u svijetu uvodi plaćanje javnih usluga kriptovalutama

Saniranje klizišta otežava promet prema Gregurić Bregu i Palačniku

Udruga za zaštitu potrošača Grada Samobora održala još jednu edukativnu tribinu

Kandidati s liste Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici u Samoboru

Novi spremnici za staklo na zelenim otocima

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002