25.06.2020.

U Samobor stiglo priznanje za najbolje vino kontinentalne Hrvatske

Dva zlata Ivici Rozijanu

Niti ove godine, unatoč značajnim problemima, izložba vina u Sv. Ivanu Zelini, nije prošla bez značajnog doprinosa vinogradara i vinara samoborskog vinogorja. Ovaj puta se nastupom, prezentacijom i kvalitetom svojih vina proslavio Ivica Rozijan, jedan od naših najuspješnijih vinara. Svojim je vinima, među čak 255 uzoraka, obilježio 52. po redu izložbu u Sv. Ivanu Zelini.

- Osvojio sam zlato sa svojim cabernet sauvignonom, i to berbe 2017. godine, koji je dobio od strane ocjenjivačkog suda čak 87 bodova te je proglašen najboljim vinom izložbe, a pripao mu je i naslov za najbolje crno vino Sjevernozapadne Hrvatske. Zlatno odličje osvojio sam i za svoju graševinu, koja je dobila 85 bodova - s ponosom govori Rozijan.

- Uz ove velike nagrade dobio sam i tri priznanja - za najbolje ocijenjeno vino kontinentalne Hrvatske u konkurenciji crnih vina, najbolje ocijenjeno crno vino Sjeverozapadne Hrvatske te za najbolje tzv. mirno crno vino na razini Zagrebačke županije.

I nadalje će Ivica Rozijan na razna natjecanja, jer ima što pokazati, pa će nagrada i odličja sigurno biti još.

- Sada slijedi međunarodni poljoprivredni sajam "Agra" u slovenskoj Gornjoj Radgoni, gdje ću u okviru Dana vina prezentirati svoj cabernet sauvignon. Vjerujem da ću i na toj izložbi imati uspjeha. Nakon toga slijedi London. Veselim se tim izložbama, jer sam uvjeren da radim dobro, a potvrda svemu su dosadašnje nagrade i priznanja - završio je Rozijan.

Inače, još su tri samoborska vinogradara i vinara polučila značajne rezultate u Sv. Ivanu Zelini. Igor Tot osvojio je srebro za graševinu, Zdravko Župančić osvojio je srebro za sauvignon te dvije bronce za silvanac i rajnski rizling, dok je Zdravko Runtas ponosan dobitnik dva srebra - za pinot sivi i chardonnay.

Tako Samoborci na vinskoj karti kvalitete hrvatskih vina, iako s relativno malim površinama, zauzimaju itekako značajno mjesto.

F.S.G.

 
25.06.2020.

Našem poznatom sugrađaninu Josipu Cvetkoviću gradski čelnici upriličili su prijem u povodu 100. rođendana

Od radnika i partizana, do cijenjenog direktora

U samoborsku gradsku vijećnicu u četvrtak, 25. lipnja, stigao je, u pratnji kćeri Irene, naš poznati sugrađanin Josip Cvetković, kojemu su za njegov 100. rođendan prijem upriličili gradski čelnici i prijatelji.

Čekalo se na ovu prigodu od 30. travnja, kada je Joža napunio 100 godina, sve zbog poznatih razloga i epidemioloških mjera, a i sada je susret bio ograničen, uz obavezne maske za lice.

No, rođendanskog raspoloženja nije nedostajalo, jer Joža je još dobrog zdravlja, a pamćenje ga još i bolje služi, pa je s veseljem nazdravio uz čašu bermeta, zahvalio svima na ukazanoj pažnji i rođendanskim darovima, te svima poželio dug i plodan život kakav je i sam imao.

Čestitke su mu u ime Grada Samobora uputili predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, voditelj protokola Daniel Cvetković, predsjednik samoborske Udruge antifašističkih boraca i antifašista Petar Raić, predsjednik Udruge Josip Broz Tito Franjo Golenko, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata Samobora Zlatko Demerac te nekolicina prijatelja.

Franjo Golenko ukratko je predstavio i poklonio mu knjigu naslova Samoborska omladinska antifašistička grupa 1941., koja je posvećena upravo njemu, jedinom još živućem članu SOAG-a, a u knjizi je opisana njegova bogata ratna, životna i radna biografija.

M.K.

 

U Samobor stiglo priznanje za najbolje vino kontinentalne Hrvatske

Našem poznatom sugrađaninu Josipu Cvetkoviću gradski čelnici upriličili su prijem u povodu 100. rođendana

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002