09.12.2011.

Gradsko vijeće Svete Nedelje najavilo 19 posto manji proračun za 2012. godinu

"A la carte" rasprava

Gradsko vijeće Svete Nedelje najavilo 19 posto manji proračun za 2012. godinu

Široku su raspravu 7. prosinca na svom 19. redovitom okupljanju svetonedeljski gradski vijećnici poveli o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu i isprepleli je s programom izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture u gradu. Predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Bošnjak tolerantno im je dopuštao i po nekoliko javljanja i puno replika, ustvrdivši pri kraju da takvi "a la carte izleti" više neće biti mogući!?

Bilo je to prvo proračunsko čitanje, iz kojega bi trebali proizaći vijećnički amandmani za posljednje ovogodišnje zasjedanje, na kojemu će se glasovati o proračunu za 2012. i programima koji se usklađuju s njime. Amandmanske bi prijedloge gradski vijećnici u međuvremenu, i pravodobno, mogli uskladiti i sa stručnim službama u gradu, što je na ovom zasjedanju načelno i dogovoreno, ne bi li konačni prijedlog proračuna bio cjelovitiji. Vladimir Tuweg iz SDP-a predložio je i tematsku "međusjednicu" na koju bi bili pozvani predsjednici ili tajnici gradskih zajednica i saveza koje se financiraju iz proračuna, ne bi li gradskim vijećnicima, radi njihova lakšeg odlučivanja, predočili svoje, ponajprije financijske planove za sljedeću godinu, tim više što, kako se čulo, većina njih to dosad nije ni učinila prema Gradu.

Novi gradski proračun za 2012. godinu manji je za 19% od ovogodišnjeg rebalansiranog.

- Planirani prihodi iznose nešto manje od 71 milijun kuna, a rashodi nešto više od 65 milijuna kuna. Oko 5,8 milijuna kuna izdvojeno je za pokriće manjka koji se prenosi iz prethodnih godina - navela je pročelnica jedinstvenog upravnog odjela u gradu i voditeljica gradskih financija Biserka Delač.

Za kapitalnu komunalnu izgradnju predviđeno je oko 14 milijuna kuna, što je manje u odnosu na prethodne godine. Unutar toga predviđena je kapitalna pomoć od 800 tisuća kuna, odnosno udruživanje sredstava sa Županijskom upravom za ceste za gradnju nogostupa i asfaltiranje kolnika od kanala u Brezju do križanja Svetonedeljske, Šenoine i Nazorove. Dovršit će se i započeta rekonstrukcija i izgradnja Gospodarske ulice u Svetoj Nedelji, Svetonedeljske ceste od Rimskoga trga do Nazorove u Kerestincu te Srebrnjaka za ukupno 5,1 milijun kuna. U planu su i rekonstrukcija ulice i izgradnja nogostupa u Školskoj ulici u Rakitju i Novakima te u dijelu Videkovića u vrijednosti oko 1,7 milijuna kuna te niz drugih cestovnih zahvata za nešto manje novca. U 2012. nastavlja se i gradnja kolektora fekalne kanalizacije u Rakitju i Bestovju te dijelu Novaka i Strmca iz neutrošenog dijela kredita za 5,15 milijuna kuna.

Za predškolski odgoj i sufinanciranje osnovnog obrazovanja u proračunu za 2012. predviđeno je 11,7 milijuna, od čega najviše, 8,4 milijuna kuna, otpada na gradski vrtić Slavuj. U sljedećoj se godini nastavlja i gradnja nove svetonedeljske osmogodišnje škole, u čemu Grad sudjeluje s 25,6% sredstava, a zbog niskoenergetske izgradnje odobrena mu je i državna potpora od 1,26 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U projekciji proračuna od 2012. do 2014. godine predviđeno je i pola milijuna kuna za otkup zemljišta i proširenje parcele za novu školu u Strmcu te 2,5 milijuna kuna za početak njezine izgradnje. S tim u vezi županijski je vijećnik Damir Halužan napomenuo da se najnoviji razgovori u županiji za strmečku školu odnose na mogućnost izgradnje osnovne i srednje škole, jer je Sveta Nedelja jedini grad u Zagrebačkoj županiji bez srednje škole.

Ulaganja u kulturne objekte u sljedećoj godini neće biti, ali se u 2013. planira izrada glavnog projekta budućeg Kulturnog centra. Gradonačelnik Drago Prahin je napomenuo da se za sve te investicije (školu, dvoranu, kulturni centar...) očekuje i aktiviranje kredita iz programa EIB 3 - Europske investicijske banke.

Bilo je govora i o novom nogometnom centru, koji bi se u budućnosti gradio na području između Svete Nedelje, Strmca, Novaka i Bestovja.

- Smanjili smo investicije, a plaće u Gradu nam rastu - primijetio je vijećnik Tuweg i predložio da se razmotre uštede na tome planu. Od stručnih službi je zatražio i konkretan prijedlog, a predložio je i smanjenje vijećničkih naknada u tom smislu.

- Do povećanja plaća neće doći, a masa plaća povećava se za oko milijun kuna zbog zapošljavanja novih djelatnika, po dva u Gradu i vrtiću, koji su dosad radili ili na ugovor o djelu ili su tek zaposleni tijekom ove godine pa je za njih dosad bio predviđen manji iznos - ustvrdila je Biserka Delač. Drago Prahin je na to dodao da plaće u Gradu Svetoj Nedelji ne dosežu ni 9% proračuna, a zakonski je maksimum 12%, što drugi gradovi mahom koriste.

Stjepan Čakanić (HDZ) također je apelirao na štednju, predložio je da se "zaboravi" sadnja cvijeća u ovo teško vrijeme i izrazio skepsu prema novom nogometnom centru, podsjetivši na sličnu namjeru svojedobno u Orešju. Napomenuo je da Kerestinec ima sve uvjete za takvu izgradnju i širenje, uključujući i idejno rješenje te da je NK TOP zasad jedini koji je iskazao spremnost da se preimenuje u NK Sveta Nedelja. Zaprijetio je i svojom ostavkom na mjesto čelnika Mjesnog odbora ne dogodi li se u 2012. puno puta obećavana i predviđana izgradnja nogostupa od Rimskoga trga do Čižmešijeve na jednoj od najprometnijih prometnica u gradu.

- Ne možemo u jednome naselju završiti sve, a u drugome ništa - replicirao je Čakaniću stranački kolega Marijan Jurić, a na sve se nadovezala i Branka Sudar (HDZ) rekavši da je Tuđmanova u Bestovju, također bez nogostupa, jednako prometna i opasna za pješake.

Edi Kirschenheuter

A božićnice?

Od niza pitanja iz Aktualnog sata za ovo izvješće izdvajamo upit Mladena Katušića (HSU) o ovogodišnjoj isplati gradskih božićnica.

- Ove smo godine podijelili uskrsnice, a rebalansom proračuna s prethodne sjednice nije predviđen iznos od oko 300 tisuća kuna za isplatu božićnica - rekao je gradonačelnik Prahin. Grad će stoga pomoći Udruzi umirovljenika u kompletiranju božićnih poklon paketa za ovu godinu.

- Uz gradsku pomoć moći ćemo podijeliti oko 350 isključivo prehrambenih paketa, jer se takvi najviše traže. Dobit će ih, vjerujte, doista oni najsiromašniji, kojima su i najpotrebniji - istaknuo je predsjednik udruge, ujedno i gradski vijećnik Josip Jakopač.

 
09.12.2011.

Samoborski Crveni križ na godišnjoj skupštini o svojem djelovanju i financijama

Tisuće sati pomoći najugroženijima

Samoborski Crveni križ na godišnjoj skupštini o svojem djelovanju i financijama

Gradsko društvo Crvenog križa Samobor održalo je u četvrtak, 8. prosinca, svoju godišnju skupštinu. Nakon uvodnih pozdrava predsjednika društva Ivice Cvetkovića, krenulo se s pregledom djelovanja i financijskim izvješćem. Ravnateljica Barbara Kos u pregledu rada Crvenog križa Samobor u 2010. godini podijelila je njegovo djelovanje na četiri segmenta: socijalnu skrb, zdravsteni program, službu traženja i međunarodnu suradnju.

Socijalna pomoć dijeli se u skladištu Crvenog križa, dok za osobe iz Žumberačkog i Samoborskog gorja pomoć dostavljaju njegovateljice u njihova kućanstva. Također, društvo svake godine organizira akciju Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija, a od hrvatskog Crvenog križa dobilo se i podijelilo u dogovoru s predsjednicima mjesnih odbora 50 paketa. Najugroženijim obiteljima tijekom cijele godine dijele se paketi prikupljeni iz donacija građana po košarama postavljenima u Kauflandu, Konzumu i Mercatoru te su tijekom 2010. podijeljena 82 takva paketa. Pomažu se i obitelji koje imaju bolesne članove s invaliditetom, a s Udrugom za edukaciju protiv raka dojke Zagrebačke županije organizirano je mamografsko snimanje za 90-ak žena.

Njegu i pomoć u kući pružaju njegovateljice po rješenjima Centra za socijalnu skrb i u 2010. su pružili 17 000 sati pomoći socijalno ugroženim osobama s područja Samobora, Svete Nedelje i Stupnika. Kako je istaknula ravnateljica Kos, najveći problem bio je što je po uvjetima i kriterijima postavljenim od Centra za socijalnu skrb krajem 2010. godine smanjen broj sati pomoći i njege zbog premještanja korisnika iz Mikrodoma u udomiteljske obitelji, a što je znatno utjecalo na rad društva. Održan je i sastanak s predstavnicima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi vezano uz problematiku izmještanja socijalno ugroženih korisnika tijekom zimskih mjeseci u Mikrodom, no do današnjeg dana nisu dobili nikakav odgovor. Pomoć i njega pružala se za 28-ero korisnika u Samoboru, Braslovju, Rudama, Klakama, Stupniku, Svetoj Nedelji i Žumberačkom gorju, a u Mikrodomu se brinulo o 14 osoba i pružala im se njega i pomoć za koje smještaj i skrb plaćaju njihova djeca temeljem Ugovora o smještaju.

Njegovateljice Crvenog križa Samobor distribuirale su 14 500 obroka, a članovi Crvenog križa uključili su se i u akciju pomoći tijekom velike poplave 2010. godine. Također, tradicionalna aktivnost društva je i dobrovoljno darivanje krvi pa je u 2010. održano 15 akcija i prikupljeno 1200 bočica krvi. Provodilo se i osposobljavanje kandidata iz prve pomoći za vozače motornih vozila te zaštite na radu, a radilo se i na edukaciji iz prve pomoći po osnovnim školama. Na kraju je istaknuta i odlična dugogodišnja prijateljska suradnja s Avisom Parabiago Telgate iz Italije, a pozvana je i Sveta Nedelja da se i ona uključi u povezivanje s prijateljima iz Italije.

Izvješće o radu i prateće financijsko izvješće (u 2010. godini Crveni križ je po raznim osnovama raspolagao s ukupno 1,7 milijuna kuna, koje su i utrošene po programima) jednoglasno su prihvaćeni.

K.S.

 

Gradsko vijeće Svete Nedelje najavilo 19 posto manji proračun za 2012. godinu

Samoborski Crveni križ na godišnjoj skupštini o svojem djelovanju i financijama

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002