06.07.2011.

Iz Grada i Komunalca najavili da prvi autobusi s novog autobusnog kolodvora kreću 15. srpnja

Peroni spremni, cijene karata bez promjena

Iz Grada i Komunalca najavili da prvi autobusi s novog autobusnog kolodvora kreću 15. srpnja

Novi samoborski autobusni kolodvor svečano će biti otvoren u četvrtak, 14. srpnja, a već dan poslije počet će voziti autobusi Samoborčeka i Autoturista, najavljeno je na konferenciji za medije gradonačelnika Kreše Beljaka i direktora Komunalca Borisa Kušta. Kako je rečeno, tehnički pregled kolodvora je obavljen, dok će manji nedostaci koji su utvrđeni biti uklonjeni u zadanom roku od 7 dana.

- Očekujemo uporabnu dozvolu oko 10. do 12. srpnja, a 14. srpnja, u 17 sati, bilo bi svečano otvorenje autobusnog kolodvora. Protokol je pripremljen, očekujemo velik broj uzvanika, s obzirom da je riječ o kolodvoru koji je kapitalni objekt u Gradu. Očekujemo i sve pripremamo da bi 15. srpnja u ranim jutarnjim satima krenuli prvi autobusi s kolodvora. Tog dana će kolodvor profunkcionirati i prvi putnici će krenuti – najavio je Boris Kušt i dodao da će s otvorenjem kolodvora građanima biti dostupna i tamošnja podzemna garaža.

- Prva tri mjeseca podzemna garaža se neće naplaćivati. Pustit ćemo naše građane da je počnu koristiti, da se uhodaju, jer to je ipak nešto novo u našem gradu. Nakon toga, u suradnji s Gradom Samoborom, razmotrit ćemo mogućnosti naplate, odnosno što će biti dalje. Uglavnom, prvo razdoblje će biti gratis, poklon građanima – rekao je Kušt.

Što se dodatne ponude kolodvora tiče, ona će pak pričekati još barem 30-ak dana nakon otvorenja, s obzirom da se čeka okončanje procedure oko najma tamošnjih poslovnih prostora (ureda, kioska, ugostiteljskih objekata...). Kako je rekao direktor Kušt, na javni natječaj se javilo 15 zainteresiranih zakupaca, čije su ponude rangirane i od kojih se očekuje da se do 15. srpnja izjasne o svojim ponudama, nakon čega će moći ući u prostorije na kolodvoru, a trebat će ih urediti u roku 30 dana. Prema Komunalčevim kalkulacijama, od najma poslovnih prostora na kolodvoru moglo bi se uprihoditi oko 100 tisuća kuna mjesečno kada svi prostori budu u pogonu.

Gradonačelnik Krešo Beljak ponovio je kako je cijena izgradnje ovog kolodvora, s vantroškovničkim radovima, zbog uočenih nedostataka po projektu "koji se nisu mogli vidjeti prije nego je krenula izgradnja", trenutno oko 40 milijuna kuna (bez PDV-a, op.n.). Gradonačelnik je napomenuo kako je iznos vantroškovničkih radova dvostruko niži od zakonom dopuštenog te da se u konačnici prošlo i jeftnije u usporedbi s prijašnjim izračunima i natječajima.

- Sada imamo okvirnu cijenu novog autobusnog kolodvora oko 40 milijuna kuna, a to je najmanje 4 milijuna kuna manje od ponude koju je dobila bivša vlast. U konačnici, pošto znamo da nema niti jedne građevine koja nema vantroškovničkih radova, ušteda je po našim nekakvim izračunima najmanje 10-ak milijuna kuna – zaključio je gradonačelnik.

Najavio je također da će se nakon preseljnja autobusa na novu lokaciju ići u doradu ugovora o koncesiji sa Samoborčekom i Autoturistom.

- Naime, nitko od nas, ni koncesionari, ni Komunalac, ni Grad, ne zna što će se točno dogoditi s premještanjem autobusnog kolodvora. Mi imamo plan, no naravno da je nepredvidivo što će se događati. Ono što je najbitnije je da se cijena karata u ovom trenutku neće mijenjati i pokušat ćemo u svim dogovorima s prijevoznicima zadržati taj standard. Sve ostale stvari, određene poteškoće, određena davanja, pokušat ćemo regulirati nekim novim ugovorom – rekao je gradonačelnik Krešo Beljak.

K.S.

Traže se partneri doma za starije, vrtića i ambulante

Na konferenciji za medije najavljeno je kako bi sredinom srpnja trebali početi radovi na izgradnji prometnice koja bi vodila od Gundulićeve ulice, kroz vojarnu, na novi rotor koji će se raditi kod Ulice Ise Velikanovića. Gradonačelnik Beljak je najavio i da će, također sredinom srpnja, prema Vijeću uputiti prijedlog za raspisivanjem natječaja za pronalaženje potencijalnih partnera izgradnje doma za starije, novog dječjeg vrtića i ambulante za hemodijalizu na prostoru bivše vojarne.

- Natječaji su u pripremi i, ukoliko gradsko Vijeće donese odluku, oni bi trebali izaći već krajem srpnja kako bi negdje do 1. rujna dobili partnere i već onda mogli početi s gradnjom tih objekata koji Samoboru svakako nedostaju – najavio je gradonačelnik te dodao da će se ove godine napraviti projektna dokumentacija za premještanje policije i Javne vatrogasne postrojbe u bivšu vojarnu te da će na jesen biti raspisan natječaj za korištenje prostora za mlade u bivšoj vojarni.

 

Iz Grada i Komunalca najavili da prvi autobusi s novog autobusnog kolodvora kreću 15. srpnja

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002