07.06.2011.

Najavljeno obilježavanje 20. godišnjice početka obrane u Domovinskom ratu te odavanje počasti pogunulim braniteljima s područja Samobora i Svete Nedelje

Velika svečanost za velike ljude

Najavljeno obilježavanje 20. godišnjice početka obrane u Domovinskom ratu te odavanje počasti pogunulim braniteljima s područja Samobora i Svete Nedelje

Gradovi Samobor i Sveta Nedelja svečano će obilježiti 20. godišnjicu početka obrane u Domovinskom ratu te odati počast poginulim braniteljima s područja dvaju gradova u subotu, 11. lipnja, na velikoj obilježbi u Parku domovinske zahvalnosti. Kako je najavljeno na konferenciji za medije u utorak, 7. lipnja, u gradskoj vijećnici, subotnje događanje bit će vrhunac cjelotjednih manifestacija kojima se želi odati počast braniteljima, ali i podsjetiti nove generacije na pravu istinu o Domovinskom ratu. Tako će u srijedu, 8. lipnja u 19:30 sati, u Gradskoj knjižnici biti predstavljena knjiga rodoljubnih pjesama samoborskih pjesnika Da bi vazda čestna bila, uz otvorenje izložbe likovnih radova s HVIDRA-ine umjetničke kolonije na Bobovici i učeničkih radova, a u četvrtak, 9. lipnja, od 19 sati u Galeriji Prica održat će se predstavljanje knjige - žrtvoslova Poginuli branitelji u Domovinskom ratu 1991. - 1995. na novljanskom zapadno-slavonskom ratištu.

Središnje obilježavanje 20. godišnjice početka obrane najavio je gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, rekavši kako je, nažalost, hrvatska politika u zadnjih 20 godina dovela do toga da danas postoje dvije istine o Domovinskom ratu, prava i ona koju promovira sud u Haagu, a što je rezultiralo time da u haškom zatvoru sada jedni do drugih sjede hrvatski generali i jedan Ratko Mladić. Podsjetio je na činjenicu da su Samobor i Sveta Nedelja dali veliki obol Domovinskom ratu te da je u obranu domovine s ovog područja krenulo oko 7000 branitelja.

Zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Ivica Pavlić naglasio je pak želju da obilježavanje 20. godišnjice početka obrane u Domovinskom ratu i prisjećanje na stradale branitelje bude obilježeno na dostojan način, a da je Sveta Nedelja u tome doprinijela materijalno i na druge načine te se složio sa samoborskim gradonačelnikom da je bitno mladima prenijeti pravu istinu o Domovinskom ratu.

Predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Samobora i Grada Svete Nedelje Đurđa Purić istaknula je pak kako Domovinski rat nije bio naš izbor, nego sudbina te podsjetila da je još uvijek nepoznata sudbina dvojice samoborskih branitelja. Predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Franjo Horvat naglasio je kako se ovom obilježbom želi odati počast žrtvama koje su nam omogućile da živimo u slobodi te da se nada kako će u obilježavanju participirati svi branitelji s ovog područja. Najavio je kako će se u subotu u Parku domovinske zahvalnosti postrojiti članovi 16 različitih postrojbi u kojima su djelovali branitelji iz Samobora i Svete Nedelje.

Predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje i predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobor i Sveta Nedelja Željko Vukić potom je detaljno izložio plan aktivnosti obilježavanja 20. godišnjice početka obrane u Domovinskom ratu, najavivši da će u subotu, 11. lipnja u Parku domovinske zahvalnosti, osim branitelja i gradskih organizacija biti i predsjednik RH i premijerka ili njihovi izaslanici te učenici samoborskih škola, a nakon prigodnog programa uz recitale, pjesmu i polaganje vijenaca te paljenje svijeća, obilježba će preseliti u bivšu vojarnu, gdje će se nastaviti druženje uz tamburaše i domjenak. Također, u subotu će se igrati i humanitarni malonogometni turnir na terenima NK Samobora naziva Veterani – prijatelji 1991.-2011., a dane obilježavanja 20. godišnjice početka obrane zaključit će se 18. lipnja Memorijalom Krešo Purić. Željko Vukić je zahvalio na kraju Gradovima Samoboru i Svetoj Nedelji te Zagrebačkoj županiji na pomoći u organizaciji ovih manifestacija.

K.S.

 
07.06.2011.

Mlađa odgojna skupina Bubamare i Ru-Ve u akciji

Opremili ih za mala istraživanja

Mlađa odgojna skupina Bubamare i Ru-Ve u akciji

Mališane iz DV Izvor u Samoboru ovih je dana razveselila donacija koja će im uvelike pomoći u radu programa za održivi razvoj. Mlađa odgojna skupina Bubamare orijentirana je prema prirodi, ekologiji i prirodnom načinu kretanja. Kroz raznolike aktivnosti odgajateljice prenose na djecu ljubav prema prirodi, čuvanju okoliša, zbrinjavanju otpada i uređenju okoliša, u kojem djeca provode većinu svoga dana. Navike stečene o ovoj dobi djeca prenose i na roditelje te zajedno s njima dalje njeguju kroz život.

Takav pozitivan stav prema ekologiji i načinu edukacije mališana, vezano uz održivi razvoj, prepoznala je i tvrtka Ru-Ve iz Brezja, koja se bavi prodajom laboratorijske opreme, namještaja, uređaja i kemikalija za laboratorije. Djecu iz grupe Bubamare razveselila je donacijom jednog računala i laboratorijskom opremom. Na taj način mališanima je obogaćen rad na području malih istraživanja i raznih pokusa.

I.H.

FOTO: Djeca iz grupe Bubamare, odgajateljica Martina Trošelj i direktorica tvrtke Ru-Ve Zrinka Runje-Klasan

 

Najavljeno obilježavanje 20. godišnjice početka obrane u Domovinskom ratu te odavanje počasti pogunulim braniteljima s područja Samobora i Svete Nedelje

Mlađa odgojna skupina Bubamare i Ru-Ve u akciji

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002