26.11.2011.

U Samoboru održana tribina Razvijanje kulture nenasilja

Učenici upoznali kako reagirati na nasilje

U Samoboru održana tribina Razvijanje kulture nenasilja

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Samobora i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije zajednički su organizirali tribinu za učenike drugih razreda samoborske Gimnazije na temu Razvijanje kulture nenasilja. S tematikom kulture borbe protiv nasilja samoborske gimnazijalce upoznavale su Nikolina Grubišić Požar iz Odsjeka maloljetničke delinkvencije PU Zagrebačke, ravnateljica samoborskog Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija i Marija Tominić iz Odjela za maloljetnu djecu i obitelj Centra, kao i voditeljica Caritasove Sigurne kuće za žrtve nasilja Ljiljana Kolaković.

Nikolina Grubišić Požar iz PU Zagrebačke održala je predavanje o tome kako se prepoznaju nasilje i njegove žrtve te je pojasnila načine kako pojedinac može pomoći žrtvi nasilja. Učenicima je preporučila da ne reagiraju osobnim angažmanom, već da se obrate za pomoć ili savjet roditeljima i profesorima te ih je upoznala s mogućnošću anonimne prijave policiji na broj telefona 192. Učenike su posebno zanimali konkretni podaci o nasilju pa su zatražili dodatno pojašnjenje o razlici između prekršaja i kaznenih djela.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor Nataša Koražija održala je predavanje o različitim oblicima nasilja te je istaknula da nasilje može biti fizičko, psihološko, seksualno te ekonomsko. U nastavku je iznijela niz primjera za konstruktivno rješavanje sukoba, s porukom učenicima da budu ravnopravni u dostojanstvu, uvažavaju različitosti te da sukobe rješavaju dijalogom. Marija Tominić iz Odjela za maloljetnu djecu i obitelj ovog Centra istaknula je da se u svom radu kontinuirano susreću sa zlostavljanjem djece i poremećajima u ponašanju. Učenike je upoznala s konkretnim radom Centra u situaciji kad se u obitelji detektira nasilje te postupku pružanja pomoći i otklanjanju takvog problema. Opisala je sadržaj niza mjera koje se poduzimaju u tim situacijama - izricanje nadzora putem vanjskog suradnika koji nadzire takvu obitelj, mjere upozorenja te mjeru oduzimanja skrbi, kao što je izdvajanje iz obitelji. Govorila je i o posebnoj vrsti nasilja - emocionalnom nasilju u obitelji, tj. dugotrajnoj nekomunikaciji roditelja, što se nužno reflektira i na djecu, a onda na kraju uzrokuje loše odnose u obitelji.

Posljednje predavanje održala je Ljiljana Kolaković iz Caritasove Sigurne kuće Zagrebačke nadbiskupije predstavivši rad kuće, njihove aktivnosti i ulogu u zbrinjavanju žrtava nasilja. Cilj je pomoći žrtvama nasilja, pružiti im smještaj, zaštitu i sigurnost, uz svakodnevnu psihosocijalnu pomoć. Poseban naglasak u radu sa žrtvama nasilja stavlja se na rehabilitaciju i njihovo uključivanje u redovan život.

Zanimljiv dio ove prezentacije bili su citati iz ankete provedene među malim štićenicima takve kuće koji su izazvali posebnu pažnju sudionika, jer su na bolan način približili ono što štićenici kao žrtve nasilja proživljavaju u svojim životima. Jedan od štićenika na pitanje što je za njega obitelj odgovorio je: "Obitelj, to smo svi mi u ovoj kući".

Na kraju tribine učenici su postavljali pitanja i zahvalili na zanimljivoj prezentaciji svim predavačicama i organizatorima. Ovim putem Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Samobora zahvaljuje ravnatelju samoborske Gimnazije A.G. Matoša Marku Marosu na suradnji i pomoći u organizaciji tribine.

Sanja Horvat Iveković

predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Samobora

 

U Samoboru održana tribina Razvijanje kulture nenasilja

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002