09.04.2011.

Završeno ocjenjivanje salama za 24. Samoborsku salamijadu

Sve više salama iz inozemstva

Završeno ocjenjivanje salama za 24. Samoborsku salamijadu

U subotu, 9. ožujka, tjedan dana prije održavanja 24. Samoborske salamijade koja će se održati 16. travnja u velikom šatoru u bivšoj Vojarni Taborec, u Veterinarskoj stanici Samobor održano je ocjenjivanje salama pristiglih na ovogodišnje natjecanje.

Na raspisani natječaj stiglo je dvjestotinjak salama, svrstanih u tri kategorije: hobisti, profesionalni (industrijski) proizvođači i proizvođači salama izvan Hrvatske (međunarodna kategorija).

Ocjenjivačka komisija u sastavu Tomislav Skendrović (predsjednik) te Damir Benčević, Marijan Čižmešija, Željko Kovačić, Ivica Kupres, Drago Kušić, Branko Ognjenović, Milinko Perković, Igor Runtas, Srđan Tiljak, Dubravko Viduč, Joža Vitko, po već ustanovljenim kriterijima cijeli je dan ocjenjivala pristigle salame i odredila pobjednike, odnosno dobitnike velikih zlatnih šajbi u sve tri kategorije, ali i one koji su zavrijedili posebna priznanja - zlatne, srebrne i brončane šajbe.

Predsjednik Ocjenjivačke komisije Tomislav Skendrović istakao je da je kvaliteta salama iz godine u godinu sve bolja, budući da su se natjecatelji prilagodili zadanim kriterijima, rezultat kojih je i stjecanje statusa Samoborske salame kao Županijske robne marke. Istakao je znatno povećan broj "gostujućih" salama, onih pristiglih iz susjednih država, a razlog smanjenom broju "domaćih" salama opravdao je kasnim održavanjem ovogodišnje Salamijade, zbog čega su one gubile na kvaliteti, postajale "suhlje", a time i manje konkurentne pred oštrim ocjenjivačkim sudom.

A, kao što je već uobičajeno, pobjednici i svi nagrađeni, znat će se tek na samoj Salamijadi.

Robert Škiljan

Izvadak iz Pravilnika o ocjenjivanju salama

Salama je proizvod načinjen od kvalitetnih partija svinjskog mesa, uz mogućnost dodavanja manjih količina divljači ili goveđeg i konjskog mesa. Masnoća je dozvoljena u količini 10-15%.

Od dodataka dozvoljeni su sol, papar i manje količine češnjaka.

Salama se puni u umjetni ovitak dužine oko 40 cm, tako da dužina suhe salame iznosi oko 37 cm. Širina salame je pri punjenju 50-55 mm, a suha salama je promjera 42-48 mm. Dozvoljena su odstupanja +/-10%, a sve ostalo umanjuje bodove pri ocjenjivanju za više od 1,00 bod.

Dobar proizvod karakteriziraju sljedeće osobine

- boja živo crvena

- dobro raspoređen nadjev (naročito masno tkivo)

- dobra povezanost nadjeva

- izostanak šupljina ili pukotina

- izostanak ruba oko ovitka

- dobro prianjanje crijeva bez većih udubljenja

- ugodan miris fermentiranog mesa

- blag slatkast okus visoke ješnosti.

Svako odstupanje od navedenog umanjuje kvalitetu, a prisutnost aromatičnih dodataka, paprike, užeglost, gorkost ili pljesnivost salamu diskvalificira.

Maksimalna ocjena uzorka iznosi 60 bodova.

 

Završeno ocjenjivanje salama za 24. Samoborsku salamijadu

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002