24.02.2011.

Završna pressica 185. Samoborskog fašnika

Denite si maske, sve je spremno

Završna pressica 185. Samoborskog fašnika

Samobor se već odjenuo u fašničko ruho, a pri kraju su i oni posljednji organizacijski tehnički detalji koji se moraju odraditi. Što sve fašnički puk može očekivati ove godine pojašnjeno je na posljednjoj pressici uoči primopredaje vlasti. U ime sadašnje, još aktualne, vlasti sve okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, koji očekuje veliku posjećenost i ove godine, a argument za ta očekivanja su mu posjećenost službene web i Facebook stranice. Pozvao je sve da dođu i uživaju.

Oni koji idu ukorak s vremenom i prate što se događa u globalnoj mreži moći će sudjelovati i u nagradnoj igri na Facebooku, a cilj je da se maskirate, fotografirate i postavite tu fotku te skupite što više "lajkanja" tj. da što više posjetitelja klikne "sviđa mi se". Najuspješniji dobiva vikend za dvije osobe u Termama Tuhelj i kupon vrijednosti 2.000 kuna portala KupiMe.hr.

Novitet s kojim su se organizatori pohvalili na pressici je i projekt Sraka u oblacima, ostvaren u suradnji s hsLogin.com. U ime tvrtke Ivan Pecotić je pojasnio da će maskirani posjetitelji moći uzeti kupon te uz pomoć svog smartphona otići na stranicu www.fasnik.com te uz pomoć dobivene lozinke putem WIFI mreže (koja će pokrivati Trg kralja Tomislava) pola sata besplatno surfati po Srakinom hotspotu, otići na stranice Turističke zajednice, Facebook i Twitter.

Što se tiče nagrada tu je Srakina nagradna tombola u kojoj se može osvojiti Ford Focus i ostale vrijedne nagrade. Nagrade sponzora će svake večeri dobivati i najbolje pojedinačne i grupne maske (izbor će počinjati za vrijeme programa u 20 sati), a najbolji će ući u završnicu izbora zadnjeg dana Fašnika i boriti se za nagradna putovanja. Tada će se predstaviti i nagrađeni mjesni odbori, koji će osvojiti novčane nagrade koje je osigurao Grad Samobor.

Na program je kratko podsjetila zamjenica direktorice samoborske Turističke zajednice Marijana Obad Slamar. Kao što smo već napominjali, otvorenje je u subotu (26. veljače) točno u podne, Etnocest u Livadićevoj otvara se u 13 i 30, a u subotu i nedjelju od 15 sati predstavljaju se mjesni odbori. Sljedećeg vikenda u prijepodnevnim satima na Trgu kralja Tomislava će se održavati Dječji fašnik u kojem će 5. ožujka sudjelovati samoborski vrtići i osnovne škole, a u nedjelju (6. ožujka) na rasporedu je Srakotrk. Krajnji rok za prijavu za ovu trku je 3. ožujka. Djeca će cijelo vrijeme trajanja ovogodišnjeg Fašnika na svoje moći doći na Trgu Matice hrvatske, oko i u zgradi kina.

Na pressici je najavljeno i da će se prvog vikenda na pozornici predstaviti i grupe iz Makarske, Čakovca, Nedelišća, Nove Gradiške, Bribira, Rijeke, Labina, Omiša, Crikvenice i Siska. Za glazbene užitke moći će se obići nekoliko lokacija – Halternativni fašnik je kod bivših ZET-ovih garaža (zadnjeg dana nastupa Let 3), Fašnički šator iza kina, Coca-Cola je šator smjestila ispred kina, a na Trgu će pjevati Marijan Ban, Zoran Mišić, Urban, TBF, Pozitivo i Psihomodo pop.

M.Š.

Promet i parkiranje

Za vrijeme održavanja programa (subota i nedjelja 26. i 27. veljače te 5. i 6. ožujka, kao i u petak 4. ožujka i utorak 8. ožujka) za sva vozila bit će zabranjen promet na Trgu kralja Tomislava i u svim ulicama koje vode do glavnog samoborskog Trga (Livadića, Svete Ane, Jurjevska, dio Perkovčeve, dio Langove ulica i Mlinske ulice, Milakovićeva i Kleščićeva ulica), kao i ulice kroz koje će prolaziti povorke vrtića i škola (Ivanščakova, Zagrebačka, Kompareova, Dalmatinska, Josipa Vanjeka, Božidara Adžije i Grigora Viteza).

Parkiranje će biti omogućeno na nekoliko lokacija (parkiralište kod vojarne, igralište u Langovoj, kod OŠ Samobor, kod srednjoškolskog centra, kod motocross staze i na Sajmištu.

Fašnička monografija

Osim zabavnog karaktera, ovogodišnji će imati i edukativnu crtu, jer će biti predstavljena i njegova monografija, u duhu ovogodišnjeg slogana – Fašnički politički vremeplov. O počecima Fašnika, Kompareu, pojedinim običajima i prijelomnim zbivanjima na pressici je govorila kustosica Samoborskog muzeja Lela Roćenović, a sve će se to (i još puno više) naći na jednom mjestu u monografiji "Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik".

 

Završna pressica 185. Samoborskog fašnika

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002