10.03.2011.

Vlada Republike Hrvatske na svojoj 114. sjednici donijela odluku o prijenosu bivše Vojarne Taborec Gradu Samoboru

Vojarna je konačno gradska!

Vlada Republike Hrvatske na svojoj 114. sjednici donijela odluku o prijenosu bivše Vojarne Taborec Gradu Samoboru

Prostor bivše Vojarne Taborec konačno je u četvrtak, 10. ožujka, postao vlasništvom Grada Samobora, odlučeno je na sjednici Vlade Republike Hrvatske. Pod točkom 4. dnevnog reda našla se konačno i odluka o "prijenosu nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske – prostora dijela bivše Vojarne Taborec Gradu Samoboru, u svrhu prenamjene istih nekretnina u sadržaje javne i društvene namjene i za razvoj Grada Samobora".

Kako je predsjednicu i članove Vlade izvijestio državni tajnik Sarać, riječ je o odluci koja je donesena na temelju zaključka Povjerenstva za upravljanje imovinom Republike Hrvatske s obzirom da se bivša vojna nekretnina smatra neperspektivnom za potrebe oružanih snaga. Grad Samobor je kroz svoj Prostorni plan predvidio da taj prostor bude ubuduće namijenjen sadržajima javne i društvene namjene te za razvoj Grada Samobora. Ukupno se radi o zemljištu površine od oko 15,3 hektara, s 23 objekata ukupne površine od oko 16 tisuća m2, ukupne procijenjene vrijednosti od oko 49,2 milijuna kuna.

Kako stoji u odluci Vlade RH, prostor bivše Vojarne Taborec Samoboru se prepušta uz nekoliko uvjeta: da jedna zgrada unutar kompleksa bude izdvojena za potrebe MUP-a te da će Grad s do 7 milijuna kuna financirati njeno uređenje. Također, Grad Samobor za potrebe MUP-a daje i 8400 m2 zemljišta (vrijednosti 4,6 milijuna kuna), uz obvezu uređenja pristupne ceste i komunalne infrastrukture.

Također, u članku 2. odluke o prijenosu nekretnine bivše vojarne Grad Samobor je obvezan "na zahtjev tijela državne uprave – ministarstava, središnjih državnih ureda, državnih upravnih organizacija, ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, kao i Općinskog suda u Samoboru i Općinskog državnog odvjetništva u Samoboru, temeljem utvrđenih potreba za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti i naknadno iskazanih interesa za korištenje prostora u kompleksu dijela vojarne Taborec, omogućiti korištenje tih prostora bez plaćanja zakupnine i to na neodređeno vrijeme".

Na sjednici Vlade, prije jednoglasnog prihvaćanja odluke o prijenosu vlasništva nad bivšom vojarnom, ovaj potez Vlade posebno je pohvalio dopredsjednik Božidar Pankretić naglasivši kako je riječ o "najatraktivnijem zemljištu koje se nalazi u samom srcu Samobora" te da ova odluka ima ogromno značenje za Samobor i sve ono što Grad planira učiniti na tom prostoru.

K.S.

Tek sad počinje pravi posao

Gradonačelnik Krešo Beljak, sasvim razumljivo, s velikim je veseljem dočekao vijest s Markovog trga.

- Puna četiri mjeseca čekamo tu odluku; od posjeta ministra Pankretića i Vukelića Samoboru, gdje je dano obećanje da će se pitanje vlasništva vojarne uskoro riješiti. Sada smo, ovom odlukom, na početku cijelog posla, jer smo stekli sve preduvjete za projekte koje planiramo na tom prostoru, poput doma za starije osobe, centra za mlade i sličnih. Naravno, prije svega će se napraviti one stvari koje su već i osigurane kroz proračun Grada, odnosno uređenje zgrade MUP-a i potrebnih prometnica – najavio je gradonačelnik Beljak. Što se tiče mogućeg termina službenog potpisivanja ugovora o primopredaji vojarne između predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i gradonačelnika Grada Samobora Kreše Beljaka, njega je još potrebno utvrditi.

 

Vlada Republike Hrvatske na svojoj 114. sjednici donijela odluku o prijenosu bivše Vojarne Taborec Gradu Samoboru

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002