16.03.2011.

Nova podjela financijskih obveza izgradnje nove škole u Svetoj Nedelji

Vlada preuzela veći dio troškova

Nova podjela financijskih obveza izgradnje nove škole u Svetoj Nedelji

Nova svetonedeljska osnovna škola koja se gradi u Raktiju od jučer ima plan financiranja koji će dodatno rasteretiti Grad i županiju u njihovom dijelu ulaganja u ovaj 31 milijun kuna težak projekt. Naime, potpisom ministra Božidara Pankretića na dodatak ugovoru o zajedničkom financiranju, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva povećalo je svoj udio s 34 na 48,8% u sufinanciranju gradnje osmogodišnje škole u Rakitju. Dodatak ugovoru potpisali su u svetonedeljskoj gradskoj vijećnici u utorak, 15. ožujka, ministar Božidar Pankretić, župan Stjepan Kožić i svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin, a njime je udjel Ministarstva sada povećan na 15 milijuna i 281 tisuću kuna, dok Županija i Grad ulažu po 8,18 milijuna kuna. Podsjetimo, početnim ugovorom na svakog od investitora bila je otpadala trećina investicije.

- Zahvaljujući dobro provedenom natječaju i s obzirom na predviđena sredstva došli smo u mogućnost da Ministarstvo regionalnog razvoja učini i dodatni trud te ovu veliku investiciju olakša i Zagrebačkoj županiji i Gradu Svetoj Nedelji - rekao je Pankretić, izrazivši vjeru da će područnoj i lokalnoj samoupravi tako ostati više sredstava za neke druge projekte.

Župan Stjepan Kožić napomenuo je pak kako na području Zagrebačke županije ima i drugih projekata u kojima sudjeluje Ministarstvo regionalnog razvoja, ali i Ministarstvo obrazovanja, te dodao da je, otkako je on na čelu županije, u funkciju stavljeno 40-ak škola i školskih sportskih dvorana.

Gradonačelnik Drago Prahin zahvalio je ponajviše svojim stručnim službama, jer su svojim radom omogućile neometanu gradnju predviđenom dinamikom te pohvalio županijsku vijećnicu s ovoga područja, Željku Šabarić, za iznimnu kooperativnost i suradnju u ovome poslu.

- Dobili smo vrlo povoljnu cijenu na natječaju koji smo odradili u dahu - rekao je Prahin, zahvalio ministru Pankretiću na novome iznosu s kojim ulaze u ovu investiciju i izrazio nadu da će tako surađivati na još nekim projektima.

Nakon potpisivanja ugovora okupljeni su se preselili na gradilište nove svetonedeljske osmogodišnje škole, kako bi se uvjerili da gradnja napreduje kao što je i očekivano te da se škola već nalazi pod krovom.

K.S./E.K.

Od jeseni u novim učionicama

Prva faza izgradnje nove škole bit će završena u ljeto ove godine, a do jeseni bi prvoizgrađeno školsko krilo trebalo biti i opremljeno, u čemu je pomoć Županiji i Gradu nedavno obećao i ministar školstva Radovan Fuchs. Od jeseni će se postojeći razredi područne rakitske škole preseliti u novoizgrađeni objekt, nakon čega bi uslijedila druga faza izgradnje uz prethodno rušenje postojeće montažne škole. Nova će škola, na kraju, na svojih 3800 m2 imati četrdesetak učionica, dvadesetak kabineta, dnevni boravak, bit će to niskoenergetski objekt s malom potrošnjom energije i u konačnici će nova osmogodišnja škola moći prihvatiti do 680 učenika.

 
16.03.2011.

Udruga za zaštitu potrošača organizirala tribinu u povodu Međunarodnog dana potrošača

Uvijek treba reagirati na kršenja prava!

Udruga za zaštitu potrošača organizirala tribinu u povodu Međunarodnog dana potrošača

Međunarodni Dan potrošača u Samoboru je u utorak, 15. ožujka, obilježen tribinom koju je organizirala lokalna Udruga za zaštitu potrošača. U Maloj dvorani POU Samobor tako se okupilo 30-ak zainteresiranih za savjete u slučajevima kršenja potrošačkih prava. Upravo to je i bila ideja vodilja pri organizaciji tribine: jačanje svijesti potrošača i trgovaca o pravima potrošača, uz podučavanje temeljnih vještina u zaštiti prava, kako je uvodno objasnio predsjdenik udruge Miran Šoić.

Središnji dio tribine bio je pak vezan uz konkretnu zaštitu prava potrošača u okviru Hrvatske obrtničke komore. Naime, tajnica Suda časti i Centra za mirenje HOK-a Suzana Kolesar detaljno je pojasnila kako izgleda procedura pred Sudom časti HOK-a u slučaju da potrošač smatra kako je zakinut za neko od svojih prava u poslovanju s obrtnikom. Tako je upozorila da Sud časti nema ovlasti pravog suda, nego se radi o sporazumnom postupku kojem je u prvom redu cilj naći zajednički jezik između potrošača i obrtnika. Tako je naglasak u postupku na pokušaju mirenja, a tek potom slijedi rasprava pred prvostupanjskim sudom te, nakon eventualne žalbe, i drugostupanjski postupak. Iako se kazne mogu činiti simboličnima (uglavnom se radi o javnim opomenama), u slučajevima težih povreda prava potrošača može doći i do oduzimanja obrtnica ili čak trajne zabrane obavljanja djelatnosti.

- Pred Sudom časti HOK-a u prosjeku godišnje imamo oko 150 predmeta. Od toga 35% završi u prethodnom postupku, odnosno mirenjem dviju strana, bilo nagodbom oko naknade ili isprikom – rekla je Kolesar i dodala da, u slučaju kad se inzistira na provođenju daljnjeg postupka, bude i do 80% osuđujućih presuda, a izricanje najtežih mjera, poput oduzimanja obrtnice, dogodi se u 2 do 3 slučaja godišnje.

Kolesar je potom savjetovala da bi se u slučaju bilo kakvih dilema oko povrede prava potrošača bilo potrebno prvo obratiti trgovcu, odnosno vlasniku, potom Savjetovalištu za zaštitu potrošača i istoimenoj udruzi ili zatražiti savjet putem besplatnog telefona Ministarstva gospodarstva (0800-400-408, utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati, op.n.), a potom zatražiti zaštitu prava pred Sudom časti ili regularnim sudom.

- Moramo osvijestiti svoja prava i tražiti ih, jer tek tada možemo biti i zaštićeni. Treba reagirati, jer bez reakcije nema rezultata, a reagirati treba svaki puta kad smatramo da su nam povrijeđena prava – apelirala je na kraju Suzana Kolesar.

Miran Šoić upozorio je kako u zadnje vrijeme najviše problema za potrošače ima kad se opredijele za korištenje usluga iz sfere "rada na crno", tj. kad se radi s nekim tko nije registriran za obavljanje određene djelatnosti ili nema propisane uvjete. Korištenjem takvih usluga i suradnjom s takvim "obrtnicima" potrošač se u stvari odriče svojih prava i gubi pravo na zaštitu, pojasnio je Šoić. Potom su uslijedila i pitanja zainteresiranih sudionika, a prema najavama iz Udruge za zaštitu potrošača Grada Samobora ovo nije i posljednja ovogodišnja tribina te vrste.

K.S.

 
16.03.2011.

Svečani završetak 120. obljetnice DVD-a Samobor

Najstariji i najbolji

Svečani završetak 120. obljetnice DVD-a Samobor

U subotu, 12. ožujka, na prostoru kod Vatrogasnog doma Samobor održana je završna svečanost obilježbe 120. godišnjice djelovanja najstarijeg vatrogasnog društva na ovom području - Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor.

Kao gosti na svečanosti su bili gradonačelnik Krešo Beljak, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić, samoborski župnik Vlado Bogdan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel, predstavnik Vatrogasne zajednice grada Samobora Željko Koščica, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Samobor Mladen Žitković, predstavnici Osnovne škole Samobor, vatrogasnih društava Obrežje - Slovenija, Bregana, Rude, Galgovo, Otok, Cerje, Sveta Nedelja, Vrbovec, Veliki Lipovec te članice i članovi društva.

Gradonačelnik Beljak uručio je ključeve vatrogasnog kombi vozila i istakao svoje zadovoljstvo time što je imao čast da pomogne nabavu vatrogasnog vozila i to samoborskom vatrogasnom društvu, stožeru vatrogastva na području Grada Samobora i šire.

Nakon svečanosti predaje vozila održana je skupština DVD-a Samobor, koja je počela prigodnim programom u povodu 50. obljetnice smrti Bogumila Tonija, predsjednika, zapovjednika, tajnika i pjesnika samoborskih i hrvatskih vatrogasaca.

Tajnik Nevenko Barković u izvješću za 2010. godinu izvijestio je o aktivnostima u godini obilježbe 120. obljetnice, u kojima su sudjelovala 662 člana s utrošenih 2242 sata rada. Prevezeno je 391 cisterni vode u kojima su sudjelovala 782 člana s utrošenih 826 sati rada. Posebno je vođena briga o osposobljavanju i usavršavanju članova, kao i uključivanju novih članova.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel izrazio je zadovoljstvo izvještajem o radu vatrogasnog društva.

- Poznat mi rad ovog društva, što ste posebno iskazali na požaru u Žumberačkoj Kupčini, kada sam vas pozvao, ali i na odrađenim zadacima prilikom poplava na ovom terenu. Niz aktivnosti ukazuje na dobar rad te je novo vozilo prava nagrada za vaše napore – istakao je Novosel.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko je pohvalio rad društva i obećao da će i Grad Samobor, s Vatrogasnom zajednicom Grada Samobora, pomoći u nabavi vatrogasne opreme i uređenju prostora doma.

Dodijeljene su i prigodne nagrade. Alojzu Vrbančiću uručena je medalja Vatrogasni veteran, spomenice za 40 godina rada u vatrogastvu primili su Zlatko Kvaternik i Branko Kruhan, a spomenicu za 10 godina rada Mihael Cipek.

Nekoliko članova je nagrađeno vatrogasnim priznanjima za aktivnosti oko uređenja prostorija doma. Zahvalnice su uručene pojedincima i ustanovama koje su pomogle nabavu vozila.

Predsjednik Jurica Domin zahvalio je svima koji su pomogli rad društva i pobrojao nove obveze koje stoje pred članovima.

Antun Bogolin

Snimio: Robert Bogolin

 

Nova podjela financijskih obveza izgradnje nove škole u Svetoj Nedelji

Udruga za zaštitu potrošača organizirala tribinu u povodu Međunarodnog dana potrošača

Svečani završetak 120. obljetnice DVD-a Samobor

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002