24.10.2011.

Održana programska skupština Gradske organizacije HSS-a Samobor

Krešo Beljak 2. na HSS-ovoj listi za 7. izbornu jedinicu

Održana programska skupština Gradske organizacije HSS-a Samobor

Gradska organizacija HSS-a održala je svoju programsku skupštinu u subotu, 22. listopada, u Maloj dvorani samoborskih srednjih škola. Skupštinu je otvorio predsjednik GO HSS Samobor Krešo Beljak pozdravivši pri tom brojne goste. Skupštini su nazočili potpredsjednik Vlade RH Božidar Pankretić, predsjednica Hrvatskog srca Marija Ledinski Anić, potpredsjednik ŽO HSS-a Zagrebačke županije Dragutin Vinovrški Pentek, tajnica GO HSS-a Zaprešić Đurđica Novosel, članica Skupštine Zagrebačke županije Željka Šabarić, načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak, predsjednica Hrvatskog srca Zagrebačke županije Jasminka Mataušić te predstavnici SDP-a Željko Žarko, HSS-a Branimir Šiljak, HNS-a Ivica Horvatinčić, DC-a Željko Koščica te SRP-a Franjo Golenko. Potom je usvojen prijedlog dnevnog reda i izabrana su radna tijela skupštine, a verifikacijska komisija utvrdila je kako je skupštini nazočan 191 delegat te je usvojen i poslovnik o radu skupštine.

Nakon toga je uslijedilo izvješće o radu i prijedlog programa rada za jednogodišnje razdoblje, koje je podnio predsjednik GO HSS-a Samobor Krešo Beljak. Istaknuo je zadovoljstvo do sada učinjenim te rekao da je, prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja što su ga proveli, potpora koju danas u Samoboru imaju HSS i on kao gradonačelnik dvostruko veća od one u 1. izbornom krugu lokalnih izbora 2009. godine. Kako je rekao Beljak, cilj je tu potporu zadržati, ali je još i povećati. Zasluge za takvu situaciju, rekao je Beljak, pripadaju i koalicijskim partnerima iz SDP-a i HNS-a te prijateljima iz HSP dr. Ante Starčević. Beljak je također naglasio da samoborski HSS posebno snažnu potporu ima i od potpredsjednika HSS-a Božidara Pankretića, kao i sa županijske razine.

Potom je Beljak podsjetio kako GO HSS Samobor nije bio najsretniji činjenicom da je HSS odlučio koalirati s HDZ-om na državnoj razini, no, zaključio je, da nije HSS ušao u koaliciju to mjesto bi zauzeo netko drugi, HSS bi ostao u opoziciji, a tada Samobor ne bi dobio državna sredstva za dvoranu u Rudama i izgradnju nasipa, ne bi dobili vlasništvo nad Vojarnom Taborec i slično, nego bi ostali prepušteni sami sebi.

Vezano uz dolazeće izbore Beljak je najavio kako očekuje osvajanje najmanje 2 saborska mandata te da je po prvi puta nakon dugo godina jedan Samoborac u izglednoj poziciji za ulazak u Sabor. Naime, Krešo Beljak bit će 2. ime na listi HSS-a za 7. izbornu jednicu, što je kasnije potvrdio i nositelj liste Božidar Pankretić. Svojim radom u Samoboru HSS je pokazao da može biti uspješan i odgovoran, ustvrdio je Beljak, te zato smatra kako HSS ni po čemu nije lošija izborna opcija od ostalih. Zaključio je kako će Samobor najbolje zastupati saborski zastupnik iz Samobora te "poentirao" korištenjem nogometne analogije kako samoborski HSS nije momčad koja gubi, nego se nalazi uvjerljivo na čelu lokalne ljestvice i samo ih gol dijeli od Lige prvaka, za što im je loptu dodao Božidar Pankretić pa će oni iz te izgledne prilike i zabiti taj gol.

Uslijedilo je obraćanje delegata pa je tako Ivan Horvat pozvao na provođenje politike ravnomjernog razvoja čitavog Samobora, Mika Kolman je pozvao na zajedništvo, a Suzana Cesnik da se što više mladih uključi u rad HSS-a. Potom su skupštinare pozdravili i gosti. Franjo Golenko (SRP), Željko Koščica (DC) i Željko Žarko (SDP) iskazali su potporu djelovanju HSS-a, načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak zahvalio je ministru Pankretiću na sufinanciranju izgradnje 9,5 kilometara duge prometnice koja povezuje dva dijela Žumberka, Dragutin Vinovrški Pentek poželio je da Krešo Beljak bude ne samo samoborski zastupnik nego i ministar prosvjete, a Marija Ledinski Anić još jednom pozvala na zajedništvo.

Na kraju okupljenima se obratio i potpredsjednik HSS-a Božidar Pankretić, koji je rekao da se nije dvoumio oko toga da Krešo Beljak bude 2. na HSS-ovoj listi za 7. izbornu jedinicu te je pozvao Samoborce da glasaju upravo za tu listu jer, zaključio je Pankretić, ima puno povjerenje da će HSS pobjediti u Samoboru, a onda sigurno Samobor ima i svog predstavnika u Saboru. Na listi HSS-a su prepoznatljivi ljudi s dokazanim rezultatima, rekao je Pankretić, a moto HSS-ove liste su odgovornost i rezultati, poručio je. Prioritet HSS-a je ravnomjeran i održiv razvoj čitave Hrvatske, rekao je Pankretić te se stoga usprotivio najavama ukidanja nekih općina. Na kraju je najavio kako će sljedećeg tjedna ministarstvo kojem je na čelu i Grad Samobor potpisati ugovor o sufinanciranju uređenja bivše vojarne težak milijun kuna.

K.S.

 
24.10.2011.

Kestenijade samoborskog SDP-a

Uz kestene i kuhano vino i u krizi je lakše

Kestenijade samoborskog SDP-a

Proteklog vikenda samoborski SDP organizirao je Kestenijade na tri lokacije u tri dana. Petak je bio rezerviran za Rakov Potok, subota za Samobor, a nedjelja za Breganu. Ovakve Kestenijade postale su prepoznatljive manifestacije u organizaciji samoborskog SDP-a, a koja je prvi puta održana prije šest godina u povodu obilježavanja povijesne obljetnice slobodnog kraljevskog grada Samobora. Kako se od ove godine uz te obljetnice veže Dan grada, tako je i ova Kestenijada bila svojevrsna proslava Dana grada, za koju je bilo osigurano dvjestotinjak kilograma kestena.

Građani su tako i ove godine počašćeni slatkim svježe ubranim kestenima iz Samoborskog gorja te kuhanim vinom. Istodobno, samoborski Forum žena obilježio je Međunarodni dana borbe protiv siromaštva. Samoborske SDP-ovke građanima su postavile pitanje osjećaju li tešku socijalnu, gospodarsku i ekonomsku krizu, a građani su imali priliku i napisati svoje odgovore i ostaviti svoje mišljenje. Uz miris i degustaciju pečenih kestena građani su pisanim porukama iznosili nezadovoljstvo svojim osobnim stanjem, ali i onim opće društvenim. Većinom su iznosili mišljenje da siromašni postaju sve siromašniji, a bogati se bogate na teret siromašnijih. Slijedom takvih poruka građana bit će organizirane daljnje akcije kako bi se upozorilo na povećanje siromaštva, ali i pomoglo najpotrebitijima.

Sanja Horvat Iveković

 

Održana programska skupština Gradske organizacije HSS-a Samobor

Kestenijade samoborskog SDP-a

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002