08.09.2011.

Predsjednik Ivo Josipović u gradskoj vijećnici uručio odlikovanja pripadnicima 151. samoborske brigade RH

Ponosni na učinjeno u Domovinskom ratu

Samoborska 151. brigada u lipnju je pripremila proslavu 20. godišnjice od početka Domovinskog rata na području Samobora i Svete Nedelje te osnivanja brigade. U povodu te obljetnice 8. rujna u Gradskoj vijećnici Grada Samobora pripremljena je svečanost na kojoj je predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović uručio odličja zaslužnim pripadnicima 151. samoborske brigade.

Iskoristivši svoje zakonske ovlasti, i na preporuku Povjereništva za vojna odlikovanja i priznanja, predsjednik Ivo Josipović Redom kneza Domagoja s ogrlicom odlikovao je Franu Stoića, a Redom bana Jelačića brigadira Josipa Mahovića i pričuvnog pukovnika Adolfa Paara. Na svečanosti je predsjednik Red hrvatskog trolista uručio Zvonku Aniću, prof. Jozi Grubeši, dr. Vladi Juranku, Miljenku Komesu, Vinku Liscu, dr. Drašku Pavloviću i dr. Igoru Peciću.

Na početku sve nazočne pozdravio je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, rekavši kako je iznimna čast i zadovoljstvo što predsjednik odlikovanjima odaje priznanje braniteljima s područja Samobora i Svete Nedelje za njihov doprinos u Domovinskom ratu, što je i dio proslave 20. obljetnice početka Domovinskog rata na ovom području, dodavši kako vjeruje da će priznanja biti daljnji veliki podstrek braniteljima i stanovnicima ova dva grada.

Predsjednik Josipović u svom govoru rekao je kako je ovo poseban dan, jer uručuje odličja braniteljima koji su imali snage i hrabrosti oduprijeti se agresiji i dati velik doprinos obrani domovine te da su, osim u 151. brigadi, branitelji s ovog područja bili i u drugim postrojbama diljem Hrvatske. Stoga je poručio da je ponosan na branitelje, kao što vjeruje da su ponosni i svi građani Samobora i Svete Nedelje. Predsjednik je rekao i kako je ovaj kraj poznat po inovativnosti, po poduzetništvu i želji da se uvijek napravi nešto novo, a to su bile i vrline koje su iskazane u Domovinskom ratu.

U ime nagrađenih na odličjima je zahvalio pričuvni pukovnik Adolf Paar, istaknuvši da ona pružaju moralni podstrek za doprinos u obrani domovine, podsjetivši i da je 90% pozvanih došlo na okupljanje kada se krenulo u oslobađanje samoborske vojarne, pri čemu je oduzeto nauružanje kojima su opremljene četiri zagrebačke brigade, a već u listopadu 1991. sudjelovali su na liniji obrane i sprečavanju prodora neprijatelja prema glavnom gradu. Paar je naglasio da su kao ratni veterani ponosni na cjelokupni doprinos 151. brigade u Domovinskom ratu, ali da sada ne mogu biti zadovoljni sa stanjem u društvu i položajem brojnih branitelja koji žive na rubu bijede te je pozvao predsjednika da i dalje ulaže trud i napor u području zbrinjavanja i zapošljavanja branitelja.

Svečanosti su, uz predsjednika Josipovića i gradonačelnika Beljaka, nazočili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Željko Žarko, stožerni general Petar Stipetić te ostali uzvanici.

Kao uspomenu na ovaj dan gradonačelnik Krešo Beljak uručio je predsjedniku Josipoviću povelju u kojoj je prigodne riječi na kajkavskom napisao Joža Prudeus. Na početku svečanosti himnu su izveli prof. Marin Rimac i mlada učenica Ana Petrić, čiju je interpretaciju predsjednik Josipović pohvalio po završetku službenog dijela.

Mato Šipuš

Predsjednik na kremšnitama

Iako su protokolarne obveze predviđale kratko zadržavanje predsjednika Josipovića u Samoboru, on se zadržao na kavi i kremšnitama te drugim samoborskim specijalitetima na glavnom gradskom trgu. To je, naravno, bila prigoda i građanima da dođu do njega i pozdrave ga, uz pohvale i riječi podrške za sve što čini.

 
08.09.2011.

Samoborski HDZ-a na pressici o izmjenama i dopunama GUP-a

Poslana prijava Urbanističkoj inspekciji

Samoborski HDZ-a na pressici o izmjenama i dopunama GUP-a

Gradski odbor HDZ-a Samobor smatra da su izmjene i dopune samoborskog GUP-a (usvojene 21. lipnja) protuzakonito donesene te su stoga 6. rujna podnijeli prijavu Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. O tome su 7. rujna na konferenciji za novinare progovorili predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten i predsjednik Kluba vijećnika stranke u Gradskom vijeću Boris Makarun.

Na početku je Masten rekao da su u proteklom razdoblju detaljno proučili opsežnu dokumentaciju vezanu uz GUP, konzultirajući se s urbanistima i stručnjacima te provjeravajući sve zakonske akte, a u toj analizi izmjena i dopuna GUP-a uočili su niz nepravilnosti pa su sve primjedbe uputili Urbanističkoj inspekciji.

- Ključne pogreške dogodile su se zbog hitrosti usvajanja izmjena i dopuna GUP-a, koji je prvo dvije godine ležao u ladicama, a onda se naglo preko noći počelo forsirati njegovo donošenje – istaknuo je Tomislav Masten te potom naveo da su dvojbeni postupci ukidanja važećih detaljnih planova za novi autobusni kolodvor, Perivoj i Stražnik, a smatra da je DPU kolodvora bio ključan za te nagle izmjene, budući da se izmjenama i dopunama GUP-a stavlja izvan snage do tada važeći DPU Autobusni kolodvor.

- Time se mijenjaju odrednice kako objekt novog kolodvora treba izgledati, a poznato je da ovaj izgrađeni kolodvor ne odgovara projektima, jer nedostaju pokretne stepenice i lift kroz sve etaže. Da bi se legaliziralo to stanje moralo se izmijeniti GUP kako bi se mogla izdati nova građevinska dozvola. Je li nova dozvola izdana ne mogu reći, jer kao gradski vijećnik nisam na to dobio odgovore, iako sam pitanje postavio još u svibnju – upozorio je Masten.

Još jedan razlog za prijavu je, prema njihovu mišljenju, protuzakonito provedena ponovljena javna rasprava, jer primjedbe građana u prvoj raspravi nisu toliko izmijenile plan da bi se ona morala ponoviti, već su to učinili gradonačelnik i oni koji ga okružuju kako bi ispunili svoje zamisli, rekao je Masten, a kao najočitiji primjer za to naveo je područje bivše Vojarne Taborec za koju je bila propisana izrada detaljnog plana uređenja pa je ta obveza ukinuta za cijelo područje, a sada se vraća urbanistički plan uređenja, ali samo za jedan dio bivše vojarne. Drugi primjer su izmjene granica područja, a Masten tu navodi prenamjene zelenog pojasa područja uz Gradnu iza Komunalca u mješovitu poslovnu zonu te ističe da i samo izvješće o javnoj raspravi nije izrađeno prema zakonu, jer su neke primjedbe prihvaćane iako su stigle nakon propisanog roka.

Samoborski HDZ-e u prijavi Urbanističkoj inspekciji pobrojao je ove nepravilnosti i od inspekcije očekuje da, temeljem zakonskih propisa, ukine izmjene i dopune GUP-a Grada Samobora i vrate izradu plana u ponovni postupak. Očekuju njihovu brzu reakciju, jer smatraju da bi u slučaju provođenja ovako izglasovanog GUP-a nastala nenadoknadiva šteta za Grad Samobor.

Na pressici je Masten rekao da su se u prijavi bazirali isključivo na zakonskim propisima, iako je očito i da se u izmjenama i dopunama GUP-a pogodovalo pojedinim investitorima i financijerima gradonačelnikove kampanje. U konačnici su se uvelike povećala područja stambene izgradnje, kao što je područje od 20 ha iza bivše vojarne te područje Samoborke i Chromosa (gdje se na području Samoborke dopuštaju veći gabariti objekta nego u Chromosu), što je protivno obećanju gradonačelnika Beljaka iz kampanje o zaustavljanju doseljavanja i betonizacije. Primjer je i da se u Bregani u području obiteljskih kuća dopušta izgradnja stambenih zgrada na privatnom zemljištu, naveo je neke od primjera na konferenciji za medije predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Samobor Tomislav Masten. Boris Makarun upozorio je da se, s druge strane, i dalje već mjesecima čekaju izmjene Prostornog plana i da se, unatoč primjedbama i molbama građana iz samoborskih okolnih naselja, ništa ne poduzima da taj plan uđe u proceduru.

M.Š.

 

Predsjednik Ivo Josipović u gradskoj vijećnici uručio odlikovanja pripadnicima 151. samoborske brigade RH

Samoborski HDZ-a na pressici o izmjenama i dopunama GUP-a

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002