23.03.2011.

Na redovnoj gradonačelnikovoj pressici u prvi plan došao Komunalac

Kolektivni ugovor ili štrajk?

Na redovnoj gradonačelnikovoj pressici u prvi plan došao Komunalac

Tema koja je ovih dana izbila u prvi plan brojnih razgovora zauzela je najviše vremena i na redovnoj pressici gradonačelnika Kreše Beljaka, a riječ je o štrajku u Komunalcu. To je bila tema i Kolegija gradonačelnika, a kako bi se razjasnila situacija, uz gradonačelnika je bio i predsjednik Nadzornog odbora Komunalca Ivica Horvatinčić. Gradonačelnik je na pressici održanoj 23. ožujka prvo istaknuo da on čini Skupštinu tog trgovačkog društva, što znači da odobrava financijski i plan rada (koji dalje ide na odobrenje Nadzornom odboru i Gradskom vijeću), a pri izradi plana tražio je da poslovanje bude pozitivno. Demantirao je priče da će Komunalac u stečaj, rekavši da se on u gradu nalazi u monopolističkom položaju te da mu zbog toga ne može prijetiti stečaj. No, upozorio je da na tržištu pod ovim uvjetima Komunalac ne bi bio konkurentan, čega bi svi trebali biti svjesni, jer primjeri iz inozemstva pokazuju da je komunalna djelatnost prepuštena tržišnom natjecanju.

Predsjednik NO Komunalca Ivica Horvatinčić rekao je da u Komunalcu nema štrajka, nego su u tijeku pregovori o novom kolektivnom ugovoru, koji je prošle godine bio promijenjen. Njime su zagarantirana sva prava određena zakonima, ali zbog aktualne gospodarske situacije i nemogućnosti naplate svih potraživanja uprava je sa sindikalistima počela raspravljati o pravima koja su iznad propisanih, kao što su 10% stimulacije na plaću, naknada za prijevoz, naknada za topli obrok te pitanje prekovremenih sati, pojasnio je Horvatinčić, dodavši i da su mnogi te dodatne pogodnosti počeli smatrati osnovnim pravima. Naglasio je da je direktor Komunalca zbog poteškoća u naplati obavljenih radova od građana i poslovnih subjekata te smanjenja priljeva ostalih sredstava odlučio odmah reagirati, kako u skoro vrijeme ne bi došlo u pitanje podmirivanje svih obveza, među njima i isplate plaća za 221 zaposlenog prema sistematizaciji radnih mjesta. Istaknuto je da su pregovori u tijeku te da konačni dogovor oko kolektivnog ugovora trebaju postići direktor i članovi sindikata.

Na pressici je gradonačelnik Beljak istaknuo nekoliko aktualnosti s održanog Kolegija. Tako je vjerskim zajednicama za njihov rad ove godine ukupno odobreno 270.000 kuna, odobreno je postavljanje uspornika u Hrastini kod Dječjeg vrtića Osmijeh, gdje će biti postavljeni i stupići kako bi se spriječilo parkiranje na nogostupu, u Cerju će biti obnovljeno krovište društvenog doma, a Grad je pripomogao i edukativnu akciju borbe protiv raka dojke.

M.Š.

Ugovor o darivanju vojarne

Jedna od tema Kolegija gradonačelnika bio je i ugovor o darivanju bivše Vojarne Taborec koji će se potpisati između Vlade Republike Hrvatske i Grada Samobora. Gradonačelnik je istaknuo da se ugovorom sve točno specificira te da je to posljednji darovni ugovor za neku vojarnu, jer će ubuduće, prema najavi, svi takvi prostori biti prodani na javnom natječaju. Beljak je rekao kako će Grad nastojati što bolje ekonomski valorizirati taj prostor, dodavši da su on i njegovi suradnici u posljednjih 18 mjeseci učinili sve da se ovo ostvari te da je sada odluka na gradskim vijećnicima, koji trebaju odobriti prijedlog darovnog ugovora.

 

Na redovnoj gradonačelnikovoj pressici u prvi plan došao Komunalac

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002