14.04.2011.

Palo drvo u Rudarskoj dragi zaustavilo promet na cesti Samobor - Rude

Iz parkića na asfalt

Palo drvo u Rudarskoj dragi zaustavilo promet na cesti Samobor - Rude

Zbog pada breze na glavnu cestu u Rudarskoj dragi, potez Samobor - Rude u srijedu 13. travnja bio je neko vrijeme neprovozan. Naime, kao što zorno svjedoče fotografije koje nam je poslao Romeo Ibrišević, u popodnevnim satima na prometnicu je palo drvo koje je godinama krasilo obližnji parkić. O uzrocima pada dalo bi se spekulirati, s obzirom da je dotični prostor bio jedno od poprišta radova na uređenju vodotoka Gradne, no činjenica je da su nešto jači vjetar, oslabljeno korijenje i razmočena zemlja, uz pomoć gravitacije, učinili svoje. Srećom, nitko nije stradao, a nakon brze intervencije samoborskih vatrogasaca promet je tom dionicom normaliziran. Dobra stvar koja bi se mogla izroditi iz ove situacije je činjenica da će se sada možda krenuti i u obnovu parkića kojeg su svojedobno svojim trudom uredili mještani.

K.S.

Foto: Romeo Ibrišević

 
14.04.2011.

Donacija Rotary kluba Samobor Centru Lug

Darovana računala i alat

Donacija Rotary kluba Samobor Centru Lug

Rotary klub Samobor (u osnivanju) aktivno je krenuo u realizaciju jednog od svojih zacrtanih programa, a to je onaj humanitarnog karaktera. Samoborski rotarijanci 13. travnja predali su donaciju ravnatelju Centra za odgoj i obrazovanje Lug, koja se sastojala od 9 računala i printera te alata i materijala za stolarske radove. Naime, u svom programu Centar Lug planira pokrenuti izradu namještaja za vlastite potrebe, što je bio i jedan od razloga zašto se samoborski Rotary klub odlučio za ovu donaciju, čija je ukupna vrijednost oko 40.000 kuna. Nakon što im je ravnatelj Boro Kljajić predstavio aktivnosti i planove Centra obećali su da će i dalje biti uz njih.

Nakon predaje donacije predsjednik Rotary kluba Samobor (u osnivanju) Goran Merčep rekao nam je da klub postoji godinu dana i da okuplja za sada 15-ak članova, a do kraja godine očekuje da će se priključiti još nekoliko članova te se na taj način klub više neće nazivati u osnivanju.

Inače, Rotary priča u Hrvatskoj počela je još 20-ih godina prošlog stoljeća, ali je zaustavljena tijekom 2. svjetskog rata. Ponovno se počela stvarati 90-ih godina, kada je osnovan Rotary klub Zagreb (koji je kumski klub samoborskom), a Ivan Husić je prvi guverner samostalnog hrvatskog distrikta 1913. Merčep ističe da Rotary ima puno grana te da postoje razni programi za pomoć studentima i omogućavanje razmjene studenata, a ističu se i humanitarni projekti, budući da svaki klub treba imati po jedan humanitarni i projekt izvrsnosti. Nakon ovog prvog projekta za Centar Lug uskoro će samoborski članovi krenuti upravo u osmišljavanje projekta izvrsnosti za pomoć mladim sugrađanima. Uz to, Rotary promiče visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu te širi dobru volju i razumijevanje.

Ravnatelj Centra Lug Boro Kljajić zahvalio je na donaciji i rekao da su ideje uvjetovane životom i potrebama, a njihova je ideja bila da vlastitim snagama pridonesu poboljšanju uvjeta boravka te su štićenici, uz pomoć mentora, sami počeli izrađivati namještaj. Najveći problem je bio alat pa je donacija to sada riješila. Već postoji plan i program što će se i kako raditi, a ravnatelj ističe i najveću vrijednost – da su se štićenici zainteresirali za to te su se neki već i dokazali u izradi namještaja. Ubuduće će im trebati materijal pa bi im i tu dobrodošla pomoć.

Brojne su aktivnosti koje se već provode u Centru ili su pred realizacijom, kao što je uređenje podruma, a među njima nekako se ističe uređenje voćnjaka sa sadnicama krušaka i jabuka. Trebalo je neko vrijeme od ideje do realizacije, ali sada se Centar Lug može pohvaliti s oko 2000 sadnica. Uz stalnu brigu i rad planiraju postići i općedruštvenu korist na način da dio uroda daruju samoborskim vrtićima i školama, istaknuo je ravnatelj Kljajić.

M.Š.

 
14.04.2011.

Sveta Nedelja kreće u isplatu "uskrsnica"

"Pisanica" od 100 kuna

Sveta Nedelja kreće u isplatu

Grad Sveta Nedelja i ove će godine umirovljenicima i nezaposlenima s svog područja isplatiti "uskrsnice". Odlukom gradonačelnika Drage Prahina 100 kuna isplaćivat će se svetonedeljskim umirovljenicima s osnovnom mirovinom do 2000 kuna, kao i svim nezaposlenim osobama s prebivalištem na području Grada.

Iz tog razloga će se isplata umirovljenicima obavljati uz predočenje osobne iskaznice i odreska za veljaču ili ožujak 2011. godine, a nezaposlenima uz predočenje osobne iskaznice i evidencijskog kartona Zavoda za zapošljavanje, koji mora biti redovno ovjeren.

Isplata će se obavljati u zgradi "stare pošte" u Svetoj Nedelji u Stilinovićevoj 7 od ponedjeljka, 18. travnja, do petka, 22. travnja, od 9 do 15 sati, a na Veliki petak do 12 sati.

Što se Grada Samobora tiče, kao ni prethodnih godina, u njemu nije predviđena isplata "uskrsnica" na svetonedeljski način, ali je predviđen niz donacija socijalno ugroženim građanima.

K.S.

 
14.04.2011.

S dolaskom proljeća započele akcije čišćenja igrališta u Lugu

Neki pokupe i sami

S dolaskom proljeća započele akcije čišćenja igrališta u Lugu

O igralištu u Lugu tradicionalno brinu sami mještani. S dolaskom proljeća i toplijih dana na igralištu je sve življe i veselije. Nažalost, nakon zime igralište je u dobroj mjeri devastirano od strane mladih koji u kasnim večernjim satima ne razmišljaju da im je upravo to igralište jedino mjesto na kojem su dobrodošli.

Svjesni da su sami kovači svoje sreće te da će im biti onako kako si sami naprave, roditelji i djeca Luga održali su 8. travnja prije tribine gradonačelnika prvu proljetnu akciju čišćenja smeća. Pometene su betonirane i asfaltirane površine, a s dječjeg igrališta uklonjeni papirići. Posebno treba pohvaliti one roditelje i mještane koji sami povremeno pokupe smeće tijekom boravka na igralištu. Tako je to u Lugu.

S.S.

 

Palo drvo u Rudarskoj dragi zaustavilo promet na cesti Samobor - Rude

Donacija Rotary kluba Samobor Centru Lug

Sveta Nedelja kreće u isplatu "uskrsnica"

S dolaskom proljeća započele akcije čišćenja igrališta u Lugu

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002