06.04.2011.

Klub mladih HSS-a Svete Nedelje i Crveni križ Samobor organizirali akciju darivanja krvi

Najviše krvi do sad

Klub mladih HSS-a Svete Nedelje i Crveni križ Samobor organizirali akciju darivanja krvi

Sedmu godinu zaredom Klub mladih HSS-a Svete Nedelje i Crveni križ Samobor organizirali su dobrovoljnio darivanje krvi u Bestovju. Darivanju krvi odazvao se do sada najveći broj građana. U samo sat i pol, koliko akcija traje, prikupljeno je 38 doza krvi. Nažalost, pravila su rigorozna tako da nisu svi koji su htjeli mogli i dati krv. Neki su odbijeni zbog pomanjkanja željeza, niskog tlaka, nedostatka kilograma i inih sličnih razloga, a oni koji su zadnji stigli su odbijeni, jer je djelatnicima Zavoda za transfuzijsku medicinu ponestalo vrećica za krv.

Darivanju su se i ovoga puta odazvali stalni sudionici akcija: Stjepan Vrčković je dao krv 89. put, Marijan Kovačić 81., Ivan Keleković 75. put, a Željko Obračević 68. put. Bilo je i onih koji su krv dali prvi puta: Kera Lea Stergar i Eduard Bajić. Svi darivatelji krvi dobili su besplatan obrok i piće po izboru te HSS-ove olovke.

Ž.Š.

 
06.04.2011.

Akcija darivanja krvi u Samoboru

Velik travanjski odaziv

Akcija darivanja krvi u Samoboru

U redovnoj akciji darivanja krvi 5. travnja prikupljene su ukupno 142 nove doze, što svejdoči o vrlo velikom odazivu na ovomjesečnu akciju. U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Samobor u novu Sportsku dvoranu ukupno je došlo čak 159 osoba. Kao i uvijek, samoborski Crveni križ zahvaljuje svim darivateljima koji su pristupili akciji te poziva i one koji još nisu dali krv da to učine. Redovne akcije u Samoboru su prvog utorka u mjesecu, a točne termine uvijek možete provjeriti i na našim stranicama nekoliko dana prije akcije.

M.Š.

 
06.04.2011.

Na 7. Samoborskom proljetnom sajmu ponovno će se predstaviti brojni izlagači i noviteti

Napravljen korak naprijed

Na 7. Samoborskom proljetnom sajmu ponovno će se predstaviti brojni izlagači i noviteti

Samoborski obrti, tradicijski proizvodi i gastronomski specijaliteti i ove će godine biti glavni aduti za privlačenje posjetitelja na 7. Samoborskom proljetnom sajmu. Na Trgu kralja Tomislava i u Kleščićevoj ulici Upravni odjel za gospodarstvo i financije, zajedno s Poduzetničkim centrom, pripremio je bogat program u kojem ponovno ima i noviteta.

- Ova manifestacija ima važno mjesto u Gradu, jer ima svoj turistički značaj, ali i velik doprinos u samoborskom gospodarstvu, koje ima prigodu predstaviti i prodati dio svojih proizvoda – ističe pročelnik Željko Radovanić i dodaje da će se i ove godine predstaviti županijske robne marke, stari i tradicijski obrti te samoborski izlagači koji su vezani uz gastro i turističku ponudu. Bit će tu kristalobrusači, graveri, medičari, licitari, užari, remenari, lončari, proizvođači prehrambenih proizvoda kao što su sir, vrhnje, rudarska greblica, češnofke, Samoborska salama, bermet, muštarda, samoborske kremšnite, med, domaće vino, voćne rakije, pekarske delicije, proizvodi od ljekovitog bilja te suveniri i slično.

- Očekujemo ove godine više od 70 izlagača u šatoru od 1400 m2. Pokrovitelji će biti Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, kao i, tradicionalno, Zagrebačka županija. Koncept Proljetnog sajma, u odnosu na protekle godine, nadograđen je organizacijom Dana češnofke, a zadržat će se i Festival samoborske kotlovine, koji je bio jako dobro prihvaćen i posjećen protekle godine. Već su nam se javili mjesni odbori koji žele sudjelovati, kao i udruge, ali i gradovi koji će ove godine sudjelovati na Salamijadi. Baš kao i prošle godine, ponovno će se birati najbolje spremljena kotlovina 16. travnja. Želimo to još malo omasoviti i programski usmjeriti. Što se tiče Dana češnofke, već je poznato da u Gradu Samoboru, u suradnji s Udrugom Zlatna šajba, vodimo projekt brendiranja Samoborske češnofke, jer se ona već desetljećima priprema u našim domaćinstvima, posebice onim ruralnim, gdje je i sirovinska baza za njeno pripremanje. Dan češnofke bit će u nedjelju, 17. travnja, a bit će vezan i uz Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe, kada se tradicionalno oko 150 do 200 kilograma salame nudi posjetiteljima Proljetnog sajma - napominje pročelnik Radovanić i dodaje da će "češnofkijada" biti promocijskog, ali i natjecateljskog karaktera, jer će se birati najbolje spravljena češnofka, uz daljnje poticanje mjesnih odbora da ožive tradiciju njene izrade u selima i domaćinstvima. Na Danu otvorenih vrata, uz članove Udruge Zlatna šajba, čije će proizvode posjetitelji moći degustirati u nedjelju od 12 do 17 sati, po prvi puta ove godine sudjelovat će i gosti. Specijaliteti članova žumberačkog Lovačkog društva Vepar moći će se probati od 10 do 11, a od 11 do 12 sati i proizvodi Udruge salamarjev iz Sevnice.

Proljetni sajam sve više dobiva i međunarodni karakter. Već su prijašnjih godina na njemu sudjelovali izlagači iz Slovenije i Mađarske, a u suradnji s Udrugom Zlatna šajba ove će se godine pojaviti i izlagači iz vojvođanskog mjesta Turija.

- Nažalost, moram reći da smo u proteklih šest godina zbog pomanjkanja prostora često morali odbijati izlagače koji su željeli doći iz Zagreba i s područja Zagrebačke županije, a ove godine nastojat ćemo osigurati što više mjesta, osobito ako bude lijepo vrijeme pa će se dio sadržaja moći odvijati i uz šator, koji osigurava odvijanje manifestacije u slučaju lošeg vremena. Zainteresiranih iz zapadnog dijela Zagreba i okolnih naselja ima i ove godine, ali u našem konceptu važno je da to budu isključivo stari i tradicijski obrti, potom županijske robne marke, a prednost uvijek imaju samoborski izlagači koji su vezani uz gastro i turističku ponudu – ističe pročelnik Radovanić i poziva čitatelje Glasnika da svakako posjete ovogodišnja događanja na Proljetnom sajmu.

M.Š.

 
06.04.2011.

Samobor i Sveta Nedelja među utemeljiteljima Hrvatskog kluba Covenant of Mayors

Zajedno do manje CO2

Samobor i Sveta Nedelja među utemeljiteljima Hrvatskog kluba Covenant of Mayors

Hrvatski klub Covenant of Mayors utemeljen je u utorak, 5. travnja, nakon što su svoje potpise na povelju u starogradskoj vijećnici u Zagrebu stavili predstavnici hrvatskih gradova, članova Sporazuma gradonačelnika. Među 17 utemeljitelja su Samobor i Sveta Nedelja, a zamjenik gradonačelnika Samobora Hrvoje Frankić te svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin svojim su potpisima obvezali svoje gradove na ostvarivanje ciljeva vezanih uz smanjenje ispuštanja CO2 na svojem području za najmanje 20% kroz provedbu akcijskih planova održivog korištenja energije na područjima aktivnosti u okviru svojih ovlasti.

Europska komisija je početkom 2008. godine pokrenula veliku inicijativu povezivanja gradonačelnika energetski osviještenih gradova u trajnu mrežu s ciljem razmjene iskustava u primjeni djelotvornih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti urbanih sredina. Sporazum gradonačelnika je odgovor naprednih europskih gradova na izazove globalne promjene klime, a ujedno prva i najambicioznija inicijativa Europske komisije usmjerena direktno na aktivno uključenje i kontinuirano sudjelovanje gradskih uprava i samih građana u borbi protiv globalnog zatopljenja. Do 1. veljače 2011. u inicijativu se uključilo više od 2180 gradova iz svih dijelova Europe.

U cilju stručne potpore i uspješne realizacije obveza Sporazuma gradonačelnika, Hrvatskom klubu Covenant of Mayors pridružili su se i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske, Energetski institut Hrvoje Požar, Međimurska energetska agencija, Regionalna energetska agencija KVARNER, Regionalna energetska agencija SJEVER, te Istarska regionalna energetska agencija.

I.H.

 

Klub mladih HSS-a Svete Nedelje i Crveni križ Samobor organizirali akciju darivanja krvi

Akcija darivanja krvi u Samoboru

Na 7. Samoborskom proljetnom sajmu ponovno će se predstaviti brojni izlagači i noviteti

Samobor i Sveta Nedelja među utemeljiteljima Hrvatskog kluba Covenant of Mayors

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002