18.09.2011.

Izložba likovne kolonije HVIDR-e i predstavljanje knjige Davora Domazeta – Loše

Informacijski rat i dalje traje

Izložba likovne kolonije HVIDR-e i predstavljanje knjige Davora Domazeta – Loše

Nakon što je u lipnju održana svečanost u povodu 20. obljetnice početka Domovinskog rata, samoborski branitelji u rujnu su pripremili i proslavu 20. godišnjice mobilizacije 151. samoborske brigade. Uvod u tu svečanost bilo je 16. rujna u Maloj dvorani POU Samobor otvorenje izložbe s 1. Humanitarne likovne kolonije HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje održane u Bobovici te predstavljanje knjige Domovinski rat 1991.-1995. – strateški pogled admirala Davora Domazeta - Loše.

Predsjednik samoborske i svetonedeljske HVIDR-e Željko Vukić na početku je okupljene podsjetio da je 1. Humanitarna likovna kolonija održana u svibnju na jezeru u Bobovici i da joj je cilj prodajom slika prikupiti sredstva za rješavanje egzistencijalnih problema hrvatskih branitelja i socijalno ugroženih članova Udruge HVIDR-a. Najavio je održavanje aukcije tijekom skorašnje proslave Dana Grada Samobora, zahvalio gradovima Samoboru i Svetoj Nedelji na podršci te pozdravio nazočne, samoborskog gradonačelnika Krešu Beljaka, njegova zamjenika Hrvoja Frankića i zamjenika gradonačelnika Svete Nedelje Ivicu Pavlića.

Admiral Davor Domazet – Lošo na početku je rekao kako je knjiga Domovinski rat 1991.-1995. – strateški pogled napisana u povodu 15. obljetnice Oluje i predstavlja cjelovit prikaz rata na području bivše Jugoslavije, a posvetio ju je svojim prijateljima hrvatskim generalima kojima se sudilo ili se još sudi - Bobetku, Gotovini, Petkoviću, Praljku, Čermaku, Markaču, Blaškiću, Ademiju, Norcu i ostalima. Istaknuo je admiral Domazet – Lošo da je knjigu pisao na osnovi srpskih, britanskih i američkih i tek manjim dijelom hrvatskih obavještajnih podataka te su opisani svi relevantni dogaji, procesi i operacije na terenu. Naglasio je da i dalje traje informacijski rat pa zato strani obavještajci nameću teze da je cijeli Domovinski rat zločinački poduhvat, jer je Hrvatska slušila Jugoslaviju, a time i versajski poredak.

U multimedijskoj prezentaciji admiral Domazet – Lošo iznio je brojne podatke o sastavu i planovima JNA, dokazujući tezu da je rat s ciljem stvaranja velike Srbije planiran još 80-ih godina i da ga je JNA pripremala kroz formiranje vojnih oblasti i uvježbavanjem akcija u slučaju tobožnjeg napada NATO-a na Jugoslaviju. Stoga je naglasio da ne postoje dva rata – u Hrvatskoj i BiH, već je to sve jedan plan i strategija. Prema tom planu Hrvatska je trebala pasti za 14 dana, do kraja rujna 1991. godine. No, Hrvatska se branila na cijelom svojem području i zato nije pala, istaknuo je admiral Domazet – Lošo i naveo još brojne podatke vezane uz ratne akcije u BIH i Hrvatskoj, navevši i da je u akcijama pomoći Bihaću i na Kupresu Hrvatska spriječila da Bosna šaptom padne. Posebno je istaknuo akciju Oluja, koja se izučava na svim važnim vojnim akademijama.

Naravno, svi oni koje zanima ova tematika imali su još upita i po završetku izlaganja, a zainteresirani su mogli na licu mjesta i kupiti knjigu.

M.Š.

 

Izložba likovne kolonije HVIDR-e i predstavljanje knjige Davora Domazeta – Loše

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002