08.02.2011.

Predavanje o mjeri 302. IPARD programa u organizaciji HSLS-a i Liberalki

Treba se na vrijeme pripremiti

Predavanje o mjeri 302. IPARD programa u organizaciji HSLS-a i Liberalki

Samoborski HSLS, u suradnji sa županijskom organizacijom stranke, Liberalkama Zagrebačke županije i Grada Zagreba, organizirao je 8. veljače predavanje o mjeri 302. IPARD programa Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti. O tome je na vrlo poučan i zanimljiv način govorila konzultantica Renata Šeperić Petak. Iako javni natječaj za podnošenje prijava traje do 31. ožujka, svi zainteresirani nisu zakasnili, jer će biti još nekoliko krugova natječaja u kojima će se davati potpore. Prihvatljiva ulaganja su za sektore ruralnog turizma, tradicijskih obrta, izravne prodaje, slatkovodnog ribarstva, sektor usluga, prerade na poljoprivrednim gospodarstvima, proizvodnje gljiva i sektor obnovljivih izvora energije. Važno je samo prikupiti svu potrebnu dokumentaciju (koja je jednaka otprilike onoj za podizanje bilo kojeg kredita), ali je Renata Šeperić Petak upozorila da se ovdje radi o bespovratnim sredstvima za ruralna područja (64% terotorija Hrvatske je ruralno), što znači da se za sljedeći krug natječaja trebaju pripremiti stanovnici iz samoborske okolice. Obveza je sve napraviti prema priloženom projektu, što podrazumijeva i inspekcijske provjere. Po kompletnom završetku jednog projekta ista osoba može se ponovno prijaviti, a najviše pet puta. Renata Šeperić Petak naglasila je da treba ispitati i tržište jer, primjerice, u ovom trenutku na razini Europske Unije se rade planovi za sljedeće sedmogodišnje razdoblje te se može zaključiti da će biti isplativije uzgajati šljive, maline i borovnice, nego jabuke, kojih ima višak na tržištu. Bilo je riječi i o mjerama 101. i 103. te o tome da Hrvatska, nažalost, neće ni iskoristiti sva dodijeljena joj sredstva. Moderatorica na ovom vrlo edukativnom i zanimljivom predavanju za žene poduzetnice i ostale zainteresirane bila je dr. Linda Rossini Gajšak, a suorganizator POU Samobor. HSLS i Liberalke u planu imaju i pokretanje Ženskog poduzetničkog portala kao servisa za pomoć ženama i poduzetništvu i obrtništvu te radionica za ciljane teme.

M.Š.

 
08.02.2011.

Predstavljen projekt naselja prilagođenog osobama s invaliditetom

Sve ovisi o zainteresiranosti

Predstavljen projekt naselja prilagođenog osobama s invaliditetom

Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje priredila je za svoje članove i ostale zainteresirane predavanje o ideji naselja prilagođenog osobama s invaliditetom koje žele neku od usluga i pomoći u domaćinstvu. Koncept naselja u kojem bi osobe s invaliditetom mogle živjeti u svojim stanovima ili ih unajmiti te dobiti usluge njege, čišćenja i ostale potrebne skrbi predstavila je u maloj dvorani POU Samobor 7. veljače voditeljica projekta Branka Gluhinić. Ona je rekla da postoje privatni invesititori koji su zainteresirani za gradnju objekata prilagođenih osobama s invaliditetom, u kojima bi bila osigurana sva potrebna usluga, kao što su centar za njegu, restoran i slično, a sadržaje bi odredili sami korisnici. Investitore zanima ima li zainteresiranih za kupnju stanova ili za najam, a gradili bi ih po nešto povoljnijim uvjetima, no i dalje u tržišnim okvirima. Branka Gluhinić rekla je da su u Samoboru zainteresirani za parcelu na samom ulazu u grad, no ne bi željeli napraviti neki geto, već omogućiti suživot stanovnika tog naselja i šire zajednice u već sagrađenim zgradama između Ulice grada Wirgesa i Ćirilometodske. Navela je da se slični primjeri mogu naći u Nizozemskoj i Njemačkoj.

Članovi udruge imali su niz pitanja, od sugestija za samu gradnju i uređenje prostora, koji bi trebalo što više prilagoditi njihovim osobnim potrebama, pa do pitanja o cijeni najma i vlastitih kvadrata te o održavanju prostora. Upozorili su i da se projektom može riješiti problem samo dijela članstva, jer si dio to jednostavno ne može priuštiti. Hoće li se projekt dalje razvijati ovisi o zainteresiranosti korisnika kojima je namijenjen.

M.Š.

 

Predavanje o mjeri 302. IPARD programa u organizaciji HSLS-a i Liberalki

Predstavljen projekt naselja prilagođenog osobama s invaliditetom

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002