02.12.2011.

Održana redovna skupština Kluba liječenih alkoholičara

Apstinencijom se samo dobiva

Održana redovna skupština Kluba liječenih alkoholičara

U samoborskom Domu umirovljenika 24. studenoga održana je skupština Kluba liječenih alkoholičara na kojoj su bile nazočne stručna terapeutkinja Katarina Gerbl i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija. Klub liječenih alkoholičara Samobor započeo je s radom 15. kolovoza 1988. godine, a sufinanciran je od gradova Samobora i Svete Nedelje. Time je klub na raspolaganju apstinentima iz navedenih gradova i okolnih mjesta, a smješten je unutar Doma zdravlja Zagrebačke županije, ispostava Samobor. Klub vodi stručna terapeutkinja, diplomirana socijalna radnica Katarina Gerbl i to od samog njegova osnutka.

Budući da klub vodi stručna osoba, članovi mogu s pravom očekivati da se njihovo uključivanje u nastavak izvanbolničkog liječenja, ili oblik izvršavanja sudske mjere, u daljnjem tijeku nadzire na stručnom nivou. Shodno tome, u današnje vrijeme sve manje govorimo o alkoholizmu kao bolesti, a sve više o načinu i stilu života, koji je kod alkoholičara uzrokovao devijantno ponašanje unutar obitelji, u široj okolini te na radnom mjestu pa uloga stručnog terapeuta postaje iz socioloških razloga sve zahtjevnija. Ona se očituje u pronalaženju odgovarajuće poveznice između liječenih alkoholičara, članova njihovih obitelji i poslodavaca s jedne strane, te odgovornih društvenih institucija, poput centara za socijalnu skrb, domova zdravlja, liječnika obiteljske medicine, psihijatrijske bolnice i sudova s druge strane.

I na skupštini je istaknuto da je redovan dolazak članova obitelji liječenih alkoholičara u klub važan zbog potpore liječenim alkoholičarima i zbog upoznavanja s njihovim problemima, tako da se po grupama sastaje od 5 do 15 osoba, računajući i članove obitelji. Svaki alkoholičar, koji je prošao jedan od oblika liječenja (ili u Psihijatrijskoj bolnici svetog Ivana, ili u KBC Sestara milosrdnica, ili pak u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče), zna koliko je njegov alkoholizam promijenio ne samo njegovo zdravstveno stanje i socijalno ponašanje, nego i koliko je ugrozio odnose unutar obitelji.

Svatko tko je učinio svoju osobnu obiteljsku inventuru i usporedio svoje sadašnje apstinencijsko stanje s onim iz razdoblja alkoholizma, uočio je paradoks da apstinencijom ne gubi, nego dobiva, i to u svim segmentima života. Apstinencija se naprosto itekako isplati. Liječeni alkoholičari i apstinenti na sastancima se međusobno podržavaju u apstinenciji, razmjenjuju mišljenja, druže se i međusobno šire pozitivno ozračje. To se onda očituje i u njihovim obiteljima, u odnosima sa susjedima, s rodbinom i na radnim mjestima. Tako sa svojim obiteljima postaju spremni za suradnju, otvoreni prema budućnosti i spremni pomoći drugima, a pogotovo novopridošlim liječenim alkoholičarima, budućim apstinentima.

Klub liječenih alkoholičara djeluje unutar Savjetovališta za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima u Domu zdravlja Zagrebačke županije, ispostava Samobor, u Gajevoj 37. Kontakt je 3330-763.

I.H.

 
02.12.2011.

KUIS obilježio Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a

Znanje je užitak

KUIS obilježio Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a

Klub učenika i studenata Grada Samobora organizirao je u dvorani srednjih škola predavanje o prevenciji AIDS-a, destigmatizaciji oboljelih i općenito prevenciji spolno prenosivih bolesti. Predavanje je održao dr. Dubravko Lepušić za tri završna razreda Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole.

Na temelju prošlogodišnjih pozitivnih dojmova, odlučili smo se za organizaciju predavanja i ove godine svjesni važnosti uvođenja seksualnog odgoja među mlade, jer oni spadaju u najrizičniju skupinu koja podliježe spolno prenosivim bolestima. Iz tih smo razloga bili motivirani da ovakva pozitivna predavanja imaju tradiciju održavanja, ako već ne postanu dio redovnog nastavnog programa. Za predavača smo ponovno odlučili angažirati dr. Lepušića, kao specijaliziranog liječnika i stručnjaka koji na razumljiv način može mladima ukazati na posljedice neodgovornog ponašanja. Dr. Lepušić radi na projektu Znanje je užitak, kojeg je i predstavio kroz predavanje, a radi se o produžetku istoimenog projekta Europske Unije.

U predavanju dr. Lepušić naglašava da je humani papiloma virus (HPV) najčešći uzročnik spolnih bolesti, a također znanstveno je dokazano da u 99% slučajeva upravo taj HPV kod djevojka i žena uzrokuje pojavu malignog tumora vrata maternice, bolesti od koje na godinu umire u prosjeku 100 žena u Hrvatskoj, a godišnje ih oboljeva oko 350. Poseban naglasak je na odgovornosti oba partnera za pravilno korištenje kontracepcije, održavanje higijene, izbjegavanje promiskuiteta i odgađanje spolnih odnosa do mentalne zrelosti.

Što se tiče sindroma stečene imunodeficijencije (SIDA, eng. AIDS) oboljeli se bore ne samo protiv bolesti, već i protiv predrasuda i nezananja okoline o bolesti. Zato je važno znati da se HIV ne prenosi kontaktom, grljenjem, ljubljenjem, korištenjem istoga posuđa i pribora za jelo. Također se ne prenosi putem insekata (npr. komaraca), slinom ili znojem, jer virusa HIV-a u takvim tekućinama nema u dovoljnim količinama da bi došlo do zaraze.

Crvena vrpca je međunarodni simbol upravo te borbe protiv stigmatizacije i socijalnog izoliranja HIV pozitivnih osoba, a Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. prosinca. I nakon ovog predavanja ohrabreni smo organizirati ovakve i slične edukacije za naše mlade sugrađane te barem malim dijelom pridonijeti podizanju svijesti o neodgovornom ponašanju kako bi svi jednog dana mogli uživati - jer znaju!

Viktorija Gabrek (KUIS Samobor)

 

Održana redovna skupština Kluba liječenih alkoholičara

KUIS obilježio Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a

Arhiva 2011

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.