17.11.2011.

Vrijedna donacija Glazbenoj školi Ferdo Livadić članova Rotary kluba

Violončelo za nove generacije

Vrijedna donacija Glazbenoj školi Ferdo Livadić članova Rotary kluba

Rotary klub Samobor (u osnivanju) ne miruje, već nastavlja s brojnim aktivnostima. U srijedu, 16. studenoga, članovi kluba predali su vrijednu donaciju samoborskoj Glazbenoj školi Ferdo Livadić. Riječ je bila o donaciji violončela kojeg je Rotary klubu Samobor te učenicima Glazbene škole darovao odvjetnik Radovan Pavelić, član RC Zagreb.

U dvorani Glazbene škole nazočne je pozdravio predsjednik Rotary kluba Samobor Goran Merčep, pojasnivši da je cijela priča započela još prije godinu dana, kada je gospodin Pavelić odlučio darovati violončelo kao uspomenu na svog sina. Odlučeno je da se violončelo donira učenicima škole, koji će ga nasljeđivati iz generacije u generaciju, nagrađujući mladost i izvrsnost. Dodao je kako je princip Rotaryja da su donacije usmjerene ljudima, a ne ustanovama. - Time je Rotary klub zakoračio u glazbene vode i zbog toga nam je donacija izuzetno draga - istaknuo je Goran Merčep.

Radovan Pavelić rekao je da je violončelo uspomena na njegova sina i da je riječ o vrijednom instrumentu koji je izrađen u SAD-u, zaželjevši mu dug i koristan život u samoborskoj Glazbenoj školi. Zahvalu na donaciji uputila je ravnateljica samoborske Glazbene škole Zdenka Merčep, rekavši da je to prva takva donacija instrumenta školi otkad ona pamti te da će violončelo koristiti učenici škole, kojima će se dodijeliti za vježbanje te nastupe na koncertima i natjecanjima. Škola je uzvratila donatorima prigodnim darom, a bio je to nastup dva mlada talentirana violončelista, Lovre Rimca i Lovre Vitka (iz razreda prof. Borne Alunića), koji su s dvije skladbe zaključili svečanost.

M.Š.

 
17.11.2011.

Predstavljen program međunarodne razmjene mladih rotary klubova

Nakon inicijative slijedi nadogradnja

Predstavljen program međunarodne razmjene mladih rotary klubova

Rotary klub Samobor (u osnivanju) inicirao je sastanak s ravnateljima samoborskih srednjih škola kako bi im predstavio jedan od najzanimljivijih programa Rotary Internationala – Youth Exchange, tj. razmjene mladih. Sastanak je održan 16. studenoga u gradskoj vijećnici, a nazočili su mu zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek, ravnatelji sve tri srednje škole – Marko Maros, Franjo Mihalina i Davor Škiljan, kao i članice ekipe u Rotary Distriktu 1913 zadužene za Youth Exchange - Petra Horvatović i Vanessa Lana Jelačić te predsjednik Rotary kluba Samobor Goran Merčep i guverner Rotary Distrikta 1913 Ivan Husić.

Na sastanku su predstavnici Rotaryja istaknuli da je program razmjene mladih započeo dvadesetih godina prošlog stoljeća između nekoliko klubova u Europi, a od 1972. godine preporučen je svim Rotary klubovima u svijetu pa u programu posljednjih godina sudjeluje više od 8000 učenika i učenica. Pri tome je važno da se razmjena uvijek organizira na način da kandidata za razmjenu predloži i podrži jedan Rotary klub (u ovom slučaju bio bi to Rotary klub Samobor), koji istovremeno mora biti voljan primiti i brinuti se za učenika ili učenicu iz inozemstva kao klub domaćin. Konkretno, ove se godine kandidature primaju do 15. prosinca, na razmjenu učenici odlaze krajem kolovoza sljedeće godine, a vraćaju se po završetku školske godine.

Guverner Ivan Husić napomenuo je da Rotary provodi brojne programe i akcije (kao što su Korak u život i slične), a ovo je jedna u kojoj se posebna briga vodi o mladima, prije svega učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola, tj. gimnazija te im se pruža prilika napredovati i usavršavati, upoznati druge kulture i naučiti njihov jezik, što se smatra jednim od najmoćnijih puteva u promoviranju međunarodnog razumijevanja i mira. U razmjeni su obuhvaćeni SAD, Kanada, Meksiko, Brazil, Njemačka i Tajvan, a učenici moraju imati dobre ocjene i besprijekorno vladanje, budući da su tijekom školovanja oni i svojevrsni veleposlanici zemlje iz koje dolaze. Predsjednik Rotary kluba Samobor Goran Merčep rekao je kako žele i samoborskim učenicima omogućiti ulazak u tu veliku svjetsku obitelj, dok su ravnatelji škola, podržavši program, upozorili i na moguće probleme. Prije svega se to odnosi na učenike ETUŠ-a i SSŠ-a zbog nostrifikacije strane svjedodžbe, polaganja razlika i priprema za državnu maturu, uz ograničavajući socijalni čimbenik, jer kandidati moraju biti i financijski pripravni za program.

Kao jedan od pozitivnih primjera u Hrvatskoj istaknut je grad Hvar, a cilj je rotarijanaca da se tijekom godina poveća broj ovakvih razmjena na 50-ak godišnje te da svoje mjesto u tom programu nađu samoborski učenici i učenice, jer u svojim aktivnostima provode i programe stipendiranja nadarenih učenika. Zaključeno je da je inicijativa krenula i da se stvaraju dobri temelji za daljnju uspješnu suradnju.

M.Š.

 
17.11.2011.

Novi uspjeh mladih članova Udruge inovatora Samobor

Tri zlata s INOVE

Novi uspjeh mladih članova Udruge inovatora Samobor

Tri zlatne medalje osvojili su članovi Udruge inovatora Samobor na ovogodišnjoj međunarodnoj smotri inovacija INOVA 2011., koja je održana na Zagrebačkom velesajmu od 9. do 12. studenoga. Boje samoborske Udruge inovatora branili su Karolina Majstrović, Sven Kapuđija i Jurica Rešetar, pod vodstvom mentora Ivana Vlainića. Karolina Majstrović zlato je zaslužila za rad Inteligentno upravljanje sustavom grijanja, Jurica Rešetar za rad Led kocka, a Svenu Kapuđiji zlato je pripalo za rad Aplikacija za javni prijevoz TRAMBUS.

INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija, koja je još od 1971. godine pokretač i simbol inovatorstva u Hrvatskoj. Organizatori manifestacije su Hrvatski savez inovatora, Savez inovatora Zagreba i TERA – Tehnopolis, uz potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba.

M.Š.

FOTO (s lijeva na desno): prof. Ivan Vlainić, Sven Kapuđija, Jurica Rešetar i Karolina Majstrović

 

Vrijedna donacija Glazbenoj školi Ferdo Livadić članova Rotary kluba

Predstavljen program međunarodne razmjene mladih rotary klubova

Novi uspjeh mladih članova Udruge inovatora Samobor

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002