23.09.2011.

Svetonedeljski vijećnici o stanju gradskih financija, cijeni legalizacije građevina i potrebi novog Prostornog plana

Novi planovi, novi odbori

Svetonedeljski vijećnici o stanju gradskih financija, cijeni legalizacije građevina i potrebi novog Prostornog plana

Prvo jesensko zasjedanje Gradskog vijeća Svete Nedelje, održano 22. rujna, donijelo je pred svetonedeljske vijećnike dnevni red od 15 točaka koje su razmatrali više od 4 sata. Prihvaćeno je polugodišnje izvršenje gradskoga proračuna za koji je v.d. pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Grada i voditeljica stručne službe za financije Biserka Delač ustvrdila da je ostvaren s 36 milijuna 702 tisuće kuna, od čega je utrošeno nešto više od 34 milijuna. Oko 45% tog iznosa otišlo je za predškolski odgoj i obrazovanje, dok je 31% utrošeno za komunalnu izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture. Nešto su manji (za 2 milijuna 313 tisuća kuna) porezni prihodi od nesamostalnog rada zaposlenika s područja Grada, ponajviše zbog promijenjenih poreznih stopa poreza na dohodak - rekla je Delač. Prihod od gradskog prireza od 6% na mjesečnoj razini iznosi oko 330 tisuća kuna. U polugodišnjem je razdoblju za 2 milijuna 337 tisuća kuna smanjen gradski gubitak koji se prenosi iz prethodnih godina.

Najnovije gradonačelnikovo izvješće o radu u cjelini je ocijenjeno kao najbolje dosad. S njim u vezi, a na pitanje vijećnika Miroslava Milonjića (SDP) o popisu gradske imovine, raspravljalo se o zemljištu i nekretninama u gradskom vlasništvu.

- Sva gradska zemljišta ne vode se u knjigovodstvenoj bilanci, jer za procjenu njihove vrijednosti najprije moramo angažirati vještake - rekla je Biserka Delač, napomenuvši da se podaci o gradskoj imovini baziraju na podacima iz gruntovnice i da među tom zemljom ima dosta naslijeđene od bivše Općine Samobor. Gradonačelnik Drago Prahin s tim u vezi je napomenuo da je Grad od katastra zatražio ponudu za nove izmjere terena gdje to još nije obavljeno, ne bi li se dobila cjelovita slika vlasništva i suvlasništva nad imovinom.

Potaknut najnovijim medijskim napisima o stanju u zagrebačkom Holdingu, vijećnik Krunoslav Markovinović (HDZ) pitao je postoje li saznanja koliko je ilegalnih vodovodnih priključaka na području Grada.

- Nelegalna izgradnja nema mogućnosti legalnog priključivanja na komunalnu infrastrukturu - ustvrdio je gradonačelnik Prahin, a "financijašica" Delač dodala da se stalno radi na naplati gradskih potraživanja. U slučaju komunalne infrastrukture povećan je broj kanalizacijskih priključaka koji više ne idu preko preskupe Vodoopskrbe i odvodnje, već preko Grada Svete Nedelje, što je građanima povoljnije.

Gradski su vijećnici u nastavku sjednice odlučili o pokretanju izrade novog gradskog prostornog plana. Prije toga su prihvatili 4. izmjene i dopune postojećeg, kojima su razlog sitne tiskarske pogreške u planu koje, pak, nekim investitorima potpuno neopravdano onemogućuju zahvate u prostoru. Riječ je o tzv. točkastim izmjenama postojećega plana.

- Od donošenja plana koji je trenutno na snazi prošlo je više od 7 godina, a u tom se razdoblju puno toga promijenilo u prostoru i ne možemo u nedogled mijenjati i dopunjavati plan - rekao je gradonačelnik Drago Prahin, založivši se da se pokrene postupak donošenja novoga plana.

- Građani najviše zahtijevaju proširenje građevinskih zona, no, dok se u 70% ne popune postojeće, u to se, prema zakonskim odredbama, ne može ići - obrazložila je Renata Rožek.

- Tome bi se moglo doskočiti tako da se iz plana izbrišu neke od građevinskih zona u kojima potencijalni investitori namjerno odugovlače s izgradnjom trgujući zemljištem, a onima koji dugo čekaju na prenamjenu zemljišta omogući otvaranje gradilišta - domislio se vijećnik Markovinović.

Na poticaj SDP-a i "partnera" na dnevnom su se redu našla prva čitanja novog gradskog Poslovnika i Statuta. Uglavnom, prema tim prijedlozima, Vijeću bi u njegovu radu u budućnosti trebali pomagati novi odbori i komisije poput Odbora za financije i proračun, Odbora za gospodarstvo i razvoj grada, Odbora za komunalne djelatnosti, Odbora za društvene djelatnosti, Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša i još nekih koji bi razmatrali koncepcije, strategije i mjere razvoja u tim oblastima te uz gradsku izvršnu vlast i stručne službe vijećnicima savjetovali i predlagali zaključke. To je izazvalo na trenutak "burnu" raspravu o tome hoće li i trebaju li u tim tijelima Gradskog vijeća biti volonteri ili "plaćenici", budući da slična tijela imaju i druge jedinice lokalne samouprave, a njihovi članovi za rad u njima primaju novčane naknade.

- Svi koji imaju takve odbore funkcioniraju lošije od nas i nama ne treba dodatni nadzor nad dobrim funkcioniranjem, jer smo prema svim nezavisnim pokazateljima ispred drugih - rekao je gradonačelnik Prahin.

- Ti će se odbori sastajati jedanput ili dvaput godišnje i neće trošiti puno novca - istaknuo je dopredsjednik Vijeća i predsjednik Komisije za statut i poslovnik Josip Raguž (HSP dr. Ante Starčević). Vladimir Tuweg (SDP) je naglasio da je to daljnji korak u demokratizaciji i snaženju rada ovoga Vijeća.

Edi Kirschenheuter

Formula za legalizaciju građevina

Vijećnici su nakon poduže rasprave utvrdili jedinični iznos naknade od 25 kuna za ozakonjenje ilegalne izgradnje na području Grada. Taj se iznos ubacuje u posebnu formulu kojom se izračunava koliko bi vlasnici nezakonito izgrađenih objekata trebali platiti Gradu i državi (po 50%) za takvu izgradnju, što je svojevrsna kazna, koja je opet, istaknula je gradska urbanistica Renata Rožek, manja od prijašnjih kazni. Na inzisitanje nekoliko vijećnika Renata Rožek je istaknula da će ta naknada za legalizaciju, odnosno kazna za bespravnu izgradnju, prema ovakvoj odluci u tzv. vrlo grubom izračunu za objekt od 100-tinjak kvadrata doći oko 5 tisuća kuna. Tako prikupljena sredstva Grad će namjenski koristiti za poboljšanje nedovoljno opremljenih i neopremljenih naselja sukladno programu što će ga donijeti najkasnije do kraja sljedeće godine. Cijeli je postupak moguće pokrenuti samo do kraja ove godine sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama iz kolovoza ove godine.

Aktualni sat

Aktualni sat na početku sjednice produljen je za 5 minuta. Najviše su, prema običaju, postavljana pitanja komunalne problematike, o (ne)održavanju gradskog groblja, rupama na cestama, ležećim policajcima, odnosno uspornicima prometa, (ne)kvaliteti izvedenih radova, izgradnji nogostupa, javnoj rasvjeti... Što se privatne sportske dvorane Čičak sporta u Kerestincu tiče, o čemu je u "aktualcu" pitala Romana Semenić (SDP), Grad će izgleda ostati bez potraživanog komunalnog doprinosa za taj objekt, koji je, inače, prema prije potpisanim ugovorima trebao biti iskompenziran sa satima dvorane koje su trebale koristiti svetonedeljske sportske udruge.

- Dvorana je u blokadi, vlasnik joj nije firma s kojom je prijašnje Gradsko poglavarstvo ugovaralo kompenzaciju, već je u vlasništvu Čičak sporta. U tijeku je vještačenje njezine vrijednosti, a potom, prema svemu sudeći, slijedi javna dražba i prodaja objekta - kratko je, sa žaljenjem, ustvrdio Drago Prahin.

 
23.09.2011.

Održan Sajam mogućnosti

Bogata ponuda aktivnosti

Održan Sajam mogućnosti

Čime se sve učenici mogu baviti u izvanškolskim aktivnostima moglo se provjeriti na ovogodišnjem Sajmu mogućnosti, održanom na prvi dan jeseni na terenima uz novu Sportsku dvoranu Samobor. Sajam su pripremili Grad Samobor i Policijska uprava zagrebačka, a organizatori su rekli da na njemu sudjeluje oko 800 učenika četvrtih i šestih razreda iz svih pet samoborskih osnovnih škola. Na otvorenju sve učenike, njihove nastavnike te članove sportskih klubova, udruga, umjetničkih društava, kao i gradskih institucija, pozdravili su zamjenik gradonačelnika Željko Stanec i zapovjednik Policijske postaje Samobor Renato Kos.

Na Sajmu mogućnosti i ovaj su se put mogli pogledati edukativni, zabavni i sportski sadržaji te su se iz minute u minutu izmjenjivali programi sportskih klubova te brojnih udruga, koje su se predstavljale na štandovima, a ponuda je zaista bila bogata. Održano je i nekoliko sportskih natjecanja i prezentacija, a svoj su rad na zanimljiv način prezentirali i pripadnici vatrogasne postrojbe i policije. Osnovni cilj Sajma je da se što više učenika uključi u izvanškolske aktivnosti, kako bi se otklonilo društveno neprihvatljivo ponašanje.

Na Sajmu su se predstavili (što na štandovima, što prezentacijama) Policijska postaja Samobor, Vatrogasna zajednica Grada Samobora, JVP Samobor, Gradska knjižnica Samobor, Udruga invalida Samobora i Sv. Nedelje, Centar za socijalnu skrb Samobor, Zajednica tehničke kulture, Samoborski sportski savez, Udruga za školski sport, BBK Krpelj, Sportski plesni klub Samobor, Streličarski klub Samobor, Gimnastički klub Samobor, Atletski klub Samobor 2007, Karate klub Samobor Anindol, Športsko ribolovno društvo Samobor, Fitness centar Four D, Judo klub Samobor, Stolnoteniski klub Samobor, KKK Fortis, Tenis klub Bojan, ŽRK Samobor, Taekwondo klub Samobor, BBK Šišmiš, Šahovski klub Samobor, Moto klub TRP Marović, Tenis klub Samobor 1890, Samoborske mažoretkinje i Zadruga Plemka OŠ Milana Langa.

Bila je priređena i nagradna igra Pronađi me u kojoj su najuspješniji učenici mogli si osigurati godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici.

M.Š.

 
23.09.2011.

Liberalke HSLS-a obilježile Nacionalni dan borbe protiv nasilja

Nasilnike, a ne žrtve u sigurne kuće

Liberalke HSLS-a obilježile Nacionalni dan borbe protiv nasilja

Uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja i Liberalke HSLS-a Karlovačke i Zagrebačke županije upućtile su svoj apel: "Nasilnike, a ne žrtve u sigurne kuće".

One od mjerodavnih traže da se postojeći zakonski propisi provode te da se kod nasilja u obitelji iz obitelji udaljuje nasilnik, a ne žrtva.

Na konferenciji za medije, održanoj 22. rujna u Karlovcu, ispred Centra za socijalnu skrb, o toj temu su govorile Snježana Britvec, predsjednica LIberalki Karlovačke županije i gradska vijećnica HSLS-a Gradskog vijeća Grada Karlovca, dr Višnja MIhalić Mikuljan, predsjednica HSLS-a Karlovačke županije i županijska vijećnica HSLS-a u Županijskoj skupštini Karlovačke županije, dr Linda Rossini Gajšak, potpredsjednica Središnjeg viojeća HSLS-a, predsjednica Liberalki Zagrebačke županije i koordinatorica HSLS-a za VII. izbornu jedinicu i gradska vijećnica HSLS-a u Grasdkom vijeću Grada Samobora.

Snježana Britvec istaknula je kako Grad Karlovac, za razliku od Karlovačke županije, u skladu sa svojim mogućnostima podupire žensku grupu "Korak", koja je angažirana na problematici pomoći zlostavljanim ženama te da će HSLS i dalje kontinuirano podupirati potpore toj grupi.

Dr Višnja Mihalić naglasila je kako je i osobno iskustvo motivira da podupre sve žene koje se nađu u situaciji da budu zlostavljane bilo fizički bilo emocionalno.

Dr Linda Rossini Gajšak izrekla je jasan stav Liberalki - ženske inicijative HSLS-a, koje traže od mjerodavnih da se postojeći zakonski propisi provode te da se kod nasilja u obitelji iz obitelji udaljuje naslinik, a ne žrtva.

Problem je što mjeru udaljenja počinitelja nasilja kod nas može izreći samo sud i rijetko se provodi, dok u drugim europskim zemljama to radi policija, odmah po prijavi žrtve.

U Hrvatskoj izostaje i stvarna potpora žrtvi, jer se dugo čeka sudski proces, a za to vrijeme žrtva i dalje ostaje živjeti s nasilnikom, pa se često, nakon šest mjeseci, kad dođe poziv za sud, predomisli se i odustane od prijave.

Liberalke-ženska inicijativa HSLS-a radi na zakonski prijedlozima izmjene postojećih zakonskih propis a kao novitet najavljujemo prtal za borbu protiv nasilja koji će biti postavjen unuitar web stranice Liberalki, www.liberalke.com. Na njemu će žrtve moći dobiti brojne besplatne pravne savjete kao i informacije o svojim pravima. Intencija je implementirati dobre primjere zakonske regulative iz nekih zapadnoeuropskih zmalja, primjerice Austrije.

U Austriji, primjerice, žrtva u roku od dva sata od prijave nasilja iz socijalne službe dobiva osobu koja će se brinuti o njoj. U Hrvatskoj besplatna pravna pomoć dolazi tek nakon 15 dana.

Statistika nasilja u obitelji uistinu je zabrinjavajuća.

U IZVJEŠĆU o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordan Lukač Koritnik za 2009. godine zabrinjavajući su podaci. Naime, drastično se povećao broj žena žrtava ubojstva koje su ubijene od strane članova obitelji. U 2008. godini bilo je 11 takvih slučajeva, dok se u 2009. godini taj broj popeo na 21. Što bi značilo da je u Hrvatskoj prošle godine svakih 17 dana ubijena jedna žena od strane člana obitelji.Broj svih ubojstava u 2009. iznosio je 49 (što je smanjenje u odnosu na 2008. kada je iznosio 67) onda je krajnje alarmantna činjenica da je čak 21 žena ubijena od strane člana obitelji (ili 43 posto svih žrtava ubojstava su žene ubijene od strane člana obitelji). "Stoga je učinkovito djelovanje na prevenciji obiteljskog nasilja hitno i nužno. Na lokalnoj razini ne radi se dovoljno na osvješćivanju problema obiteljskog nasilja kao problema zajednice. Previše se toga prepušta rješavanju na nacionalnoj razini, a premalo je angažmana samih lokalnih zajednica", navodi se u Izvješću pravobraniteljice.U 2009. godini 28,3 posto pritužbi pravobraniteljice odnosilo se na nasilje u obitelji, a podnosile su ih najvećim dijelom žene. Počinitelji/ce obiteljskog nasilja bili su bračni i izvanbračni supružnici, ali i drugi članovi obitelji - brat, otac, svekar, sin."U odnosu na obiteljsko nasilje treba istaknuti da je pojačan zakonodavni okvir donošenjem novog Zakona o zaštiti od obiteljskog nasilja, ali da mjere predviđene Strategijom o zaštiti od obiteljskog nasilja, koje su se trebale provesti u 2009. godini, nisu do kraja provedene, a prevencija očito nije dala željene rezultate jer je broj prijavljenog nasilja veći nego u 2008. godini, kao i broj ubijenih žena žrtava obiteljskog nasilja", jedan je od zaključaka Izvješća u kojemu između ostalog piše kako je potrebno djelovati na pojačanoj prevenciji nasilja u obitelji.

Dr Linda Rossini Gajšak uz pokretanje portala Liberalki za borbu protiv nasilja najavila je veliki skup u studenom u Zagrebu, kada će se na jednom mjestu okupiti udruge i pojedince koji se bave problematikom nasilja u obitelji s ciljem unapređenja postojeće zakonske regulative u sljedećem zasjedanju Hrvatskog sabora.

I.H.

 

Svetonedeljski vijećnici o stanju gradskih financija, cijeni legalizacije građevina i potrebi novog Prostornog plana

Održan Sajam mogućnosti

Liberalke HSLS-a obilježile Nacionalni dan borbe protiv nasilja

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002