10.11.2011.

Završnica projekta "Planska igra – lokalna samouprava" u gradskoj vijećnici

Mladi vijećnici bolje surađivali od starijih kolega

Završnica projekta

Kako to izgleda kada mladi preuzmu ulogu gradskih vijećnika moglo se vidjeti na završnici projekta "Planska igra – lokalna samouprava" u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert. U ulozi vijećnika bilo je ovaj put 19 učenika samoborske Gimnazije Antuna Gustava Matoša, koji su 10. studenoga na samom kraju projekta održali sjednicu Gradskog vijeća, koja je bila tek malo prilagođena u odnosu na onu redovnu. U klupe je sjelo 19 mladih vijećnika koji su se raspodijelili u tri svoje stranke – Stranka samoborskih intelektualaca (SSI), Mlade nade hrvatske politike (MNHP) i Mladi intelektualni srednjoškolci Samobor (MISS). Sjednicu je vodio predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, a na zanimljiva pitanja i konstruktivne prijedloge mladih vijećnika odgovarao je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, uz kojeg su bili i njegovi suradnici, a sve je pratila i nekolicina gradskih vijećnika.

Baš kao što je i uobičajeno, sjednica je započela Aktualnim satom na kojem su mladi vijećnici Domagoj, Luka, dvije Petre, Iris i Tea pitali za rok završetka pruge između Samobora i Zagreba i postoji li tu mogućnost korištenja sredstava predpristupnih fondova, potom o obnovi samoborskog kina i problemu prometne sigurnosti u Gajevoj i Šmidhenovoj postavljanjem autobusnih ugibališta, pitalo se i o radnom vremenu javnog WC-a za vrijeme većih manifestacija, postavi nadstrešnica i uvođenju noćnih linija prema Zagrebu između ponoći i 4 sata ujutro. Tako je gradonačelnik imao pune ruke posla dok je opširno odgovorio na sva ta pitanja, rekavši kako bi manje problema bilo da više sredstava od svih davanja ostaje u gradskom proračunu, jer sada to iznosi tek 1/12, dok ostalo ide na županijsku i državnu razinu. Istaknuo je stoga da bi Samobor puno lakše mogao ići u mnoge projekte za poboljšanje postojećeg stanja kada bi se taj omjer promijenio.

Nakon Aktualnog sata mladi su vijećnici u točkama dnevnog reda raspravljali o prijedlogu asfaltiranja staze između škole i autobusnog kolodvora, otvaranju prostora za mlade u prostoru bivše vojarne te o restauraciji zgrade prve pučke škole u centru grada, a što su u ime svojih stranaka predložili Vita, Magdalena i Filip. U svojim su raspravama bili konstruktivni i podržavali prijedloge onih drugih, što je bila i najveća razlika u odnosu na ono pravo Gradsko vijeće. Čak je i točka o restauraciji zgrada povučena s dnevnog reda, a gradonačelnik Beljak je upozorio da je projekt Centra za mlade u vojarni bio odmah u planu pri traženju njenog povrata te da je on u tijeku.

Na kraju sjednice dodijeljene su diplome učenicima koji su sudjelovali u ovom projektu, dok im je Grad darovao knjige. U ime Zaklade Friedrich Ebert na dobrodošlici i suradnji samoborskoj gradskoj upravi i učenicima zahvalila je Ivona Baković. Gradonačelnik Beljak i predsjednik Gradskog vijeća Žarko čestitali su učenicima na provedbi projekta i pokazanom u njemu te im zaželjeli daljnji uspjeh u školovanju, poručivši da im i dalje mogu postavljati pitanja, slati elektroničku poštu ili javljati se na Facebooku te da su im svima vrata Grada otvorena.

Inače, "Planska igra – lokalna samouprava" osmišljena je u nekoliko razina, kako bi mladi dobili priliku aktivno sudjelovati u stvaranju demokratskih odluka. Učenici koji su se prijavili za projekt nazočili su pravoj sjednici Gradskog vijeća te učili o principima funkcioniranja lokalne samouprave prije nego što su došli do završne simulacije sjednice. Cilj igre je zainteresirati mlade za politiku i pobuditi u njima želju za sudjelovanjem u razgovorima o političkim i društvenim temama. Zaklada ovaj projekt već 10 godina uspješno provodi u Njemačkoj, a u Hrvatskoj se "Planska igra" realizira od 2008. godine.

M.Š.

 
10.11.2011.

Gradsko vijeće Svete Nedelje s krnjim dnevnim redom

Gradonačelnik Prahin povukao rebalans s dnevnog reda!

Gradsko vijeće Svete Nedelje s krnjim dnevnim redom

S neuobičajenim zakašnjenjem, 7. studenog započelo je 17. redovito zasjedanje gradskih vijećnika Svete Nedelje. No, ubrzo je postalo jasno da postoji problem čije prevladavanje nije dogovoreno u međustranačkim konzultacijama. Zapelo je, naime, pri utvrđivanju dnevnoga reda. Vijećnik Miroslav Milonjić (SDP) predložio je skidanje s dnevnoga reda prijedloga odluke o načinu i vremenu pokrića manjka u gradskoj blagajni koji se prenosi iz godine u godinu od 2007.

- Zatražili smo na Vijeću izradu programa sanacije tog manjka, koji nismo dobili - ustvrdio je Milonjić i rekao da se bez toga neće moći meritorno raspraviti i odlučiti o rebalansu proračuna. Stjepan Čakanić (HDZ) na to je predložio da se prvo donese ta odluka pa tek onda priđe razmatranju proračunskog rebalansa, a Vladimir Tuweg (SDP) inzistirao je na tome da se vijećnicima predoče rezultati financijskog poslovanja za 2010. godinu korisnika gradskoga proračuna, od Dječjeg vrtića Slavuj do raznih udruga. Marijan Jurić (HDZ) na to je primijetio da korisnici proračunskih sredstava izvješća o trošenju podnose nakon svojih skupštinskih sjednica, a ovdje se, dodao je Jurić, radi o nužnom uravnoteženju prihoda i rashoda na kraju kalendarske godine. Voditeljica gradskih financija i pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač naglasila je da Grad nema izvanproračunskih korisnika poput trgovačkih društava u vlasništvu Grada, a izvješća o poslovanju, odnosno trošenju novca proračunskih korisnika, dometnula je Delač, već su sadržana i iskazana u proračunu i ne postoji zakonska obveza posebnog prikazivanja rezultata poslovanja naših udruga, no, nije ni isključena ta mogućnost.

Mali gordijski čvor presjekao je potom gradonačelnik Drago Prahin odlukom o povlačenju predloženih točaka dnevnoga reda.

- Naše je poslovanje likvidno, nikome ništa nismo dužni i sve svoje financijske obveze uredno podmirujemo. Rebalansom smo vrlo pažljivo uravnotežili mogućnosti s potrebama i puno se bolje rješenje ne može ponuditi - zaključio je gradonačelnik Drago Prahin i potom zbog ovakve situacije odlučio povući sve točke dnevnoga reda koje je bio predložio, odnosno one koje su vezane uz gradski proračun.

Nastala je pat pozicija zbog koje je uslijedila stanka za stranačke konzultacije, nakon koje je izglasan dnevni red od samo 5 točaka, iako je Marijan Jurić uime HDZ-a ustrajao na tome da se i donošenje novog Poslovnika o radu Gradskog vijeća i Statuta grada odgodi, jer ne postoji nikakav dokaz da je te akte prethodno razmotrila Komisija za Statut i Poslovnik Gradskog vijeća s Josipom Ragužem na čelu. Poslovnik i Statut, koji su već bili prošli prvo čitanje na prethodnom zasjedanju gradskih vijećnika na kraju su ipak doneseni, a s poslovničkim i statutarnim izmjenama uz četiri redovita stalna radna tijela Gradskog vijeća (Mandatnu komisiju, Odbor za izbor i imenovanja, Komisiju za Statut i Poslovnik te Komisiju za imenovanje ulica), osnovani su i odbori za financije i proračun, za gospodarstvo i razvoj grada, za komunalne djelatnosti, za društvene djelatnosti i socijalnu politiku, za prostorno uređenje i zaštitu okoliša i za dodjelu javnih priznanja. Bez njihova se mišljenja ubuduće na Vijeću neće moći odlučivati o temama iz tih oblasti.

Svetonedeljski su vijećnici još odlučili o tome da se i ove zime poslovi čišćenja snijega povjere Obrtu Vrančić, koji se i jedini javio na objavljeni natječaj, a čiji su rad proteklih sezona ocijenili dobrim, s napomenom da se ovom odlukom plaćaju samo efektivni sati rada, ne i čekanje.

Edi Kirschenheuter

Aktualni sat

Nakon dugotrajnog utvrđivanja dnevnog reda, na Gradskom vijeću je odrađen i Aktualni sat. Započelo je s pitanjem Vladimira Tuwega (SDP), koji je, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, zatražio da u roku od 15 dana u pisanom obliku dobije sva izvješća o trošenju sredstava proračunskih korisnika u 2010. godini te pitao zašto na gradskoj internetskoj stranici nema tog obrasca. Gradonačelnik Drago Prahin na to je rekao da je jedini proračunski korisnik Dječji vrtić Slavuj i da će pisano izvješće iz te ustanove biti dostavljeno, a za internet je odgovorio da svatko tko se njime zna koristiti može preko njega stupiti u kontakt s Gradom. Na primjedbu vijećnice Jasminke Mataušić (HSS) da se Grad stavio u funkciju izborne promidžbe nakon što je iz Ureda gradonačelnika medijima upućen poziv na HDZ-ovu tribinu, gradonačelnik je odgovorio da je taj poziv s gradskim zaglavljem otišao samo na 3 adrese lokalnih medija, a pozivanje na skup članova stranke bilo je osobno. I pitanje i odgovor potaknuli su polemiku između dijela vijećnika pa je bilo i burnih reakcija, najviše na gradonačelnikovu opasku da je on HDZ-ov gradonačelnik, što je bilo figurativno izrečeno (poput HSS-ov župan, SDP-ov predsjednik...), zbog čega se gradonačelnik u stanci sjednice ispričao vijećnicima.

Za nenaplaćena gradska potraživanja iskazana u revizijskom izvješću pitao je Željko Beluhan (HSP dr. Ante Starčević), a voditeljica gradskih financija Biserka Delač odgovorila je da je rad na njihovoj naplati gotovo svakodnevan, da svi traže odgode, da Grad ne ide u naplatu "čizmom" i tome slično. Mladen Katušić (HSU) tražio je otvaranje za promet produžetka Ulice kralja Tomislava u Strmcu u smjeru Svete Nedelje, a gradonačelnik odgovorio da će se to odraditi dogodine, jer su sredstva za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju za ovu godinu potrošena.

Pitanja o cestama, neka i opetovano, postavljali su i vijećnici Marijan Jurić (HDZ) - za nogostup u Novačkoj i asfaltiranje Obrovca, Josip Raguž (HSP dr. Ante Starčević) - za sanaciju cestovnog prilaza rakitskoj školi, Freddy Burić (HSS) - za kvalitetu izvedenih radova na nogostupu u Maloj Gorici, Stjepan Čakanić (HDZ) - za početak izgradnje nogostupa između Čižmešijeve i središta Kerestinca, a Stjepan Ladović (HSS) za poljske putove. - - Sve radimo prema projektima - naglasio je gradonačelnik Drago Prahin, dodavši "i uz puno problema s izvođačima". Većina, naime, zbog različitih razloga, traži produljenje rokova, a najčešće su to kišni dani.

- Novačka i Obrovec najvjerojatnije "prelaze" u drugu godinu. U prilazima novoj školi najprije ćemo pokušati riješiti pješački dio, makar i bez uređenja ceste, da bismo zaštitili našu djecu. Što se kvalitete izvedbe tiče, kod preuzimanja izgrađenog vidjet ćemo što ćemo i koliko platiti - rekao je Drago Prahin.

- Na red će doći - nastavio je gradonačelnik - i još jedan kerestinečki nogostup. Trenutno radimo u Topolovcu u Bestovju, a na poljske putove nismo nikada postavljali znakove.

Josip Jakopač (HDZ) ponovno je zatražio uređenje autobusne stanice u Jagnjić Dolu za mnoštvo školaraca koji na nepreglednom dijelu ceste čekaju autobus te za javnu rasvjetu koja ne gori pred društvenim domom u mjestu. Stajalište će se naći u proračunu za 2012., rekao je komunalni suradnik u Gradu Ivan Abramović, a za popravak javne rasvjete Grad traži neko alternativno rješenje, u eventualnom zapošljavanju svog električara i kupnji platforme, a sve zbog nezadovoljstva sadašnjim koncesionarom i njegovim radom.

- Uglavnom - rekao je još gradonačelnik Prahin - sve što je u progranu komunalne izgradnje ide na natječaj, a Obrt Vrančić u dijelu održavanja radi onoliko koliko smo mu odredili, odnosno koliko možemo platiti. Prekoračenje predviđene svote imamo u materijalu, ali ne i u novcu - dometnuo je gradonačelnik, zaključivši da je dogovorena i suradnja sa ŽUC-om za sljedeću godinu.

 

Završnica projekta "Planska igra – lokalna samouprava" u gradskoj vijećnici

Gradsko vijeće Svete Nedelje s krnjim dnevnim redom

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002