15.06.2011.

Komunalne teme dominirale su na konferenciji za novinare samoborskog gradonačelnika

Tijekom srpnja počinje gradnja prometnice kroz vojarnu

Komunalne teme dominirale su na konferenciji za novinare samoborskog gradonačelnika

Redovno druženje samoborskog gradonačelnika s novinarima proteklo je 15. lipnja u znaku komunalnih tema. Uz gradonačelnika Krešu Beljaka bili su njegov zamjenik Željko Stanec i pročelnik za prostorno uređenje, razvoj i upravljanje imovinom Mario Anušić. Na početku je gradonačelnik rekao kako je proveden javni natječaj za gradnju produžene Gundulićeve kroz bivšu vojarnu sve do Mirnovečke i križanja s Velikanovićevom. Za to je bilo planirano oko 3,5 milijuna kuna, a na natječaju je postignuta najpovoljnija cijena od 3.278.000 kuna, koji je ponudila tvrtka Hvar. Radovi će početi čim prođe žalbeni rok na natječaj pa se očekuje da će radovi početi u drugoj polovici srpnja, a rok za njihov završetak je 120 dana. Uz gradnju nove dionice bit će uređen i preostali dio Gundulićeve.

Na pitanje o radovima u Dalmatinskoj gradonačelnik je rekao da je za njih bio zadužen Komunalac, nad kojim on više nema nadležnosti od kada je Vijeće izabralo tročlanu Skupštinu tog trgovačkog društva, što je bila odluka Gradskog vijeća s kojom se složio, dodajući da on brine da se svi radovi odvijaju prema zakonu, a za pojedine manjkavosti odgovara izvođač radova. Jedna od tih manjkavosti bilo je neoznačavanje gradilišta i nepostavljanje table o odvijanju radova pa je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao da je to bila dužnost izvođača i da je to bila njihova greška. Glede saniranja cesta Željko Stanec je dodao da postoji plan o pojačanom održavanju cesta i putem kreditnog zaduženja, kako bi se riješili najveći problemi u gradu i okolici. Pročelnik Mario Anušić dodao je da će dodatno upozoriti izvođače, među njima i Komunalac, da se svi radovi dobro označe i unaprijed najave kako bi se o njima obavijestili mediji i građani.

Budući da je Samobor ove godine dobio gotovo sve značajnije nagrade na županijskom natječaju Zeleni cvijet, gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo rekavši da se to objektivno moglo i očekivati, jer se u uređenje grada ulaže godinama pa je dodao da je to zasluga i brojnih njegovih prethodnika. Rekao je Beljak da će se i dalje truditi što bolje održavati sve parkove i šetnice.

M.Š.

Ema će promovirati Samobor

Gradonačelnik Krešo Beljak sa suradnicima nakon redovne pressice ugostio je mladu Samoborku Emu Prohić, u čijoj su pratnji bili njeni roditelji. Naime, ona je prošla strogu selekciju i ušla u odabrano društvo stipendista Foruma za slobodu odgoja (u suradnji s American Secondary Schools for International Students and Teachers i Headmasters and Headmistresses Conference) te joj se tako otvorila mogućnost školovanja u SAD-u. Sljedeću školsku godinu, tj. treći razred provest će u New Jerseyu u prestižnoj privatnoj srednjoj školi The Lawrenceville School, u koju će odnijeti i promotivne materijale o Samoboru te naše prepoznatljive proizvode, kao što su kristal, bermet, kraluš...

Gradonačelnik i suradnici zaželjeli su joj sve najbolje i puno uspjeha u daljnjem školovanju, a Ema i roditelji zahvalili su Gradu i Turističkoj zajednici na potpori. Inače, razgovor s Emom Prohić objavili smo 31. ožujka pa tamo možete pročitati sve o njenim željama i očekivanjima.

 
15.06.2011.

Nastavljaju se muke pacijenata

Divljaštvo države se nastavlja: Samobor ostao bez laboratorija!

Nastavljaju se muke pacijenata

Prilikom potpisivanja peticije za povratak kirurške ambulante u samoborsku ispostavu Doma zdravlja Zagrebačke županije već se upozoravalo da bi Samobor mogao ostati bez nekoliko specijalističkih ordinacija. Nažalost, prognoze su se obistinile u slučaju medicinsko-biokemijskog laboratorija mr.sc. Verice Pavičić Beljak, koji je prestao s radom 31. svibnja, a kako je i zašto došlo do njegova zatvaranja pojašnjava mr.sc. Verica Pavičić Beljak, dipl.inž.med.biok.

- Problemi su počeli još u siječnju kada je Zagrebačka županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, poslala obavijest o prestanku ugovora o koncesiji s 31. svibnja 2011. godine, s time da se tražilo mišljenje ministra zdravstva u slučaju traženja produljenja koncesije. Naime, pozvali su se na čl. 159. Zakona o prestanku koncesije i odlasku u mirovinu s navršenih 65 godina starosti i 20 godina staža. No, u drugom dijelu piše da iznimno u slučaju ugroženosti pružanja zdravstvene zaštite ministar zdravstvenim radnicima može odobriti produljenje obavljanja privatne zdravstvene prakse do navršenih 70 godina. Budući da u Hrvatskoj medicinskih biokemičara nema, što je vidljivo iz objavljenih natječaja za bolnice u Dubrovniku i Zaboku, gdje se već dvije godine traže medicinski biokemičari, uputila sam zamolbu za produljenje koncesije, tj. privatne prakse, nadajući se da ću dobiti produljenje i da će se za koju godinu naći mlađa kolegica koja će nastaviti koncesiju. Iz Ministarstva zdravstva dugo sam čekala odgovor, puna tri mjeseca, i tek 9. svibnja dobila sam rješenje ministara Milinovića kojim se odbija moja zamolba za produljenje privatne prakse, i to s obrazloženjem da prestankom prava na obavljanje djelatnosti, po sili zakona, ne dolazi do ugroženosti pružanja zdravstvene zaštite. To je mišljenje ministarstva – pojašnjava mr.sc. Verica Pavičić Beljak.

Nakon toga počinju pregovori s Domom zdravlja Zagrebačke županije.

- Nadležni županijski odjel, tj. župan, 20. svibnja donosi odluku o prestanku koncesije, uz preporuku da se pitanja vezana uz opremu laboratorija urede s Domom zdravlja Zagrebačke županije. Na sastanku 2. lipnja, na koji me je pozvao ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije dr. Bergman, dana su mi tri prijedloga: sklapanje ugovora o djelu, jednokratna isplata 70.000 kuna za otkup opreme te da odnesem svoju opremu sa sobom bez otkupa. Ugovor o djelu bio je tako sročen da ga nisam mogla prihvatiti, jer mi je, između ostalog, ponuđen posao inženjera medicinske biokemije, što je viša stručna sprema. Ni konačni otkup opreme za 70.000 kuna nije bio prihvatljiv, jer sam priložila tablicu iz koje je bilo vidljivo da je knjigovodstvena vrijednost opreme znatno veća. U njoj je bilo specificirano kada je oprema nabavljena, a pri tome svu opremu stariju od pet godina nismo ni proveli kao knjigovodstvenu vrijednost, uz otpis u postocima po godinama, itd. Tržišna cijena cijelog laboratorija nakon svega bila je više od 248.000 kuna. Stoga sam odgovorila da ću opremu odnijeti sa sobom, a potom sam dobila rješenje da se u roku 48 sati moram iseliti iz prostora sa svom opremom, uz iskazano žaljenje što je do toga moralo doći. No, ovom prigodom naglašavam da ovo nije bila moja želja. Htjela sam nastaviti s radom, ali odluka ministra i ove ponude bile su takve da do daljnjeg rada nije moglo doći. Sadašnji problemi s radom laboratorija nisu više u mojoj nadležnosti - istaknula je mr.sc. Verica Pavičić Beljak, dipl.inž.med.biok.

Rezime je na kraju da se sada uzorci iz samoborske ispostave Doma zdravlja šalju na analizu u laboratorij u Zaprešić. Na naš upit bi li željela nastaviti s radom ako se pokrene peticija, kao što je bio slučaj s kirurškom ambulantom, mr.sc. Verica Pavičić Beljak odgovara:

- To je jako kompliciran proces i bojim se da je predaleko sve otišlo, jer je moj stav bio (da čovjek mora imati svoj stav), koji sam rekla i dr. Bergmanu i dr. Lovasiću, ili ću dobiti produljenje koncesije ili ću ići u mirovinu. Svi me pitaju hoću li otvoriti svoj privatni laboratorij, ali ja im odgovaram da se u ovim godinama ne pokreće posao iz početka, iako me formalno u tome ništa ne priječi. Svima koji su nastavili rad u laboratoriju želim da ga opreme i dovedu na još bolju razinu te da i dalje nastave kvalitetno raditi. Moja je deviza uvijek bila da pacijent mora dobiti svoj nalaz, da on mora biti maksimalno točan, da ga dobije na vrijeme i da pacijentima uvijek mi budemo na usluzi, jer za njih je vrijedno potruditi se i raditi. Ako to čovjek učini sa zadovoljstvom, onda nema veće nagrade.

M.Š.

Zahvala

Laboratorij koji je obavljao laboratorijsku djelatnost kao privatna praksa – Medicinsko biokemijski laboratorij mr.sc. Verice Pavičić Beljak, spec. medicinske biokemije prestao je s radom 31. svibnja 2011. godine po sili zakona. Zahvaljujem suradnicama te doktoricama i doktorima medicine koji su me podržavali i kroz suradnju doprinosili da rezultati rada – nalazi – postignu željenu kvalitetu. Posebno zahvaljujem pacijentima koji su imali razumijevanja za naš način rada. Naše nastojanje je bilo da svaki pacijent dobije svoj nalaz, da bude točan i da bude na vrijeme.

mr.sc. Verica Pavičić Beljak

spec. medicinske biokemije

 
15.06.2011.

Svečano primanje za učenike i mentore koji su sudjelovali na državnim natjecanjima i smotrama

Samobor je najuspješniji u županiji

Svečano primanje za učenike i mentore koji su sudjelovali na državnim natjecanjima i smotrama

Ako je suditi prema rezultatima koje su učenici samoborskih osnovnih i srednjih škola postigli na državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama, protekla školska godina ući će u povijest kao vrlo plodonosna. Naime, ukupno su 103 učenika, u pratnji 35 mentora, bila na natjecanjima i smotrama, a od toga čak njih 50 bilo je među prvih troje u svojim kategorijama, istaknula je voditeljica aktiva ravnatelja Tatjana Milek u uvodu. Stoga je i na svečanom primanju gradonačelnika za učenike osnovnih i srednjih škola Grada Samobora i njihove mentore koji su postigli zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama bilo puno riječi pohvala. Na svečanosti u Galeriji Prica 13. lipnja gradonačelnik Krešo Beljak uručio je prigodna priznanja i zahvale učenicima i njihovim mentorima iz svih samoborskih osnovnih i srednjih škola te Glazbene škole. Tom je prigodom gradonačelnik Beljak rekao kako je ponosan na tako velik broj nagrađenih, čestitao svim nastavnicima, mentorima, ravnateljima i roditeljima, ali naglasio da do svega ovoga ne bi došlo bez osobnog zalaganja samih učenika te poručio da će im Grad davati i u budućnosti punu podršku.

Uz gradonačelnika, učenicima, mentorima, nastavnicima, ravnateljima i roditeljima na uspjesima su čestitali predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Željko Žarko i savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Marica Jelenić. Željko Žarko je istaknuo da će Gradsko vijeće usvojiti i formalnu odluku o nagrađivanju učenika i mentora, tj. o dodjeli prigodnih zahvalnica i priznanja za osvajače nagrada i one koji su sudjelovali na natjecanjima, za koje je ove godine tekst napisao Joža Prudeus. Marica Jelenić istaknula je da je za ove uspjehe bilo potrebno uložiti puno truda i rada, kao i ljubavi i razumijevanja učenika, mentora i njihovih roditelja.

Voditeljica aktiva ravnatelja Tanja Milek na početku svečanosti pozdravila je sve okupljene, a uz govornike bili su tu viša savjetnica Ureda državne uprave Zagrebačke županije Maja Rađenović Fijan, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Damir Fabek i viši savjetnik u tom Odjelu Marijan Kižlin, potom ravanatelji škola i mentori.

Svečanost su obogatili i nagrađeni učenici Glazbene škole Ferdo Livadić svojim nastupima, dok su se za gastronomske delicije pobrinuli učenici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole.

M.Š.

Tko su nagrađeni

Ukupno je 35 mentora primilo priznanja za sudjelovanje na državnim natjecanjima. Kod osnovnih škola iz OŠ Bogumila Tonija učenici su sudjelovali na natjecanjima i smotrama iz dramskog stvaralaštva, likovne kulture, astronomije, biologije, kemije, atletike i informatike, od toga četvero ih je osvojilo treće mjesto (Viktorija Škiljan, Tanja Jelinić, Kristijan Vukelić i Tea Cvetković), jedan drugo mjesto (Marko Guberina), a prva mjesta pripala su Davoru Vukadinu i Stelli Kupres iz biologije te Fabijanu Čakaniću i Davoru Vukadinu iz astronomije. Iz OŠ Samobor učenici su sudjelovali na natjecanjima iz francuskog jezika, kemije i košarke, a osvojena su tri druga mjesta (Paula Stier i Matea Hodonj). Iz OŠ Rude Leonard Inkret bio je drugi iz informatike, iz OŠ Mihaela Šiloboda na natjecanju je sudjelovala gimnastička ekipa, a iz OŠ Milana Langa iz ekologije ekipa Lijepa naša.

Kod srednjih škola najznačajniji rezultat, prvo mjesto u inovacijama, imali su Karolina Majstorović i Jurica Rešetar, dok je Sven Kapuđija bio na natjecanju iz informatike. Filip Dorotić iz ETUŠ-a osvojio je drugo mjesto u kuharstvu, a treća mjesta u slastičarstvu i hotelijerstvu pripala su Danijeli Matijaščić, odnosno Ivani Kumerički. Iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša Tea Miroslavić, Florijan Bašić i Matija Razum bili su na natjecanjima iz povijesti i matematike.

Glazbena škola Ferdo Livadić imala je ukupno 13 nagrađenih na državnim natjecanjima i smotrama. Na svojim instrumentima druga mjesta osvojili su Jelena Tompak, Maja Krištofić, Mia Dragozet, Marta Faullend Heferer, Daniel Cvetković, kvartet klarineta i duo violina. Prva mjesta pripala su Marku Blaškoviću, Katarini Luciji Vuković, Valentini Mezdić, duu flauta i gitara, kvartetu saksofona i ansamblu tambura.

 
15.06.2011.

Obljetnica 25. godina župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu

Posveta nove crkve 26. lipnja

Obljetnica 25. godina župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu

Ove godine proštenje će u župi sv. Ivana Krstitelja biti posebno svečano. Razlog tome je proslava 25 godina od osnutka župe te posveta nove župne crkve, koja će biti održana u nedjelju, 26. lipnja u 10 sati.

Dekret o osnivanju župe sv. Ivana Krstitelja izdao je blagopokojni kardinal Franjo Kuharić 1986. godine. Ideju o osnutku župe htio je u djelo provesti još 60-ih godina kao tadašnji samoborski župnik, tražeći prostor za novu župu na prostoru Bregane, a htio je dovesti i sestre karmelićanke. Međutim, župu je ipak osnovao njegov nasljednik, pokojni Ivan Horvat. On i vlč. Tomo Petrić iz Velike Jazbine su u kapeli sv. Ane pronašli kip sv. Ivana Krstitelja bez ruku i nogu. Kip su odnijeli na popravak i rekli: "Sv. Ivane, mi tebi vraćamo ruke i noge, a ti nama i ovomu narodu izmoli novu, svoju župu". Kao podsjetnik i simbol župe, on danas stoji na pokrajnjem oltaru u novoj župnoj crkvi. Prvim upraviteljem nove župe imenovan je tadašnji kapelan u župi sv. Anastazije u Samoboru, vlč. Zdravko Novak, koji je 2004. godine premješten u župu sv. Kvirina u Sisku, a na njegovo mjesto došao je vlč. Damir Bačun, koji župom upravlja do danas. Stara župna crkva, kako župljani nazivaju dvoranu u kojoj se već dvadeset pet godina služe svete mise, blagoslovljena je od strane kardinala Franje Kuharića 1987. godine, a vlč. Zdravko Novak je 1997. godine službeno od Grada Samobora zatražio donaciju zemljišta u Lugu Samoborskom. Nakon dva mjeseca donirano je zemljište veličine 9210 m2, a 1999. je započela gradnja nove župne crkve. Uređenje unutrašnjosti crkve završeno je 2009. godine, a u ljeti 2010. započela je akcija uređenja vanjske fasade na crkvi, koja je dovršena u travnju 2011. godine. Crkva je građena u klasičnom stilu s elementima neoklasicizma.

Budući da je posveta crkve jedinstven događaj za župu, pozivamo sve župljane da svojom molitvom i pjesmom uveličaju taj svečani čin. Proslava će započeti procesijom od ''stare'' do nove župne crkve, a nakon misnog slavlja koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić, upravitelj župe sa članovima Župnog pastoralnog i Ekonomskog vijeća organizira zakusku za puk u dvorištu crkve. Na istom mjestu će navečer od 19 sati započeti pučko veselje uz zbor mladih i tamburaše, te već tradicionalni ivanjski krijes. Radujemo se Vašem dolasku!

Katarina Noršić

 
15.06.2011.

Dodjela priznanja nagrađenima na 2. Festivalu kotlovine i češnofke

Snažan iskorak u budućnost

Dodjela priznanja nagrađenima na 2. Festivalu kotlovine i češnofke

Nakon što su se slegli svi dojmovi i podvukla crta na ovogodišnji Proljetni sajam i u sklopu njega održan 2. Festival kotlovine i češnjofke, moglo se na miru pristupiti dodjeli priznanja najboljim pripremačima kotlovine i češnofke. Njih su u gradskoj vijećnici ugostili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić te voditelj Referade za gospodarstvo i poljoprivredu. Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić još je jednom zahvalio svima na sudjelovanju, a nagrađenima čestitao što su najbolje pripremili te naše autohtone proizvode te što su uz velik trud i entuzijazam pridonijeli da Festival kotlovine i češnofke bude dodatna turističko–gastronomska vrijednost Grada.

I pročelnik Željko Radovanić iskazao je zadovoljstvo susretom i svime ostvarenim, ali i rekao kako se već promišlja i o znatnim unapređenjima. Odnosi se to na prijedlog o izdvajanju iz Proljetnog sajma pa bi kotlovijada i češnofkijada postale zasebne manifestacije, čime bi se dodatno obogatila samoborska ponuda tijekom godine, a nastojat će se obnoviti i Dane kruha, također uz sudjelovanje mjesnih odbora. Razmišlja se i o prezguštu (neki ga nazivaju prezvušt ili tlačenica) te čvarcima kao dijelu gastronomske ponude, rekao je o planovima Radovanić.

Na kraju je slijedila i dodjela priznanja, koja su za pripremanje kotlovine pripala MO Lug za osvojeno prvo mjesto, drugi je bio MO Gradna, a treća Poljoprivredna zadruga Sjetva. Najbolju češnofku imao je, pak, MO Domaslovec, drugi je bio MO Otruševec, a treći MO Bobovica.

M.Š.

 

Komunalne teme dominirale su na konferenciji za novinare samoborskog gradonačelnika

Nastavljaju se muke pacijenata

Svečano primanje za učenike i mentore koji su sudjelovali na državnim natjecanjima i smotrama

Obljetnica 25. godina župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu

Dodjela priznanja nagrađenima na 2. Festivalu kotlovine i češnofke

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002