27.10.2011.

Na sjednici Gradskog vijeća otvoreno pitanje zatvaranja financijske konstrukcije novog autobusnog kolodvora

Napravili ga jesmo, a sad ga treba platiti

Na sjednici Gradskog vijeća otvoreno pitanje zatvaranja financijske konstrukcije novog autobusnog kolodvora

Autobusno-željeznički kolodvor još je jednom bio najglasnija tema sjednice Gradskog vijeća, što je dovelo i do dviju brzinski organiziranih konferencija za medije. Tako je vijećnik Tomislav Masten (HDZ) na svojoj zamolio medije da mu oni pomognu u dolasku do odgovora na pitanja koja na Vijeću postavlja još od svibnja, odnosno da dobije u ruke ugovor o izgradnji autobusno-željezničkog kolodvora, sve anekse ugovora, uporabnu dozvolu objekta te završno izvješće glavnog nadzornog inženjera. Gradonačelnik Krešo Beljak (HSS) na svojoj je pak pressici poručio da su svi dokumenti dostupni i da se sve što bilo koga zanima oko kolodovora može pogledati i iskopirati u stručnim službama Grada.

Na samoj sjednici su se vladajući i oporbenjaci razišli pak na temi financiranja čitave kolodvorske priče. A priča je, prema uvodnom obrazloženju pročelnika Anušića, ta da Komunalac traži od Grada osiguravanje dodatnih sredstava za izgradnju kolodvora. Naime, kako je po okončanoj situaciji ukupna cijena radova 41,5 milijuna kuna, a prvi ugovor o gradnji je bio na 36,2 milijuna kuna, tako treba pokriti razliku od 5,3 milijuna kuna. S druge strane, Komunalcu je od 13 milijuna kuna sredstava dokapitalizacije (od čega je djelomično financiran i kolodvor) neutrošenih ostalo svega 1,9 milijuna kuna pa je zatražio od Grada da on iz svog proračuna osigura 3,3 milijuna kuna, koliko mu manjka.

Oporbeni vijećnici Roland Gajšak (HSLS) i Tomislav Masten (HDZ) tu su primijetili kako je problem znatno veći, jer je izvođaču radova na kolodvoru do sada plaćeno nešto više od 33 milijuna kuna pa u stvari Komunlacu ne manjka 3,3 milijuna kuna nego oko 8 milijuna kuna do pune cijene izvedenih radova. Osim toga, Komunalac do kraja godine još mora platiti i 1,8 milijuna kuna za kredit iz kojeg se kolodvor izgradio. Iz tog razloga je vijećnik Gajšak zatražio da se točka skine s dnevnog reda i vijećnicima ponudi rješenje za kompletno zatvaranje financijske konstrukcije, a vijećnik Masten izrazio zabrinutost za budućnost Komunalca.

Gradonačelnik Krešo Beljak (HSS) rekao je pak kako nikakvih problema oko kolodvora ne bi bilo da bivša vlast nije inzistirala na tome da nositelj investicije ne bude Grad, nego Komunalac, te je ponovio kako je njegova cijena 10 milijuna kuna niža od one koju je procijenila bivša vlast. Pročelnik Željko Radovanić pojasnio je pak da se zatvaranje konstrukcije događa u rigidnijim zakonskim okvirima, koji Gradu onemogućavaju doznačavanje sredstava Komunalcu po starom sistemu i preuzimanje otplate kredita od Komunalca, te da će, sudeći prema najavama iz resornog ministarstva, na čitav projekt trebati još platiti i PDV. Prema Radovanićevoj najavi, Grad će tražiti od nadležnih tijela da njegov odnos jamca prema Komunlacu pretvori u odnos dužnika pa će tada biti moguće proračunski preuzeti otplatu kredita. U ovom trenutku, zaključio je Radovanić, Grad može jedino donijeti odluku da rebalansom osigurava dio sredstava koja traži Komunalac u svom zahtjevu, a ostatak će se rješavati kasnije pa je većinom glasova takav prijedlog i prihvaćen.

Od ostalih tema na Vijeću izglasani su jedinični iznosi po gradskim zonama temeljem kojih će se izračunavati naknade za legalizaciju nelegalnih objekata te je odlučeno da će se na nelegalnim objektima moći legalizirati samo jedna etaža plus potkrovlje. Prihvaćeno je izvješće o stanju i funkcioniranju vodoopskrbe na području Grada za prošlu godinu (u odnosu na 2009. ima 2,7 posto više potrošača, ali je potrošnja 3,5 posto niža), kao i o provedenom popisu stanovništva, a donesene su i odluke o uvjetima za članove nadzornih odbora i upravnih tijela gradskih trgovačkih društava. Dopunjena je i odluka o javnim priznanjima Grada, prema kojoj će se ona ubuduće moći dodjeljivati i posthumno, a imenovane su i ulice u vojarni – Željka Kovačića, Savke Dabčević Kučar, Vlade Gotovca, Vlatka Mačeka te Trg samoborskog branitelja Vukovara. Jednoglasno je također prihvaćena i zamjena nekretnina na području Šmidhena, čime je načinjen još jedan korak u realizaciji projekta zabavnog parka. I za kraj, Gradsko vijeće dobilo je novog člana. Iz redova SDP-a, umjesto Domagoja Puša, koji je prešao na radno mjesto u gradskoj službi pa zakonski više ne može biti član predstavničkog tijela, u vijećničke klupe zasjeo je Andrija Noršić. Također spomenimo i da su sjednicu Vijeća pratili učenici Gimnazije A.G.Matoša iz Samobora u sklopu programa Zaklade Friedrich Ebert "Planska igra-lokalna samouprava"

K.S.

Politika među mladima

Izbor članova novog saziva Savjeta mladih izazvao je negativnu reakciju vijećnice Linde Rossini Gajšak. Naime, s obzirom da je za 9 mjesta kandidiralo 11 mladih pristupilo se tajnom glasovanju, nakon kojeg su najmanji broj glasova imali Petra Krešić (predložena od strane samoborskog HDZ-a) i Ida Mauko (Mladi hrvatski liberali). Prokomentiravši to kao "teško politiziranje" u jednom gradskom tijelu gdje politika ne bi trebala biti u prvom planu, Linda Rossini Gajšak je izrazila i žaljenje što je ovo prvi put da u Savjetu mladih neće biti predstavnika oporbe, dok je s druge strane čak 33% članova Savjeta iz HSS-a.

Aktualni sat

Od zanimljivijih pitanja i odgovora u Aktualnom satu za izdvojiti je odgovor zamjenika gradonačelnika Željka Stanca (HSS) na pitanje o ugovorima za izgradnju doma za starije i vrtića na prostoru vojarne. Naime, oni su se, prema najavama, trebali naći na dnevnom redu ove sjednice, no do toga nije došlo, jer, rekao je Stanec, investitor/zakupac i Grad se "nisu usuglasili oko nekih točaka ugovora". Gradske službe dočekao je i niz parkirališnih pitanja pa je vijećnika Gajšaka (HSLS) zanimalo koliko se kuna uprihodovalo od uvođenja naplate parkiranja na Trgu kralja Tomislava, vijećnik Vlainić (HSLS) je pitao za sudbinu nikad postavljenih nadzornih kamera na toj lokaciji, vijećnica Mardešić (HSU) upozorila je na kaotično stanje s parkiranjem u Zavrtnici nakon što je uvedena naplata kod Doma zdravlja, a vijećnica Vraneković (HDZ) je pitala tko je, kada i zašto donio odluku o uvođenju naplate parkiranja kod Doma zdravlja te koliki je utržak od parkirališta kod SAME, koje uglavnom zjapi prazno. Odgovoreno je da je naplata kod Doma zdravlja uvedena na zahtjev ravnatelja, a da će se u slučaju peticije građana ona i ukinuti. Za parking na Trgu rečeno je da se od kamera odustalo, ali da je u tijeku postupak nabave novog sustava naplate, po riječkom modelu. Vijećnik Kovačić pitao je za mogućnost uređenja spomen sobe samoborskih branitelja, a vijećnica Tkalec (HNS) zahvalila je autobusnim koncesionarima na uvođenju dodatnih jutarnjih linija prema Zagrebu te zamolila da se to učini i u popodnevnoj špici, kao i da se usklade vremena polazaka autobusa na linijma za Zagreb s onima za Breganu zbog efikasnijeg presjedanja.

 

Na sjednici Gradskog vijeća otvoreno pitanje zatvaranja financijske konstrukcije novog autobusnog kolodvora

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002