14.09.2011.

Na Trgu kralja Tomislava i kod Doma zdravlja počele pripreme za uvođenje naplate parkiranja

Famozna ugibališta službeno postala parkirališta

Na Trgu kralja Tomislava i kod Doma zdravlja počele pripreme za uvođenje naplate parkiranja

Od prvog spominjanja uvođenja ugibališta na središnjem samoborskom trgu prošla su puna 22 mjeseca (u prosincu 2009. godine takva je mogućnost najavljena prilikom apeliranja gradonačelnika Beljaka na građane da ne zaustavljaju svoja vozila na Trgu, op.n.), a ovih će dana "famozna" ugibališta konačno dobiti i svoj službeni, parkirališni okvir.

- Tijekom sljedećeg tjedna trgovačko društvo Komunalac d.o.o. počet će vršiti naplatu na ugibalištima na Trgu kralja Tomislava. Za 15 minuta parkiranja građani će morati izdvojiti 5 kuna – stoji u kratkom priopćenju iz Ureda gradonačelnika. Tako je Grad Samobor dobio i svoj najskuplji, elitni parkirališni prostor u centru grada gdje bi hipotetskih sat vremena stajanja autom koštalo čak 20 kuna.

Zašto hipotetskih? Zato što obnova plaćanja ovisi o vremenskom ograničenju parkiranja na određenom parkiralištu. Doduše, u trenutku okončanja teksta još nije bilo znaka koji bi vozače upozoravao da je parkiranje na Trgu ograničeno isključivo na "frtalj" sata pa ćemo pričekati da tehničko opremanje parkirališta i definitivno završi.

Podsjećanja radi, uvođenje ugibališta, a sada parkirališta, na Trgu kralja Tomislava objašnjeno je u Gradu kao pokušaj smanjivanja gužvi koje su se tamo stvarale zbog čestih zaustavljanja vozača koji su, eto, baš morali "samo na minutu skoknuti nešto obaviti na Trgu". Čak je i Gradsko vijeće raspravljalo o ugibalištima (u ožujku 2010. godine), a najavljivana je bila i mogućnost uvođenja video nadzora nad njima (travanj 2010.), kako bi se otvorila mogućnost kažnjavanja onih koji zloupotrebljavaju ugibališta predugim stajanjem na njima. Od kamera na kraju ništa, baš kao niti od discipliniranja prekomotnih vozača. Umjesto toga stvar je završila, eto, uvođenjem parkinga na prostoru najživljeg društvenog života Samobora.

K.S.

Rupa u propisu?

Vezano uz uvođenje naplate parkiranja na Trgu kralja Tomislava u oči upada činjenica kako se najavljena cijena (5 kuna za 15 minuta) ne uklapa niti u jednu od tri zone parkiranja koje su određene dosadašnjim gradskim odlukama. Naime, cijena parkiranja u 1. zoni je 10 kuna za sat vremena (odnosno 5 kuna za pola sata kod tržnice), u 2. zoni je to 6 kuna za sat, a u 3. zoni 3 kune. Iako je odlukom Grada propisano da naplata može biti i u 15-minutnim intervalima, ostaje nejasno u koju točno zonu spada parkiralište na središnjem gradskom trgu.

Lovci na razne začkoljice, cake i rupe u propisima, mogli bi se pak uhvatiti i na podatak s Komunalčevih stranica u kojem se pojašnjava da je vozač na parkingu počinio povredu obveza iz ugovora o parkiranju "ako ne istakne kupljenu parking kartu s unutarnje strane vjetrobranskog stakla vozila u roku od 15 minuta od dolaska na parkiralište". Bit će zanimljivo vidjeti hoće li to neki shvatiti kao mogućnost da na parkiralištu na Trgu besplatno ostanu 14 minuta pa "pobjegnu" prije nego moraju istaknuti parking kartu.

Ni kod Doma zdravlja nema više besplatno

Ostvarile su se najave i o uvođenju naplate parkiranja na novom parkiralištu iza samoborskog Doma zdravlja (uz ulice Milana Reisera i Petra Preradovića). Kako su javili iz Grada, naplata počinje od narednog tjedna.

- Ovih dana iscrtat će se parkirna mjesta te ugraditi parkirni aparat. Za jedan sat parkiranja građani će izdvojiti 3 kune po satu - stoji u priopćenju iz Ureda gradonačelnika, u kojem se napominje i da je "pacijentima, ali i ostalim sugrađanima, na raspolaganju i parkiralište kod SAME". Cijena parkiranja kod SAME je isto 3 kune za sat vremena.

Inače, na novom parkiralištu kod Doma zdravlja 10 mjesta će biti rezervirano za goste obližnjeg ugostiteljskog objekta Monnet, dok će na starom parkiralištu kod ulaza u Dom zdravlja (s prednje strane, uz Krležinu ulicu) vrijediti sistem "tko prvi, njegova djevojka (u ovom slučaju besplatni parking)", jer se na toj lokaciji parkiranje neće naplaćivati.

 
14.09.2011.

U Samoboru održana tribina o palijativnoj medicini

Palijativna medicina je civilizacijski iskorak

U Samoboru održana tribina o palijativnoj medicini

U Maloj dvorani POU Samobor u utorak, 13. rujna, održana je tribina Palijativna medicina - civilizacijski iskorak, u organizaciji samoborskog HSLS-a. Na tribini su, uz moderatora doc.dr.sc. Veljka Đorđevića, govorili predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu dr.sc. Marijana Braš, prim.dr.sc. Ranko Stevanović i klinički psiholog dr.sc. Lovorka Brajković. Predstavljena su iskustva kampanje Ostani uz mene i sve aktivnosti koje su učinjene od početka 2010. godine do danas za podizanje standarda palijativne skrbi u Hrvatskoj, od javnozdravstvene kampanje do uređenja odjela palijativne skrbi unutar nekih bolnica, osnivanja mobilnih timova pri pojedinim domovima zdravlja te osnivanja Savjetovališta za palijativnu skrb u nekim gradovima, uz potporu grada i županije, kao i izmjene zakonskih akata.

Javnozdravstvena kampanja Ostani uz mene proglašena je u svibnju 2011. primjerom najbolje prakse u Europi – kako pokrenuti javnu kampanju oko problema liječenja boli i palijativne medicine. Dr.sc. Marijana Braš istaknula je na tribini kako danas u Hrvatskoj palijativna medicina nije integrirana u zdravstveni sustav, nije razvijen sustav edukacije na svim razinama i ne postoji dovoljna educiranost javnosti i stručnjaka o osnovnim pojmovima te je prepuštena volonterima i nevladinim udrugama. Posebno je naglasila kako su nužne zakonske promjene te regulirani standardi i normativi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, rekavši kako, uz sve što je učinjeno, palijativnu medicinu i dalje treba razvijati na svim razinama.

Dr. Linda Rossini Gajšak, predsjednica samoborskog HSLS-a i gradska vijećnica u Gradskom vijeću Grada Samobora, istaknula je kako je uvjerena da se u Samoboru mogu primijeniti pozitivna iskustva iz nekih gradova, primjerice Osijeka, Poreča i Rijeke, te kako za palijativnu medicinu struka mora biti iznad politike, a u politici svi ujedinjeni, istaknuvši kako se kroz partnerske odnose s udrugama u zdravstvu, liječnicima obiteljske medicine i stručnjacima Hrvatskog centra za palijativnu medicinu zajednički može iznaći model da se i u Samoboru na kvalitetan način omogući građanima standard palijativne skrbi, jer to je naša moralna i civilizacijska obveza.

Doc.dr.sc. Veljko Đorđević tribinu je završio uvjerenjem da će dosadašnje aktivnosti Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, tima stručnjaka koji su radili na ovom projektu i brojnih entuzijasta u lokalnim sredinama dobiti institucionalnu potporu HZZO-a, ali da je važan i svaki pojedinac i njegov odnos prema ovoj problematici te zaključio svojom poznatom porukom: "Čovjek je čovjeku najbolji lijek".

Kao specijalno glazbeno iznenađenje za sve uzvanike nastupio je Ervin Baučić i uz glazbenu pratnju Marina Rimca odsvirao pjesmu koja je bila zaštitni znak kampanje Ostani uz mene – Stand by me te oduševio sve prisutne.

I.H.

Foto: doc.dr.sc. Veljko Đorđević i dr. Linda Rossini Gajšak

 
14.09.2011.

Radovi na toplinskoj mreži u Svetonedeljskoj ulici

Prvo voda, onda topla

Radovi na toplinskoj mreži u Svetonedeljskoj ulici

Novi set kopajućih aktivnosti ponovno se događa u Svetonedeljskoj ulici, na potezu uz park gdje je locirana stara Samoborčekova lokomotiva (s par vagona), prema raskrižju s Mirnovečkom. Nakon što se proljetos u toj ulici radila rekonstrukcija vodovoda, sada se radi na izmjeni toplinskog voda za potrebe toplane u Južnom naselju.

Radovi na rekonstrukciji toplinskog voda u režiji su HEP Toplinarstva, a potrajat će, kažu iz Grada, do 3. listopada.

K.S.

 

Na Trgu kralja Tomislava i kod Doma zdravlja počele pripreme za uvođenje naplate parkiranja

U Samoboru održana tribina o palijativnoj medicini

Radovi na toplinskoj mreži u Svetonedeljskoj ulici

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002