27.06.2011.

Suradnja dvaju KUD-ova sve intenzivnije učvršćuje prijateljstvo Hrvatske i Njemačke

Priča o Rudama i Balingenu

Suradnja dvaju KUD-ova sve intenzivnije učvršćuje prijateljstvo Hrvatske i Njemačke

Za njemački grad Balingen čuo je do 2005. godine tek manji broj Samoboraca i Rudara. Danas, šest godina kasnije, znamo da je Balingen po veličini sličan Samoboru, da se nalazi u pokrajini Baden Würthenberg, nekih 60 km daleko od Stuttgarta, da je poznat po proizvodnji vaga i da u njemu postoji autonomna kuća narodne kulture Haus der Volkskunst i da kućom upravlja Folklorno društvo Frommern na čelu s osnivačem društva Manfredom Stingelom. Početak suradnje KUD-a Oštrc i KUD-a Frommern datira iz 2005. godine i 19. međunarodnog folklornog festivala u Balingenu. A evo i priče kako je do suradnje došlo: u subotu, 30.travnja 2005. uoči Prvog maja i druženja članova KUD Oštrc i Mjesnog odbora Rude upriličenog povodom osvajanja prvog mjesta na Samoborskom fašniku, primili smo telefonski poziv poznatog hrvatskog etnologa Vide Bagura s upitom jesmo li zainteresirani za odlazak na jedan folklorni festival u Njemačku. Posebnost tog poziva bila je ta što smo prema Balingenu trebali krenuti već za tri dana, budući da je festival započeo 4. svibnja, a organizator se suočio s otkazom nekoliko folklornih grupa pa je svako inozemno društvo bilo i više nego dobrodošlo. Srećom, na prvomajskoj fešti smo ne razmišljajući previše prihvatili poziv, dogovorili sve detalje, našli autobus, napisali ispričnice za školu i sredili dopuste, a sve ono što je uslijedilo kasnije samo je potvrdilo da se u životu najbolje stvari često događaju spontano.

Nakon 2005. godine i prvog uspješnog nastupa na festivalu u Njemačkoj, KUD Oštrc je ponovno gostovao u Balingenu 2008. godine u okviru Landesfesta – manifestacije na kojoj se jednom godišnje okupljaju brojna njemačka folklorna društva, svaki put u drugom gradu – te godine u Tübingenu.

Ipak, suradnja između naša dva društva kulminirala je ove godine. Najprije je grupa "veterana“ KUD-a Oštrc gostovala od 29. travnja do 5. svibnja na 25. međunarodnom festivalu u Balingenu. Jubilarni festival ponovno je okupio 10-ak najatraktivnijih međunarodnih grupa s kojima je Frommern surađivao proteklih godina. Za 14 članova KUD-a koji su bili na tom gostovanju bilo je veliko priznanje i pravi užitak nastupati s plesačima iz Japana, Francuske, Italije, Portugala, Kanade, Litve, Rumunjske, Slovenije i Španjolske. Atraktivni nastupi i dinamična večernja druženja u njemačkoj kući ponovno su nam pokazala onu najljepšu stranu folklora zbog koje je većina nas odlučila nekoliko puta tjedno žrtvovati dio svog slobodnog vremena.

Niti mjesec dana kasnije, od 26. do 30. svibnja 30-ak članova starijeg folklornog ansambla i tamburaškog sastava odlazi na novi Landesfest, koji se održavao u obližnjem Riedlingenu. I ovaj put nije nedostajalo nastupa, upoznavanja s njemačkim plesovima i običajima i druženja u njemačkoj kući koja je svakodnevno otvorena i za brojne namjernike. Kuća posluje na komercijalnim osnovama pa ne treba čuditi što smo od domaćina doznali da su u protekloj godini imali čak 7000 noćenja.

Konačno, u lipnju je na red došlo i uzvratno gostovanje naših njemačkih prijatelja. Njih 40 svoju desetodnevnu turneju započeli su u Rudama 17. lipnja, a nakon dva dana nastavili su s upoznavanjem Hrvatske najprije u Splitu, a nakon toga u Korčuli. Goste smo smjestili po kućama što je bila lijepa prilika za sklapanje još čvršćih poznanstava. Druženje je započelo doručkom u Vatrogasnom domu u Rudama, nastavilo ručkom po obiteljima, poslijepodnevnim razgledavanjem Zagreba i nastupom kod naših prijatelja iz Zajednice Nijemaca grada Zagreba. Dan je završio feštom u Vatrogasnom domu. Subota je donijela još dinamičniji program: već u 9 sati bili smo u Otoku gdje nas je ugostila udruga Etno-fletno, uz prikaz običaja sušenja sijena i bogati težački doručak. Raduje nas što je i Grad Samobor upriličio kraći prijem za goste iz Balingena i time dao dodatno priznanje ovom mladom hrvatsko-njemačkom prijateljstvu. Uslijedio je jednosatni zajednički koncert na glavnom samoborskom trgu na kojemu su plesači iz Frommerna pokazali dio svog bogatog folklornog nasljeđa. Jednostavnim nastupom, bez razglas i pozornice i namjere da se od koncerta radi spektakl, oba društva uspjela su privući i zadržati na Trgu kralja Tomislava veći broj znatiželjnika koji su, sudeći po pljesku, gostima dali čistu peticu.

Ručak u Brenti, obilazak Samobora i Samoborskog muzeja bili su uvertira pred cjelovečernje druženje ispred rudnika Sveto Trojstvo u Rudama. Uz predivanjski krijes naše prijateljstvo smo zapečatili zajedničkim skakanje preko vatre. Ako je istina da se želja koja se zaželi prije skoka ostvari, druženje između KUD-a Oštrc i naših njemačkih prijatelja trajati će još godinama.

Na kraju zahvaljujemo Gradu Samoboru, udruzi Etno Fletno, Udruzi vinogradara i vinara i Zajednici Nijemaca grada Zagreba i DVD Rude što su djelima i prostorima doprinijeli da prvo gostovanje KUD-a Frommern u Rudama ostane nezaboravno za oba društva.

Josip Lebegner, tajnik KUD-a Oštrc

 

Suradnja dvaju KUD-ova sve intenzivnije učvršćuje prijateljstvo Hrvatske i Njemačke

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002