09.05.2011.

Održana izvanredna izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Burna skupština ipak okončana izborom novog vodstva

Održana izvanredna izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

U Maloj dvorani POU 9. svibnja održana je izvanredna izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje. Povod njenog održavanja je ostavka dosadašnje predsjednice Jadranke Guštin i dvoje članova Upravnog odbora, no na skupštini je odmah došlo do polemike o legalnosti njenog sazivanja, budući da je dio članova udruge ustvrdio da se više od godinu dana uopće ne održavaju sjednice Upravnog odbora te da se nakon ostavki članova Upravnog odbora nju na ovaj način nije moglo ni sazvati. Također, osporili su i način biranja delegata, pitajući tko je odredio 37 imena članova koji su pozvani na skupštinu. Damir Perušek je stoga ustvrdio da je to privatna skupština dosadašnje predsjednice.

Druga je strana pojašnjavala da je upravo zbog ostavki predsjednice te članova Upravnog odbora i njegove neaktivnosti bilo neminovno održavanje izvanredne skupštine i izbor novog vodstva kako bi udruga mogla nastaviti s daljnjim radom.

U burnoj atmosferi ponavljala su se pitanja legalnosti i načina odabira delegata za skupštinu udruge (koja broji više od 700 članova), nizali argumenti i kontraargumenti, jer je dio članova bio stava da se jedino održavanjem skupštine i izborom novog vodstva udruge može pomaknuti s mjesta.

Prijašnja tajnica Jadranka Kufrin predala je skupštini i svoju izjavu u kojoj je navela da je u skupštinu i Upravni odbor izabrana 2007. godine na mandat od 4 godine te da taj njen mandat formalno još traje, iako ne dobiva pozive na sjednice pa joj je onemogućen rad. Stoga je naglasila da ne može biti suglasna s odlukama tijela Udruge koje su usvojene nakon 18. ožujka 2009., niti može biti odgovorna za postupke pojedinaca i cjelokupan rad udruge. Između ostalog, navela je da je po nalogu predsjednice Guštin morala predati svu dokumentaciju projekta Osobni asistent koji je osmislila i počela voditi u suradnji s ministarstvom te da je nakon toga uočila kako su poslije njenog micanja s projekta u Udruzi prepravljani ovjereni zapisnici i isplaćivani autorski honorari protivno zakonskoj osnovi.

Članovi skupštine konstatirali su da su to ozbiljne optužbe koje treba razmotriti novo vodstvo. Budući da nije bilo reakcije na njihova pitanja i konstatacije, dio članova koji nije dobio listiće za glasovanje napustio je sjednicu. U međuvremenu je i jedan od kandidata za novog predsjednika, Vjekoslav Đira, povukao svoju kandidaturu i rekao da se više ne smatra članom udruge.

Ines Pehnec je upozorila da bi udruga i projekt osobnog asistenta u Samoboru mogli propasti ako se nastave natezanja, a tajnica Udruge Nives Krčelić dodala da je ministarstvo prije dva tjedna odobrilo projekt osobnog asistenta, ali netko mora biti izabran kako bi potpisao potrebnu dokumentaciju.

Nakon toga 24 člana, od 37 pozvanih na skupštinu, nastavilo je s radom, uz objašnjenje da je poziv delegatima upućen nasumičnim izborom iz popisa članstva, dok je dosadašnja predsjednica Jadranka Guštin pojasnila da je promjenama Statuta promijenjena odredba da se profesionalni tajnik automatski bira u članstvo Upravnog odbora te da je bivša tajnica sama podnijela ostavku na to mjesto.

Na kraju svega jednoglasno je razriješeno dosadašnje vodstvo udruge, a u tajnom glasovanju za novu predsjednicu izabrana Jasna Marija Jankavić te još šest članova Upravnog odbora, članovi Nadzornog odbora i Stegovnog povjerenstva. Zahvalivši na izboru, nova je predsjednica rekla i da će čim bude dovršen i ovjeren zapisnik sa skupštine sazvati sva novoizabrana tijela, kako bi se razmotrili svi materijali i navodi izrečeni na Skupštini te će potom sazvati i još jednu skupštinu Udruge. Sadašnja tajnica Nives Krčelić dodala je da su vrata udruge otvorena svima koji trebaju neku vrstu pomoći, savjet ili se jednostavno žele družiti.

M.Š.

 
09.05.2011.

Podjela zahvalnica ugostiteljima za sudjelovanje na 24. Samoborskoj salamijadi

Završni čin ovogodišnje Salamijade

Podjela zahvalnica ugostiteljima za sudjelovanje na 24. Samoborskoj salamijadi

Kao svojevrsna "točka na i" ovogodišnje Salamijade u Hotelu Lavica 9. svibnja održano je druženje na kojem su članovi Organizacijskog odbora i vodstvo Udruge Zlatna šajba uručili zahvalnice samoborskim ugostiteljima, njih šestero koji su se predstavili i posluživali jela na 24. izdanju ove manifestacije. Tom je prigodom predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč istaknuo da su sve reakcije na Salamijadu vrlo pozitivne te da samo oni koji sudjeluju u organizaciji tako složene manifestacije mogu znati koliki je trud i rad uložen da ona uspije. Zahvalio je i samoborskim ugostiteljima što su bili dio te priče te ih pozvao da i dalje sudjeluju, budući da je želja Samobor učvrstiti na poziciji poželjne turističko–gastronomske meke te i Salamijadu učiniti još boljom i unaprijediti je, čemu će pridonijeti i njihova zapažanja.

Predsjednik Organizacijskog odbora gradonačelnik Krešo Beljak također je zahvalio ugostiteljima na prezentaciji i trudu te naglasio da je Salamijada postala druga po važnosti turističko–gastronomska manifestacija u gradu, nakon Fašnika, pa se nada da će ona još više nadrasti okvire grada.

Gradonačelnik Beljak potom je nazočnim ugostiteljima uručio zahvalnice kao znak pažnje i sjećanja, a primili su ih restorani Gabreku 1929, Lubino, Zeleni papar, Kod spilje, Wok Inn te Hotel Lavica.

M.Š.

 
09.05.2011.

Vodstva svih samoborskih političkih stranaka okupila se u znak podrške potpisivanju peticije

Zajedno za povrat kirurške ambulante

Vodstva svih samoborskih političkih stranaka okupila se u znak podrške potpisivanju peticije

Osim deklarativne zajedničke podrške akciji prikupljanja potpisa za povrat kirurške i ostalih specijalističkih ambulanti u Samobor, predstavnici svih samoborskih političkih stranaka i praktično su dali javnu podršku peticiji, okupivši se 7. svibnja oko štandova za prikupljanje potpisa na Trgu kralja Tomislava. Vodstva svih 10 stranaka zajednički su pozivala građane da se potpišu na peticiju, koja će biti dodatni argument u traženju povratka kirurške ambulante u samoborsku ispostavu Doma zdravlja Zagrebačke županije.

Građani su se spremno odazivali pozivu, ističući kako je svima zajednički cilj da se specijalističke ambulante vrate u Samobor, kako se na preglede ne bi moralo u Zagreb, jer to iziskuje velike putne troškove. Stoga su i pozdravili zajednički nastup samoborskih političara, i onih na vlasti i onih u oporbi.

Peticija se, prema najavama, do kraja tjedna i dalje može potpisati na Trgu kralja Tomislava od 10 do 13 sati te u Gradskoj knjižnici.

M.Š.

 
09.05.2011.

U Samoboru obilježen Dan Europe

Informacije o EU i putu u članstvo

U Samoboru obilježen Dan Europe

Kao i u drugim hrvatskim gradovima, tako je i u Samoboru obilježen Dan Europe. Cilj mu je bio informiranje i edukacija hrvatskih građana u području europskih integracija, tj. informiranje građana o EU i aktivnostima Vlade za ulazak u punopravno članstvo, bolja komunikacija s građanima u sklopu euro-integracijske problematike te olakšavanje pristupa informacijama.

Tako su na Trgu kralja Tomislava 7. svibnja od 10 do 13 sati bili postavljeni štandovi na kojima su se nalazile prigodne brošure o ovoj tematici, a na pozornici su u isto vrijeme građanima pjevale Singrlice te svirali Sudar (Samoborski udaraljkaši), Gradska glazba Samobor i Boom pacha boom. Dan ranije u Maloj dvorani Hrvatskog doma održana je i javna tribina Zašto ući u EU, na kojoj je o pretpristupnim i pristupnim fondovima EU govorila mr.sc. Jelena Festini.

M.Š.

 
09.05.2011.

Mladi samoborski HSS-ovci obilježili Majčin dan

Begonije na dar

Mladi samoborski HSS-ovci obilježili Majčin dan

Druga nedjelja u svibnju obilježava se u nekim dijelovima svijeta i kao Majčin dan. U Hrvatskoj se također obilježava taj dan pa su se stoga i mladi samoborskog HSS-a odlučili za akciju u kojoj su majkama i ženama darivali lončanice cvijeća. Okupili su se 9. svibnja u prijepodnevnim satima na Trgu kralja Tomislava i do 12 sati podijelili 700 lončanica begonija (pet vrsta u raznim bojama), na radost i iznenađenje građana.

I.H.

 

Održana izvanredna izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Podjela zahvalnica ugostiteljima za sudjelovanje na 24. Samoborskoj salamijadi

Vodstva svih samoborskih političkih stranaka okupila se u znak podrške potpisivanju peticije

U Samoboru obilježen Dan Europe

Mladi samoborski HSS-ovci obilježili Majčin dan

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002