12.06.2011.

Svečanost u povodu 20. godišnjice Domovinskog rata na području Samobora i Svete Nedelje

Časno i dostojanstveno obranili su domovinu

Samobor i Sveta Nedelja s ponosom, ali i sjetom slave proteklih dana 20. godišnjicu početka obrane u Domovinskom ratu. Ponosni na sve što su u toj obrani napravili i što su uspješno obranili ne samo svoje domove, već i domove brojnih obitelji diljem Lijepe naše. Sjeta je prisutna zbog onih koji su u toj obrani dali svoje živote te im je iskazana vječna zahvalnost.

Nakon što su u prethodna tri dana promovirane dvije knjige i otvorena izložba u knjižnici, u Parku domovinske zahvalnosti u Samoboru 11. lipnja održana je i velika svečanost na kojoj su bili pripadnici 19 postrojbi u kojima su svoj obol obrani dali stanovnici Samobora i Svete Nedelje, kao i obitelji i prijatelji poginulih branitelja te brojni uvaženi gosti i dužnosnici. Tako su na svečanosti bili izaslanik predsjednika RH stožerni general Petar Stipetić, savjetnik predsjednika RH za branitelje Predrag Matić, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljanović te, naravno, gradonačelnik Samobora Krešo Beljak i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin.

Nakon što je prvi ratni zapovjednik 151. samoborske brigade pukovnik Adolf Paar predao prijavak stožernom generalu Petru Stipetiću, visoka izaslanstva, predstavnici gradova domaćina i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast poginulim braniteljima, a u toj su prigodi pročitana njihova imena, dok su učenici samoborskih škola držali njihove fotografije. Prije govora uzvanika riječi molitve izrekao je samoborski župnik Vlado Bogdan.

U svom govoru samoborski gradonačelnik Krešo Beljak podsjetio je da su Hrvati stoljećima u brojnim ratovima branili svoju zemlju od raznih napadača i nikada Hrvatska nije bila u cijelosti osvojena, iako je gubila stanovništvo i slobodu. No, hrvatski se narod nikad nije predavao, rekao je Beljak i istaknuo da ima tu čast biti dio generacije i dio vojske koja je izborila slobodu i vlastitu državu. Naglasio je Beljak da su Samoborci branili Hrvatsku u drugim krajevima Lijepe naše, jer su bili svjesni da se njihovi domovi brane i u tim krajevima pa su mnogi u borbama bili heroji, bili su i ranjeni, a mnogi su i poginuli. Upozorio je Beljak i da se povijest nikada ne smije zaboraviti, ali i da moramo sami sebe cijeniti, kako bi nas cijenili drugi.

Gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin također je istaknuo da mu je čast biti dio obilježje 20. godišnjice početka obrane u Domovinskom ratu, dok je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović naglasio da iz snage i jedinstva koji smo pokazali prije 20 godina trebamo crpiti snagu i u ovim trenucima, jer je to i naša obveza prema poginulima.

Zapovjednik 151. samoborske brigade brigadir Josip Mahović u nadahnutom je govoru rekao kako stanovnici Samobora i Svete Nedelje mogu biti ponosni što su u Domovinskom ratu ponovno dokazali da su veliki domoljubi, a s područja ova dva grada u obrani Hrvatske sudjelovalo je 7500 branitelja, koji su bili gotovo na svim ratištima i pri tome osvjetlali obraz, jer se i danas u tim područjima s poštovanjem govori o Samobocima i Svetonedeljčanima, koji su dali 100% sebe u ratu, ali su, nažalost, 52 branitelja u tim borbama poginula.

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar rekao je da su u Domovinskom ratu ispunjeni svi strateški ciljevi koje je postavio još prvi predsjednik Franjo Tuđman, a najvažniji cilj je bila pobjeda u obrambenom Domovinskom ratu, što je i postignuto, a za to su najzaslužniji hrvatski branitelji i to je poruka koju treba prenijeti mlađim naraštajima.

Izaslanik predsjednka RH stožerni general Petar Stipetić istaknuo je da se s pripadnicima 151. samoborske brigade susretao u ratu nekoliko puta i da im mora odati priznanje za njihov ogroman doprinos u obrani Domovine i izvršavanje svih postavljenih zadaća na častan i pravi vojnički način. Stožerni general Petar Stipetić rekao je i kako treba objaviti registar branitelja, kako bi došli do istinskih branitelja koji su dali svoj doprinos u obrani domovine.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Vokalni ansambl Samoborke pod vodstvom Petre Vojvodić, a pročitane su i pjesme članova samoborskog ogranka Matice hrvatske Ranke Novosel, Nade Bošković, Zorana Perovića i Ivana Dujmovića. Nakon svečanosti druženje je nastavljeno u bivšoj Vojarni Taborec. Sljedeći tjedan bit će još održan i tradicionalni Memorijal Kreše Purića u motokrosu. Pokrovitelji svečanosti obilježavanja 20. godišnjice Domovinskog rata na ovom području gradovi su Samobor i Sveta Nedelja.

M.Š.

 

Svečanost u povodu 20. godišnjice Domovinskog rata na području Samobora i Svete Nedelje

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002