04.02.2011.

Samobor ugostio stručni skup u sklopu projekta Intrense

Informacije za budućnost

Samobor ugostio stručni skup u sklopu projekta Intrense

Kao što je već poznato, Grad Samobor sudjeluje u provedbi međunarodnog projekta INTENSE - Od Estonije do Hrvatske: Mjere uštede energije u stambenim objektima na lokalnoj razini u Srednjoj i Istočnoj Europi. Primarni ciljevi projekta su olakšati primjenu nadolazeće EU legislative u području energetske učinkovitosti, integrirati energetsku učinkovitost u gradsko planiranje u 13 gradova Srednje i Istočne Europe koristeći iskustva i najbolje prakse u zgradarstvu iz zemalja članica Europske Unije. Iz Hrvatske su u ovaj projekt uključeni gradovi Koprivnica i Samobor. Održano je već nekoliko stručnih skupova i radionica pa je tako od 1. do 3. veljače domaćin stručnog skupa bio i Grad Samobor.

Na početku sudionike su pozdravili vodeći ljudi gradske uprave, a zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić istaknuo je da se radi o radionici zatvorenog tipa koja se održavala u Pučkom otvorenom učilištu, što je uobičajena praksa. No, u budućnosti će projekt biti opširnije prezentiran javnosti, a konkretne učinke možemo očekivati sljedećih godina, kada će iskustva iz ovog projekta i radionica gradovi implementirati u gradnji i obnovi zgrada za javnu namjenu te razviti opću svijest o koristi i uspješnosti investicija toga tipa.

M.Š.

 
04.02.2011.

Održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Tko će vodom opskrbljivati Samobor?

Održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Samoborski gradski vijećnici okupili su se 3. veljače na prvom ovogodišnjem zasjedanju koje, prema očekivanju, nije dugo trajalo, jer je na dnevnom redu bilo 10 točaka i to pretežno tehničkog karaktera.

Nešto duža rasprava vodila se oko naknade za razvoj, koja od 1. siječnja ove godine više nije prihod jedinice lokalne samouprave već isporučitelja vodnih usluga. Vijećnici su to prihvatili, no Tomislav Masten (HDZ) rekao je kako će se uskoro otvoriti pitanje tko će vršiti uslugu vodoopskrbe na području Samobora, budući da se ta djelatnost, prema Zakonu o vodnom gospodarstvu, mora izdvojiti i osamostaliti. Prema sadašnjem modelu to bi mogla biti i dalje Vodoopskrba (kada se izdvoji iz Zagrebačkog holdinga), no moglo bi to biti i poduzeće osnovano na razini županije ili na razini Grada Samobora. Gradonačelnik Krešo Beljak potvrdio je da postoji tih nekoliko mogućnosti i da bi bio najsretniji kada bi imali vlastito poduzeće kojim bi mogli upravljati, no da nije siguran hoće li Samobor moći birati. Tajnik Kušić pojasnio je da prema 203. članku zakona postoje uvjeti koji se moraju ispuniti za osnivanje poduzeća koje bi se bavilo vodoopskrbom, a rješenja donosi ministar. Marica Jelenić (HNS) rekla je da u pregovorima treba valorizirati činjenicu da se izvori pitke vode nalaze i na našem području, a vijećnici su upozorovali da Holding često nije ispunjavao predviđene i dogovorene programe na samoborskom području.

Nezadovoljstvo su vijećnici i gradska uprava iskazali i kod plana sufinanciranja investicijskog održavanja županijskih cesta, jer su upozoravali da Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije ne čini dovoljno za popravljanje stanja, osobito stoga što iz Grada Samobora, prema važećim zakonima, stiže znatno više sredstava u ŽUC nego što se to vraća u radovima. Jedna od neispunjenih obveza je, primjerice, sanacija ceste od Bregane do Škrobotnika, gdje je svojih 50% radova izveo koncesionar kamenoloma Škrobotnik Samoborka, a preostalih 50% sanacije kompletne prometnice, prema sporazumu, ŽUC nije izvršio. No, ipak je prihvaćen plan prema kojem će ŽUC u 2011. godini ukupno uložiti milijun kuna za asfaltiranje prometnica na području Samobora. U planu je asfaltiranje ceste Velika Rakovica – Slava Gora, Galgovo – Drežnik, Mirnovečka – Kladje – Pavučnjak, Vrbovec – Medsave, ceste kroz Celine, Ulica Josipa Jelačića, dio ceste Rude – Prekrižje, ceste prema Slanom Dolu i pojačano održavanje Savske ceste u Otoku.

Vijećnici su prihvatili prijedlog o podjeli dosadašnjeg komunalno–stambenog odjela na dva nova. Tajnik Grada Dragutin Kušić rekao je da se o tome razmišljalo i prije, a procedura je ubrzana nakon smrti pročelnika Željka Kovačića. Tako će biti formiran Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu, u koji će biti uključeni komunalni, prometni i poljoprivredni redari. Bit će formiran i Upravni odjel za prostorno uređenje, razvoj i upravljanje imovinom, koji će preuzeti i dio poslova dosadašnjeg Odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, koji je preimenovan u Odjel za provođenje dokumenata prostornog uređenja i gradnju. Ovaj potonji odjel bit će zadužen za izdavanje dozvola i ostale administrativne poslove vezane uz gradnju, a njegov pročelnik ostaje Mladen Ogrinc. Prostorno planiranje, planski dokumenti, zaštita okoliša i građevinske baštine biti će u nadležnosti Upravnog odjela za prostorno uređenje, razvoj i upravljanje imovinom. Preustroj će biti obavljen do 1. travnja, do kada će biti izabrana, nakon provedenog natječaja, i dva pročelnika.

M.Š.

OKVIR

Samobor uzeo dio Male Rakovice

Aktualni sat protekao je u znaku već uobičajenih pitanja. Linda Rossini Gajšak (HSLS) zanimala se za kiruršku ambulantu, Franjo Oslaković (HDZ) za tržnicu u Bregani, Ivan Vlainić (HSLS) za vojarnu, Boris Makarun je pitao što je s oglašavanjem ovogodišnjeg Fašnika, a Tomislav Pađan (SDP) za Šmidhen. Odgovarao im je gradonačelnik Krešo Beljak. O kirurškoj se ambulanti i dalje vode pregovori. Županija je raspisala natječaj za prostor u Domu zdravlja, a aktualni su razgovori i s privatnim poliklinikama. Za tržnicu u Bregani vijećnik će dobiti pisani odgovor, a što se Fašnika tiče rekao je da će prva pressica biti 9. veljače. Glede vojarne gradonačelnik je odgovorio da se prijedlog prijenosa vlasništva na Grad Samobor već trebao naći na sjednici Vlade, ali je odgođen zbog smjene ministrice Matulović – Dropulić i čeka se da ga potpiše novi ministar Bačić te da je sve to sada samo stvar tehničke naravi. U međuvremenu Grad održava vojarnu, a kako bi smanjio troškove, kako je rekao, izašao je u susret osobama koje su zatražile prostor u vojarni i privremeno ih ustupio. Za Šmidhen je rekao da investitori još nastoje na lijep način dobiti potvrdu iz Vlade te da ga čudi što se na državnoj razini koči još jedna velika investicija.

No, na kraju je pomalo sve ostalo u sjeni pitanja Anice Vraneković (HDZ) o izmjeni granice između mjesnih odbora Mala Rakovica i Milan Lang. Naime, vijećnica Vraneković je rekla da je Grad Samobor uzeo dio terotorija Maloj Rakovici na temelju jednog dokumenta koji je potpisao predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora, iako Vijeće mjesnog odbora i građani nisu bili za mijenjanje granice na način da ulica Rupica pripadne Samoboru, jer su granice tog naselja stare i više stoljeća te da će oporba u Vijeću MO Mala Rakovica razmisliti o mjerama protiv te odluke. Gradonačelnik je odgovorio da u demokraciji većina donosi odluku te da je riječ samo o administrativnoj promjeni, jer Mala Rakovica i dalje pripada Samoboru. Povukao je paralelu s 1991. godinom, rekavši da je tada manjina htjela mijenjati granice Hrvatske pa je postavljala barikade i blokirala prometnice. Za vijećnicu Vraneković ta je usporedba bila uvredljiva, uzvrativši da joj se takve riječi ne mogu stavljati u usta, jer ona nije najavljivala nikakve barikade, već mogućnost ostavke u Vijeću mjesnog odbora Mala Rakovica.

 
04.02.2011.

Sa sjednice Predsjedništva Županijske organizacije HSU-a Zagrebačke županije

Lokalni mediji za put do biračkog tijela

Sa sjednice Predsjedništva Županijske organizacije HSU-a Zagrebačke županije

Predsjedništvo Županijske organizacije HSU-a Zagrebačke županije, pod predsjedavanjem Stjepana Orgulana, održalo je sjednicu 2. veljače u Zaprešiću. Budući da je za 29. travnja ove godine najavljena svečana sjednica Skupštine HSU-a u povodu 15. obljetnice osnutka, Predsjedništvo je (prema uputama središnjice) odlučilo da svaka gradska i općinska organizacija delegira jednog delegata. Predsjedništvo je informirano i o raspisanim izborima za članove Nadzornog odbora HSU-a, a u tijeku je postupak kandidiranja.

Predsjedništvo je informirano o održanoj tribini Političko djelovanje HSU-a u izbornoj godini, na kojoj je govorio predsjednik stranke Silvano Hrelja. Svi sudionici u raspravi bili su jednodušni u ocjeni te su istakli uspješnost tribine.

Predsjedništvo Županijske organizacije vodilo je posebnu raspravu o koaliciji s Hrvatskom narodnom strankom. Koliku važnost pridaje Predsjedništvo ovoj koaliciji, vidi se i po tome što je nakon sveobuhvatne rasprave, u kojoj su sudjelovali svi članovi Predsjedništva i gosti, ustrojena posebna komisija koja će sačiniti zaključak te ga predložiti Županijskom odboru na usvajanje.

- Kad je riječ o informiranju, u zadnja dva mjeseca učinjen je velik napredak. S ciljem poboljšanja cjelokupnog (untarstranačkog, ali i javnog) informiranja u prosincu je počelo značajnije ažuriranje web stranice. Ujedno je uspostavljena bolja i trajnija suradnja sa svih 12 lokalnih radio postaja Zagrebačke županije i 13 listova koji izlaze u gradovima Zagrebačke županije. Lokalna javna glasila nezamjenjiv su put HSU-a do biračkog tijela u ostvarivanju našeg cilja: stalne bitke za poboljšanje materijalnog položaja svih umirovljenika - kaže Stjepan Orgulan.

Dragan Vicković

 

Samobor ugostio stručni skup u sklopu projekta Intrense

Održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Sa sjednice Predsjedništva Županijske organizacije HSU-a Zagrebačke županije

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002