29.03.2011.

Uskoro starta program za voditelja seoskog turizma

Besplatan program kao poticaj

Uskoro starta program za voditelja seoskog turizma

Svi koji razmišljaju o seoskom turizmu, ili se već bave time, mogu iskoristiti prigodu koja im se pruža i upisati besplatan program za voditelja seoskog turizma. Prijave će se u samoborskom Pučkom otvorenom učilištu primati do 11. travnja, a predavanja će početi 18. travnja. Kako bi se upoznali s programom, zainteresirani mogu doći na Dan otvorenih vrata u POU Samobor 4. travnja od 10 do 14 sati. Uvjet za prijavu je da je osoba punoljetna i da ima završenu osnovnu školu. No, budući da se očekuje veći broj zainteresiranih, prednost će imati vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i članovi njihovih obitelji, vlasnici OPG-a koji se žele baviti tom djelatnošću te, potom, osobe koje su vrlo motivirane za taj posao.

Ukupno je predviđeno 305 sati nastave, u koji ulazi teorijski i praktični dio pa će tako polaznici učiti o zakonima i certifikatima, komunikaciji, poslovnoj administraciji, osnovama rada na računalu, prodaji i marketingu, primanju gostiju, zaštiti na radu, zakonima o hrani, posluživanju, ljudskim resursima te o ekologiji i održivosti. Po polaganju ispita program se upisuje u radnu knjižicu.

Program će za polaznike biti besplatan, jer je dio projekta Mreže obrazovnih ustanova za uspostavljanje EU standarda u seoskom turizmu. Nositelj programa je samoborsko Pučko otvoreno učilište, koje je u isti krenulo s partnerima – POU Pouka Karlovac, POU Hrvatski dom Petrinja i Centrom za cjeloživotno učenje, uz podršku Poduzetničkog centra Samobor. Financijski ga podržava Europska Unija, koja će osigurati 112.444,61 eura (ili 83%), a 23.030,82 eura bit će vlastita sredstva.

Na konferenciji za novinare 29. ožujka o ovim su podacima govorili ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević, voditeljica obrazovnih programa u POU Samobor i ovog projekta Itana Bukovac te Željko Žarko i Marica Jelenić u ime Poduzetničkog centra Samobor.

Ravnateljica Ana-Marija Crnojević napomenula je da je ovo jedan od programa kojeg sada vode te da su još dva u fazi realizacije. Dodala je da se samoborsko Pučko otvoreno učilište već nekoliko godina profilira kao ustanova koja provodi programe cjeloživotnog obrazovanja za sve građane te da će ih u budućnosti biti još i više, jer im je cilj biti dostupni široj zajednici za potrebe koje uočavaju.

- S obzirom da je Samobor turističko mjesto ovo je jedan od načina za podizanje kvalitete usluge i života ljudi koji se bave turizmom i poduzetništvom, ali i svih posjetitelja i korisnika usluga – istaknula je Ana-Marija Crnojević.

Voditeljica projekta Itana Bukovac rekla je kako je do sada provedeno ispitivanje obrazovnih potreba osoba koje se bave seoskim turizmom u Samoboru, Karlovcu i Petrinji i na temelju toga napravljeni su novi kurikulumi u koje su ugrađene potrebe korisnika, a edukaciju su prošli i predavači kako bi usvojili nove strategije predavanja. Predviđeno je da ove godine program upiše 40 polaznika. Od toga najmanje 13 mjesta rezervirano je za polaznike iz Samobora, ali prema zainteresiranosti njihov broj se može i povećati do maksimalna 24 polaznika. Program će se provoditi do 22. listopada ove godine, a dodatne informacije mogu se naći i na adresi www.euprojekt-seoski-turizam.info.

Željko Žarko rekao je da je Poduzetnički centar Samobor dao podršku Pučkom otvorenom učilištu u području baze podataka o seoskom turizmu u našem gradu, dodavši da Grad Samobor želi razviti i taj segment turizma. PCS će i dalje prema potrebi pružati logističku podršku, a to znači da iza njega stoji i Grad Samobor i to ne samo u ovom primjeru, već i u projektima koji će se realizirati u budućnosti, istaknuo je Željko Žarko. Marica Jelenić istaknula je da ovaj projekt otvara novu stranicu na turističkoj karti Samobora, jer je to korak naprijed, te da će se pozitivni učinci vidjeti vrlo skoro. Zahvalila je samoborskom POU što je ostvarilo ovaj projekt, čiji je nositelj, jer je on putokaz i za ostale projekte koji se mogu realizirati prije i po ulasku u Europsku Uniju.

Nakon što završi ovaj projekt, ako bude zainteresiranih, POU Samobor ovaj i slične programe stavit će i na tržište.

M.Š.

 
29.03.2011.

Velimir Srića u Samoboru predstavio knjigu Hrvatska 2020

Vrijeme za promjene

Velimir Srića u Samoboru predstavio knjigu Hrvatska 2020

Poznati hrvatski ekonomist i publicist Velimir Srića predstavio je u Samoboru svoju najnoviju knjigu, Hrvatska 2020 – jedina moguća budućnost. U Galeriji Prica u ponedjeljak, 28. ožujka, okupljenima je ukratko pojasnio sadržaj knjige koja se bavi analizom sadašnjeg stanja hrvatskog društva, ali i nudi moguću strategiju izlaska iz krize i postavljanje temelja za preobrazbu Hrvatske u regionalnog lidera.

Svoju viziju Hrvatske Srića gradi kroz 63 konkretne mjere koje zahtijevaju ne samo sistemske društvene promjene, nego i promjene nas samih. Hoće li Hrvatska 2020 u ovoj izbornoj godini nekima poslužiti i kao malo vrelo zanimljivih političkih ideja vidjet će se u kampanji, a zgodno je napomenuti da je predgovor knjige napisao predsjednik RH Ivo Josipović, dok su recenzenti ekonomist Guste Santini i novinar Davor Butković. U Samoboru je o knjizi, osim autora, govorila i Linda Rossini Gajšak.

K.S.

 
29.03.2011.

Križni put kroz župu Sveti Martin pod Okićem

Odreknimo se izležavanja i – krenimo!

Križni put kroz župu Sveti Martin pod Okićem

Župa Sveti Martin pod Okićem 2. travnja po drugi put organizira križni put kroz župu, s početkom u 8 sati ispred križa u Maloj Gorici (kod bunara) - Ulica V. Mačeka.

Trasa križnog puta:

Mala Gorica – križ, V. Mačeka; Molvice – kapela Srca Marijinog; Molvice – kapela Majke Božje (kraj dućana Kiki); Konščica - kapela sv. Josipa; Konščica - križ (kraj trgovine); Klake – kapela Marije Pomoćnice; Klake – kapela sv. Antuna; Podgrađe - kapela Gospe Lurdske; Drežnik - kod velečasnog Pavela; Galgovo - kapela sv. Rok; Galgovo – križ Rudari; Falaščak – križ; Sveti Martin - kapela sv. Nikole; Sv. Martin - župna crkva

Svjesni smo da je trasa križnog puta poprilično duga te da mnogi vjernici neće moći "izdržati" cijeli put, posebno stariji građani, ali želja nam je da se što veći broj vjernika pridruži na onoliko postaja koliko su u mogućnosti.

Korizma je liturgijsko vrijeme u kojemu Crkva svake godine poziva vjernike da se u vremenu od četrdeset dana, postom, pokorom, molitvom i djelima ljubavi, obnavljaju u vjeri i da se suživljavaju s Kristom. Brojni se kršćani u korizmi odreknu svih 40 dana nečega što im je osobito drago, npr. mesa, alkohola ili cigareta. Ima onih koji odluče da će u korizmi ranije ustajati i da neće gledati televiziju. Neki si kršćani zadaju osobitu pokoru, odluče osloboditi se nekoga grijeha i pogreške, u svoj život nastoje uvesti neku korisnu naviku. Tijekom korizme pokušaju biti vrijedni u poslu, samozatajni, strpljivi prema svojim ukućanima, šutljivi i vrijedni. Velik broj kršćana odluči da će u korizmi svaki dan desetak minuta čitati Sveto pismo. Brojne su obitelji koje u korizmi odluče da će navečer uvesti obiteljsku molitvu. Jedni odluče na početku i na kraju korizme dobro se ispovjediti i tako u te dane biti osobito čistima. Djeca obično odluče da će se tih dana odreći slatkiša i bombona, da će se odreći nekih igara koje su im smetale da napišu školske zadaće. Neki odluče svaki dan, ili pak nekoliko puta tjedno, poći na svetu misu. Drugi pak odluče na početku korizme da će svaki dan naći pola sata vremena za molitvu, za razgovor zdravlja, humanosti i plemenitosti, a mi pozivamo sve vjernike da sudjeluju u križnom putu kroz našu župu.

U ime župnika crkve sv. Martin pod Okićem

članica Pastoralnog vijeća

Željka Šabarić

 

Uskoro starta program za voditelja seoskog turizma

Velimir Srića u Samoboru predstavio knjigu Hrvatska 2020

Križni put kroz župu Sveti Martin pod Okićem

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002