27.07.2011.

U Senju održan 4. Uskočki susret

Predstavili se i Žumberčani

U Senju održan 4. Uskočki susret

9. i 10. srpnja održan je četvrti Uskočki susret u slavnom Senju. Po prvi puta na ovom susretu sudjelovali su i Žumberački uskoci. U subotu, 9. srpnja u 20 sati bio je mimohod uskočkih i viteških skupina prema tvrđavi Nehaj, a nakon toga svi su sudionici razgledali prekrasnu povijesnu tvrđavu Nehaj. Kasnije su održani pučki plesovi, gađanje iz katapulta, borbe vitezova i prikaz turske opsade tvrđave Nehaj. U 22. sata bilo je podizanje zastave i svečano otvaranje 4. uskočkih dana, a kasnije zabava uz mandolinski sastav Pod Nehajem. Zabava i druženje potrajalo je duboko u noć te je nastavljeno idućeg dana sa sličnim programom. Na Uskočkom susretu uz domaćine (Senjske uskoke) sudjelovali su Kliški uskoci, Žumberački uskoci, Šibenska gradska straža, Gradska straža Bakra i Frankopanska garda Ogulin.

Žumberačke uskoke predstavljali su članovi triju udruga: Udruga Uskok-Sošice, Društvo Žumberčana iz Zagreba i Društvo Žumberčana Marko Vukasović iz Samobora. Predstavnici Žumberka Milan Delivuk, Janko Jelenić i Milan Radić predali su prigodne darove gradonačelniku Senja i predstavnicima TZ Senj. Žumberački uskoci će iduće godine ponovno doći na ovaj lijep i svečani događaj i zahvaljuju na trudu i angažmanu svih predstavnika Grada Senja i TZ Senj, a posebna zahvala ide gospodinu Željku Tomljanoviću i webu mojžumberak.

S.S.

 
27.07.2011.

Tradicionalna proslava Ilinja na Svetoj Geri

Ni kiša nije smetala

Tradicionalna proslava Ilinja na Svetoj Geri

U nedjelju, 24. srpnja, po kišnom, maglovitom i prohladnom vremenu od samo 9°C svečano je proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika cijelog Žumberka i Žumberčana, veliki prorok sv. Ilija. Treće po redu misno slavlje ove godine u kapeli svetog Ilije napunilo je ovo svetište unatoč lošim vremenskim prilikama. Liturgijsko slavlje predvodila su petorica grkokatoličkih i rimokatoličkih svećenika, na čelu s čuvarem crkvice sv. Ilije, Svete Gere i cijelog Žumberka, dušebrižnikom vlč. Milom Vranešićem. Sveta liturgija je kroz propovijed monsinjora Jurja Jerneića, kaljskog župnika, i religijske pjesme veličala kršćanske vrijednosti i bila je odraz pravog katoličkog zajedništva grkokatolika i rimokatolika na ovim prostorima još od prve seobe uskoka.

Prateći nepovoljnu meteorološku prognozu, vrijedni vatrogasci DVD-a Radatovići još su dan ranije po kišnom vremenu postavili tri velika šatora, kako bi omogućili vjernicima i svim ljudima dobre volje da ostanu suhi i da se što duže zabavljaju i druže. Ugođaj je upotpunjen uz dobru kapljicu i tradicionalno dobro pečene janjce i odojke u režiji DVD-a Radatovići. Domaće proizvode iz Kašta tržili su OPG Rađenović s lavandom i OPG Balić s pčelarskim proizvodima te Agroturistička zadruga Žumberak iz Oštrca s bogatim izborom domaćih vina i žestica, kao i mesnih delicija.

Koliko znači čvrsta riječ i dano obećanje pokazali su hrvatski i slovenski vatrogasci realiziravši prošlogodišnji dogovor o zajedničkoj međudržavnoj "schengenskoj" vatrogasnoj vježbi na Svetoj Geri. Nadajmo se da će ona postati tradicionalna i da će još više učvrstiti ionako dobre međususjedske i prijateljske odnose, ne samo vatrogasaca, nego i ostalih ljudi s obje strane granice.

Točno u 14 sati ručnom sirenom dat je znak za uzbunu i uskoro su i s hrvatske i sa slovenske strane počela jurišati vatrogasna navalna vozila. Koordiniranom akcijom krenuli su gasiti šumu od pravca crkvice sv. Ilije i od pravca vojarne. Brzo i efikasno "požar" je ugašen. Zatim je slijedilo postrojavanje svih vatrogasaca i predavanje raporta. U međudržavnoj vatrogasnoj "schengenskoj" vježbi je sudjelovalo stotinjak vatrogasaca iz Hrvatske i Slovenije - deset DVD-a s područja grada Ozlja i jedanaest vatrogasnih društava s područja Bele Krajine i Dolenjske. Za osiguranje su se pobrinuli redari DVD-a Radatovići te jake snage MUP-a iz Ozlja, Jastrebarskog i Slovenije. Sve je medijski popraćeno lokalnim TV ekipama iz Karlovca i Novog Mesta.

Da je bilo lijepog vremena i glazbenog orkestra ovo nedjeljno popodne bi bilo perfektno... Ali, ni loše vrijeme, ni temperatura koja se spustila na "ugodnih" 7°C nije omela veseljake da zapjevaju i ostanu sve do 18 sati.

Sljedećih godina će, ako Bog da zdravlja i lijepog vremena, na blagdan svetog Ilije prepričavati kako je bilo onomad kad je padala kiša. I neka je padala, jer već je bila suša i treba nam vode. A voda sve opere, samo zlobne jezike ne može...

Slavko Struna (Moj Žumberak)

 

U Senju održan 4. Uskočki susret

Tradicionalna proslava Ilinja na Svetoj Geri

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002