31.03.2011.

Predaja glavne nagrade Srakine nagradne igre

Ključevi Acku Veljanovskom

Predaja glavne nagrade Srakine nagradne igre

Vlasnik ulaznice broj 00156 s nedavno završenog 185. Samoborskog Fašnika, Acko Veljanovski iz Zagreba, danas je u 12 sati preuzeo u Auto salonu Grand Auta u Jankomiru svoju nagradu, automobil Ford Focus.

Ford Focus bio je glavna nagrada prigodne fašničke tombole pod nazivom "Srakina nagradna igra", a osigurao ju je Grand Auto, zlatni sponzor 185. Samoborskog fašnika. Na glavnom samoborskom trgu izložen je i sada isti model Forda Focus i tamo će biti do proljetnog sajma sredinom travnja.

Ključeve automobila Ford Focus je vlasniku sretne ulaznice uručio gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak.

Acko Veljanovski ima 61 godinu i zaposlen je kao čuvar na porti Oktal farme, a u Samobor dolazi od rane mladosti i planinari njegovom okolicom.

S.S.

 
31.03.2011.

Konferencija za novinare samoborskog HSLS-a

Od grada primjera do grada slučaja

Konferencija za novinare samoborskog HSLS-a

Samoborski liberali na svojoj su pressici 30. ožujka još jednom progovorili o najznačajnijim temama koje su isticali i tijekom trajnja posljednjeg Gradskog vijeća. Predsjednica ogranka Linda Rossini Gajšak rekla je da, kao oporba, ne mogu biti zadovoljni trenutnom pozicijom Samobora, jer smatraju da gubi dio svoje tradicije i pozicije po kojima je godinama bio brend, ne samo u Hrvatskoj, nego i u bivšoj državi.

- Tri stvari po kojima je Samobor prepoznatljiv – kultura, turizam i obrtništvo – stagniraju, a po pitanju obrtništva nalazimo se u situaciji da smo od grada primjera postali grad slučaj, s najvećom nezaposlenošću u Zagrebačkoj županiji. Obrti se gase iz dana u dan, a ne vidimo poduzimanje mjera od strane gradske uprave da se pomogne obrtnicima i malim poduzetnicima u vrijeme krize – uvodno je istaknula Linda Rossini Gajšak.

Potom je gradski vijećnik Roland Gajšak istaknuo da samoborski HSLS pozdravlja dobivanje Vojarne Taborec, ali ga brinu uvjeti. Podsjećaju da je MUP-u dano zemljište u radnoj zoni u Bobovici, gdje bi se, prema informacijama s kojima raspolažu, trebala smjestiti interventna policija te smatraju da će ti objekti i vozila na ulazu u grad naštetiti turističkom imidžu Samobora. Druga stvar je i obveza gradnje prometnice do tog zemljišta pa upozoravaju da za to treba otkupiti zemljište, napraviti projekte i onda urediti cestu sa svom potrebnom infrastrukturom, za što nisu planirana sredstva u proračunu. Gajšak zato ističe da gradonačelnik nije mogao preuzeti obvezu za koju se ni ne zna točno koliko će koštati i kako će se financirati. Problem vidi i u tome što će Grad Samobor biti investitor uređenja prostora u koji će se preseliti policijska postaja. Za to je predviđeno do 7 milijuna kuna, iako nema konkretne procjene ni elaborata, pa se Gajšak pita što će biti ako preuređenje bude više koštalo i tko će platiti razliku ili će zgrada ostati nedovršena. Druga bojazan je da će se zbog uređenja vojarne zanemariti sve ostale potrebe, kao što su uređenje škola i vrtića i slično, te da bi sadašnji centar grada mogao izgubiti svoju prepoznatljivost.

Linda Rossini Gajšak upozorila je da na sjednici Gradskog vijeća nisu dobili odgovore o roku završetka novog autobusnog kolodvora, visini vantroškovničkih radova i ranije rezerviranim sredstvima za gradnju kolodvora. HSLS-ovci su ocijenili nedopustivim da gradonačelnik ne zna osnovne informacije o najvećoj investiciji trenutno u gradu, a čiji je investitor Komunalac, kojemu je on jedini član Skupštine. Roland Gajšak je rekao kako imaju informaciju da vantroškovnički radovi na kolodvoru iznose 4 milijuna kuna te su stoga zabrinuti hoće li se cijela investicija uspjeti financijski zatvoriti.

Linda Rossini Gajšak podsjetila je i da Samoborci već više od godinu i pol nemaju kiruršku ambulantu, iako je Samobor u kategoriji velikih gradova. Dodala je da manji gradovi imaju bolnice, a Samobor je nema te da je naš grad u kategoriji velikih samo na papiru. Rekla je i da se sve stranke u Samoboru trebaju ujediniti po pitanju vraćanja kirurške ambulante te da podržavaju i potpisivanje peticije, ali i napore koje ranvatelj Županijskog doma zadravlja čini da bi se osnovala kirurška služba. Prijedlog je i da se pokuša dogovoriti s jednom od privatnih poliklinika koje imaju ugovor s HZZO-om o formiranju te ambulante, uz sufinanciranje Grada.

Glede peticija, izviješćeno je da HSLS pokreće u cijeloj Hrvatskoj prikupljanje potpisa za izmjene Zakona o radu, u kojem bi se tražilo porezno rasterećenje za poslodavce koji primaju radnike na njihov prvi posao. To bi bila jedna od mjera zapošljavanja mladih.

Kad su mladi u pitanju, na pressici su Ida Mauko i Nikica Matan govorili o njihovim problemima i željama. Tako je Ida Mauko rekla da su mlade generacije sada u gradu u lošem položaju, jer nema potrebnih aktivnosti, niti im je osiguran prostor. Naglasila je da bi trebalo urediti multimedijsku knjižnicu, u kojoj bi tijekom dana mogli učiti studenti i učenici. Kao poseban problem istaknula je nedostatak prostora za alternativnu scenu i općenito sadržaja za mlade, koji su prisiljeni ići u Zagreb, a tada se susreću s problemom nepostojanja noćnih linija. Zato je pohvaljen alternativni dio ovogodišnjeg Fašnika, koji je pokazao, istaknula je Linda Rossini Gajšak, da bi što prije trebalo riješiti pitanje ZET-ovih garaža i prihvatiti inicijativu kulturnih djelatnika da se taj prostor urediti i prepusti upravo za izložbeno–galerijske i ostale kulturne sadržaje. Ivan Vlainić dodao je i da se za mlade ne treba tražiti odmah neko konačno rješenje, već ono može biti i privremeno, upozorivši da prostor nekadašnje robne kuće i dalje zjapi prazan, iako bi se u njega mogli smjestiti neki privremeni sadržaji i prostor za mlade.

M.Š.

 

Predaja glavne nagrade Srakine nagradne igre

Konferencija za novinare samoborskog HSLS-a

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002