17.10.2011.

HSLS u Samoboru predstavio gospodarski program i nositeljicu liste u 7. izbornoj jedinici

Jedino HSLS planira rezove

HSLS u Samoboru predstavio gospodarski program i nositeljicu liste u 7. izbornoj jedinici

Hrvatska socijalno – liberalna stranka u Samoboru je održala skup na kojem je predstavila gospodarski program s kojim izlaze pred birače na parlamentarnim izborima te nositeljicu liste u 7. izbornoj jedinici dr. Lindu Rossini Gajšak. Nakon pozdrava predsjednika ŽO HSLS-a Zagrebačke županije Željka Fadljevića, o gospodarskom je programu govorio je član predsjedništva HSLS-a i gospodarski strateg stranke Josip Budimir.

Za sve koji misle drugačije – osnovni je moto s kojim HSLS izlazi na izbore, a koji se održava i u njihovu pristupu gospodarstvu. Na predstavljanju je Josip Budimir naglasio da njihov program nudi rezove, u odnosu na ostale programe stranaka, jer samo tako Hrvatska može izaći iz krize. Tri temeljne točke programa su jačanje konkurentnosti, rješenje problema nelikvidnosti i poticanje investicija. Kao najvažnije stavke Budimir je naveo smanjenje javne potrošnje, ukidanje županija, smanjenje broja djelatnika u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i državnim tvrtkama, reformu u području socijalnih naknada kako bi je primali zaista samo siromašni i socijalno ugroženi, a reformu planiraju i u sustavu poticaja i subvencija u gospodarstvu. Program predviđa, između ostalog, uvođenje jedinstvene stope od 23% za PDV, porez na dohodak i porez na dobit te oslobađanje plaćanja poreza na dohodak onih s primanjima manjim od 3.000 kn, fiskalnu decentralizaciju, više izdvajanja za obrazovanje i znanost, efikasniju javnu upravu u kojoj bi postojali točni rokovi za rješavanje predmeta, a vodit će se briga i o poticanju izvoza.

Josip Budimir istaknuo je i da su u testu jednog dnevnog lista između gospodarskih programa HDZ-a, Kukuriku koalicije i HSLS-a sami gospodarstvenici najboljim proglasili upravo njihov program, koji se u cijelosti može pročitati na internet stranicama stranke. I na ovom skupu su se okupili obrtnici, poduzetnici i građani, koji su postavljali konkretna pitanja o pojedinim temama na koja im je odgovarao glavni gospodarski strateg HSLS-a Josip Budimir.

Nositeljica liste HSLS-a u 7. izbornoj jedinici dr. Linda Rossini Gajšak u svom je predstavljaju istaknula da će, kao liječnica, posebnu pozornost posvetiti zdravstvu, a program stranke nudi pravu, a ne kozmetičku reformu zdravstva, jer stavlja pacijenta u prvi plan. HSLS želi ukinuti monopolistički položaj HZZO-a te decentralizaciju zdravstva kako bi domovi zdravlja ponovno postali dijagnostički i terapeutski centri. Dr. Rossini Gajšak naglasila je da će tražiti novi, pravedan zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji i zalagati se za palijativnu medicinu. Vodit će brigu o obrazovanju, tražeći manje obaveznih, a više izbornih predmeta te uvođenje jednosmjenske nastave. Cilj je i poticanje cjeloživotnog obrazovanja i izvrsnosti u obrazovanju, jer obrazovanje je jedina garancija gospodarskog oporavka, rekla je dr. Linda Rossini Gajšak, dodajući da iza sebe ima puno inicijativa kao vijećnica u Gradskom vijeću Grada Samobora u dva mandata i da s tim inicijativama želi nastaviti i kao zastupnica u Saboru, brinući o razvoju svih gradova i općina u 7. izbornoj jedinici te u cijeloj Hrvatskoj.

M.Š.

 
17.10.2011.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora nazočili predsjednik Josipović i potpredsjednik Vlade Pankretić te ostali uzvanici

Samobor je grad koji ima sve

Tijekom proslave Dana grada tradicionalno svečanu sjednicu održava i Gradsko vijeće, a ove godine njoj su nazočili predsjednik Republike Ivo Josipović i potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić. Uz njih, bili su tu još župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, članovi Županijske skupštine, gradski vijećnici, uzvanici iz vjerskog, kulturnog i društvenog života grada te gosti iz prijateljskih gradova - zamjenik gradonačelnika Grada Wirgesa Heiz Roth, ovlašteni predstavnik gradonačelnika Pečuha Peter Hopal, predsjednica Udruge hrvatsko - francuskog prijateljstva i predstavnica Chassiea Danielle Allard te povjerenica gradonačelnika Parabiaga Adriana Nebuloni.

Sve njih na početku sjednice pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, koji je potom u svom govoru istaknuo kako je, okružen neodoljivim prirodnim ljepotama, ispunjen povijesnim i kulturnim značajkama, Samobor oduvijek privlačio posjetitelje i zasigurno je biser hrvatske povijesti, kulture i turizma kontinentalne Hrvatske. Podsjetio je da su u njemu boravili mnogi hrvatski pjesnici, književnici i glazbenici, da je očuvana kulturna i graditeljska baština te da se u njemu organiziraju brojne turističke, kulturne i gospodarske manifestacije. Željko Žarko dodao je i kako je Samobor sredina s razvijenim obrtništvom, malim i srednjim poduzetništvom te da su pred gradom novi razvojni projekti, kao što je preuređenje objekata u bivšoj Vojarni Taborec i niz još drugih razvojnih projekata.

Gradonačelnik Krešo Beljak u svom je govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća naglasio da je ova gradska uprava realizirala važne projekte za Samobor, kao što je otvorenje novog Autobusnog kolodvora, koji bi u budućnosti trebao dobiti i funkciju željezničkog, a nekadašnja Vojarna Taborec postala je gradsko vlasništvo i u tom prostoru dovršava se nova prometnica te će uskoro u njoj biti uređeni sadržaji kao što su nova škola, vrtić, preseljena gradska uprava, policija, vatrogasci, itd. Gradonačenik je istaknuo kako su se nastavila značajna ulaganja u mjesne odbore, da se širi mreža komunalne infrastrukture, ulaže u školstvo, kulturu i da se, unatoč teškim gospodarskim vremenima, Samobor razvija bez uvođenja novih poreznih nameta za njegove stanovnike. Na kraju je zahvalio svojim suradnicima i članovima stručnih službi i uprave, direktorima i ravnateljima gradskih institucija i ustanova te svima onima koji ulažu napore da Samobor postane još bolji, zahvalivši na podršci potpredsjedniku Vlade Pankretiću i predsjedniku Josipoviću.

Slijedio je pozdravni govor potpredsjednika Vlade Božidara Pankretića, koji je čestitao na uspjesima koje Grad postiže zahvaljujući radu gradonačelnika i Gradskog vijeća, jer se samo s tim zajedništvom može napredovati. Rekao je da mu je drago što je kao ministar i potpredsjednik Vlade mogao pomoći oko gradnje kolodvora, gradnje infrastrukture i prijenosu vojarne u gradsko vlasništvo. Dodao je da će i dalje pozitivno odgovarati na sve projekte i ispunjavanje vizija razvoja, poželjevši da Samobor dobije i svog saborskog zastupnika.

Predsjednik Ivo Josipović na svečanoj sjednici rekao je da mu je čast biti na proslavi Dana grada, jer je Samobor zaista najhrvatski, kako su ga već opisali, po brizi za tradiciju, ali on je već i europski grad, poznat i po svojim obrtnicima i poduzetnicima, ali i svojoj kulturi, sjajnim glazbenicima.

- Samobor je grad koji zaista ima sve, ima prizvodnju i rad, duhovne i kulturne vrijednosti, to je pravi hrvatski i europski grad. Čestitam vam na uspjesima koje postižete i u ovim gospodarski teškim vremenima, vi ste pokazali kako i lokalna uprava može imati uspješno i ljudsko lice, pokazali ste i da stranke mogu surađivati i napraviti sjajan posao. Možda sve ovo opravdava i onu izreku da je Zagreb predgrađe Samobora – rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Josipović i dobio pljesak svih okupljenih.

Sve nazočne prigodnim su riječima još pozdravili i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, povjerenica gradonačelnika Parabiaga Adrijana Nebuloni, ovlašteni predstavnik gradonačelnika Pečuha Peter Hopal te zamjenik gradonačelnika Wirgesa Heitz Roth.

Nakon pozdravnih govora na red su došli ovogodišnji dobitnici nagrada i priznanja Grada. Titulu počasnog građanina ponijeli su prof.dr.sc. Ernest Barić iz Pečuha i fra Zvjezdan Vjekoslav Linić, a nagradu za životno djelo Marija Labaš i Franjo Sina Gluščić. Nagrade Grada uručene su Filipu Merčepu, Mati Rimcu, Elektroinženjeringu Brodar, Danici Franjko i Franji Garašiću.

Na svečanoj sjednici uručene su i Plakete Grada, koje su primili Bratovština svetog Vinka, DVD Petkov Breg, DVD Samobor, DVD Vrbovec i Tamburaško društvo Ferdo Livadić, dok su Medalje Grada pripale Josipu degl`Ivelliju, Tomislavu Joziću, Barbari Kos, Franji Oslakoviću i Ivanu Razumu.

U ime svih nagrađenih na nagradama su zahvalili fra Zvjezdan Linić i prof.dr.sc. Ernest Barić. Fra Linić je istaknuo da je nagrada samo poticaj za daljnji rad i da ona ohrabruje te da su nagrađeni izbor u velikom broju kandidata, koji su također mogli dobiti nagrade i vjeruje da će na njih doći red narednih godina. Prof. Barić rekao je kako ga posebno veseli što je Samobor grad u kojem se drži do prosvjete, kulture i umjetnosti te što je otvoren za suradnju sa susjedima pa je sretan što će moći i dalje raditi na unapređenju suradnje između Samobora i Pečuha, čije je temelje postavio akademik Prica.

U glazbenom dijelu programa nastupila je mlada violinistica Lara Rimac, uz klavirsku pratnju prof. Lucije Stanec, i Klapa Samobor, a na početku sjednice himnu je otpjevala učenica Ana Petrić, uz klavirsku pratnju prof. Marina Rimca.

M.Š.

Radost nagrađenih

Dvoje dobitnika nagrade za životno djelo bilo je izuzetno počašćeno tim priznanjem. Vlasnica Kavane i hotela Livadić Marija Labaš kaže da joj ovo veliko priznanje daje novi polet za daljnji rad i da doprinese svojoj obitelji i cijelom društvu.

- Jako sam sretna, ali i dalje moramo puno raditi, jer pred nama su nove investicije koje nisu lagan zalogaj, već traže i puno odricanja. No, kada čovjek u nešto vjeruje, onda je uspjeh zagarantiran – kaže Marija Labaš.

Zaštitni glas Livadića Franjo Sina Gluščić kaže da ovakvo priznanje ispunjava svakog dobitnika, a nakon punih 50 godina rada i dalje se rado sjeti svojih početaka i onda osjeti da pripada gradu. Smatra da sve što čovjek radi, da mu to najbolje može biti uzvraćeno na način da ga ljudi poštuju u bilo kojoj djelatnosti koju obavlja, bilo kultura, sport, gospodarstvo ili nešto drugo.

- Kao Samoborcu koji nigdar ne bu pozabil da je iz Sanobora, nigdar ne bu pozabil govoriti kaj, nagrada mi je nešto posebno – rekao je Franjo Sina Gluščić najavljujući nove nastupe uz Tamburaško društvo Ferdo Livadić i ostala društva i grupe koje ga zovu na svoje nastupe, ali i najavivši turneju po SAD-u.

Gužva

Ono po čemu će neki pamtiti svečanu sjednicu je velika gužva koja je vladala u Galeriji Prica pa su mnogi gosti bili prisiljeni stajati, a bez svog su mjesta ostali i neki od nagrađenih.

 
17.10.2011.

Proslava Dana grada tijekom vikenda

Najposjećenija Opća opasnost

Proslava Dana grada tijekom vikenda

Ovogodišnji program proslave Dana grada tijekom vikenda u petak i subotu, 14. i 15. listopada, nudio je brojne sadržaje pa građani nisu ni u ubrzanom tempu mogli obići sve, jer su neki bili istodobno. Najposjećeniji su bili koncerti. Prije svega onaj grupe Opća opasnost u petak u bivšoj vojarni, jer je na koncert stigla brojna mlađa publika, ali i oni nešto stariji poklonici grupe. Također, veliku podršku prije toga imali su i samoborski bendovi koji su svirali tijekom večeri (Narkoza, Mad Display, DJ Tonino, Glasna tišina, Krivi smjer, Karizma, 3 i 1/2). Vrlo posjećen bio je u petak navečer i koncert dobitnika Nagrade Grada, Porinovca, udaraljkaša Filipa Merčepa u župnoj crkvi, kojim je on zahvalio na dobivenoj nagradi. Da petak protekne u glazbenom tonu pobrinuli su se KUD Rakov Potok i FA Petkov Breg, izvevši pučki mjuzikl Janica & Jean te HPD Jeka izvedbom Mise poetice Croatice skladatelja Josipa degl'Ivellija na tekst Jože Prudeusa. Glazbe, plesa i glume bilo je tijekom nastupa učenika četiri samoborske osnovne škole (Samobor, Rude, Milana Langa i Bogumila Tonija) na Trgu kralja Tomislava, dok su mjesni odbori održavali turnir u malom nogometu. Prvo mjesto pripalo je Bregani, drugo Domaslovcu, a treće Kladju.

Na sam Dan grada, 15. listopada, Gradska glazba na ulicama svoga grada tradicionalno je svirala budnicu, a položeni su i vijenci ispred spomenika poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti. U prijepodnevnim satima na Trgu kralja Tomislava predstavili su se učenici Glazbene škole Ferdo Livadić, dječji zborovi Samoborček, Smješak i Jeka, Samoborski gudači i Samoborski udaraljkaši, kulturno-umjetničke udruge, a održan je i prodajni sajam učenika, samoborskih obrtnika i ustanova. Istodobno, u Foto galeriji Lang mogli su se vidjeti filmovi o fotografiji i umjetnosti. U Gradskoj knjižnici otvorena je izložba Hommage a Zlatko Prica s likovne kolonije Tar, u organizaciji Zaklade Prica te gradova Samobora i Pečuha.

Pučka veselica odvijala se u popodnevnim satima na prostoru bivše Vojarne Taborec, kada su posjetitelji mogli kušati gastro ponudu mjesnih odbora (koja je brzo nestala pa nju nisu mogli probati posjetitelji zadnjeg koncerta) i uživati u nastupima kulturno-umjetničkih društava s područja Samobora. Šećer na kraju proslave bio je koncert Đanija Stipaničeva.

M.Š.

 

HSLS u Samoboru predstavio gospodarski program i nositeljicu liste u 7. izbornoj jedinici

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora nazočili predsjednik Josipović i potpredsjednik Vlade Pankretić te ostali uzvanici

Proslava Dana grada tijekom vikenda

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002