10.06.2011.

Traju radovi na izgradnji kanalizacije u Dalmatinskoj ulici

Umjesto dosadašnje, dublja kanalizacija

Traju radovi na izgradnji kanalizacije u Dalmatinskoj ulici

U Dalmatinskoj ulici u Južnom naselju, kao što su stanovnici okolnih kuća i zgrada mogli primijetiti, već nekoliko dana traju intenzivni radovi.

Kako su javili iz Grada, "gradonačelnik Krešo Beljak, na sjednici Kolegija od 13. travnja, donio je zaključak o izgradnji kanalizacije u Dalmatinskoj ulici u Samoboru, dužine 91 m, prema tehničkom rješenju i troškovniku Komunalca d.o.o. Iako je u Dalmatinskoj ulici već izgrađena kanalizacija koja je u funkciji, dubina te kanalizacije nedovoljna je da bi se osigurala kvalitetna odvodnja terena uz nju. Obzirom da je u Perkovčevoj ulici izgrađena nova, znatno dublja kanalizacija, stvoreni su uvjeti za izgradnju dublje kanalizacije i u Dalmatinskoj ulici te u nastavku i u Žumberačkoj ulici. Time bi se stvorili uvjeti za kvalitetnu odvodnju cijelog ovog prostora i uklonila bi se mogućnost povrata voda i plavljenja podrumskih prostorija objekata na tom prostoru. Dio nove, produbljene kanalizacije u Dalmatinskoj ulici izgrađen je odmah po završetku radova u Perkovčevoj ulici, a sada se planira izgradnja još 91 metra u smjeru Trga A. Mihanovića, nastavno na novoizgrađeni kanal".

Do kada će trajati radovi i koja je njihova cijena do zaključenja teksta nam nije odgovoreno. U međuvremenu će Dalmatinska ulica od Trga Antuna Mihanovića do križanja sa Žumberačkom biti zatvorena za promet, dok ulogu znaka postavljenog na početku ulice koji sugerira da je obilazni pravac preko Bregane (?), iskreno rečeno, nismo baš uspjeli shvatiti do kraja.

K.S.

 
10.06.2011.

Predstavljanje knjige žrtvoslova o poginulim hrvatskim braniteljima na novljanskom ratištu u Domovinskom ratu

Povijesni značaj novljanskog ratišta

Predstavljanje knjige žrtvoslova o poginulim hrvatskim braniteljima na novljanskom ratištu u Domovinskom ratu

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice Domovinskog rata na području gradova Samobora i Svete Nedelje u Galeriji Prica 9. lipnja održana je i promocija knjige žrtvoslova Poginuli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu 1991.-1995. na novljanskom zapadno-slavonskom ratištu. Uvodno je na promociji knjige sve pozdravio predsjednik Udruge 151. samoborske brigade Franjo Horvat, rekavši da knjiga prikazuje stradanje hrvatskih branitelja i stanovništva koji su u ratu dali ono što su najviše mogli za obranu drage nam domovine, a to je svoj život. U žrtvoslovu su navedena imena 315 osoba poginulih na novljanskom zapadno-slavonskom ratištu pa knjiga prikazuje i težinu borbe na tom području. Dodao je kako je ukupno s područja Samobora i Svete Nedelje u Domovinskom ratu sudjelovalo oko 7500 branitelja.

Predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Dominskog rata Samobora i Svete Nedelje Đurđa Purić rekla da nije bilo lako doći do imena svih 315 poginulih na ratištu te je odala priznanje Adolfu Paaru na tom trudu. Podsjetila je da svake godine Samoborci i Svetonedeljčani obilaze područje Trokuta i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odaju počast poginulima i žrtvama krvoločnih djela koje je činila druga strana te istaknula da se ne smije nikad zaboraviti na žrtve, nestale osobe, invalide i sve one koji su branili i obranili Lijepu našu.

Predsjednik samoborskog ogranka Matice hrvatske Gordan Črpić, navodeći izraelski primjer, rekao je da se priča o Domovinskom ratu stalno treba pričati, a osobito s njom treba upoznati mlađe generacije te je potrebno i dalje sustavno istraživati sve činjenice o ratu.

Autor žrtvoslova Adolf Paar podsjetio je na početku svog govora da je na 15. godišnjicu 151. samoborska brigada predstavila svoju monografiju te da se tada uvidjelo da se u društvu povijest ratovanja u Hrvatskoj polako zaboravlja i čak iskrivljuje u negativnom kontekstu. Podsjetio je i da je početkom 1991. godine Novska bila pred padom, ali je dolaskom jedinica iz Samobora i drugih gradova sačuvana linija bojišnice te su stvoreni temelji za prvu oslobodilačku akciju u Domovinskom ratu. Ova knjiga je i moralna obveza prema suborcima koji su svoj mladi život stavili na oltar domovine, kako njihova žrtva ne bi bila zaboravljena, istaknuo je Adolf Paar, dodajući da su u tom nastojanju ohrabreni i od strane Hrvatskog dokumentacijskog memorijalnog centra Domovinskog rata.

Ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina, brigadni general Rudi Stipčić, u knjizi je opisao značaj novljanskog ratišta i akcija Orkan i Papuk, koje su bile prve oslobodilačke akcije u kojima je Hrvatskoj vraćen dio okupiranog teritroija, a u kojoj su velik obol dali i pripadnici 151. samoborske brigade. Na promociji je rekao da mu je izuzetna čast što može pozdraviti najbliže poginulih i njihove suborce. O važnosti bitaka na novljanskom ratištu u listopadu i studenome 1991. godine govorio je i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr.sc. Ante Nazor, ističući da tek u posljednje vrijeme povjesničari pišu u novljanskom ratištu i shvaćaju njegovo značenje krajem 1991. godine. I on je upozorio da je bitno mladim generacijama prenijeti istinu o Domovinskom ratu.

Pokrovitelji svečanosti obilježavanja 20. godišnjice Domovinskog rata na ovom području gradovi su Samobor i Sveta Nedelja pa su na promociji knjige bili samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko sa suradnicima. U glazbenom dijelu nastupila je magistra umjetnosti, dr.sc. Ivana Cvetkovski Črnjak.

U tjednu obilježavanja 20. godišnjice Domovinskog rata na području gradova Samobora i Svete Nedelje u subotu, 11. lipnja, bit će od 10 sati održana prigodna svečanost u Parku domovinske zahvalnosti, kada će biti postrojeni svi branitelji Samobora i Svete Nedelje, a potom i druženje u bivšoj vojarni te na malonogometnim terenima Sportskog centra u Hebrangovoj.

M.Š.

 

Traju radovi na izgradnji kanalizacije u Dalmatinskoj ulici

Predstavljanje knjige žrtvoslova o poginulim hrvatskim braniteljima na novljanskom ratištu u Domovinskom ratu

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002