12.04.2011.

Program uz Dan planeta Zemlje u Pučkom otvorenom učilištu

Izložbe, predavanja i koncerti

Program uz Dan planeta Zemlje u Pučkom otvorenom učilištu

Samoborsko Pučko otvoreno učilište ponovno je pripremilo zanimljiv program uz obilježavanje Dana planeta Zemlje. Budući da ove godine uskrsni blagdani padaju u dane vikenda kada se obilježava i Zemljin dan (22. travnja), glavnina događanja odvijat će se vikend prije. Tako će 15. travnja u 20 sati u Galeriji Prica biti održan koncert iz Ciklusa Virtuoso, u kojem će studenti Muzičke akademije u Zagrebu izvoditi djela Franza Liszta. Od 15. do 17. travnja termini u 17 i 19 sati u kino dvorani POU Samobor rezervirani su za ljubitelje filmske umjetnosti. U 17 sati moći će se pogledati Sammy na putu oko svijeta, a od 19 sati film Zaljev. U ponedjeljak, 18. travnja, u Maloj dvorani POU u 19 sati bit će održano predavanje Dah božice Terre. Riječ je o multimedijskom predavanju o klimatskim promjenama i atmosferi našeg planeta, a predavač je specijalist održivog razvoja Robert Kakarigi. Na kraju ovog ciklusa 19. travnja (utorak) u 18 sati predviđena je radionica Ples i inteligencija. Predavač je Mirna Šverko, a radionica je ostvarena u suradnji s Novom sferom zdravlja. Kao šećer na kraju bit će u utorak u 20 sati održan i koncert Moja potraga za fadom Jelene Radan.

U Maloj dvorani POU svo to vrijeme (od 13. do 24. travnja) može se pogledati izložba Danka Treppe.

M.Š.

 
12.04.2011.

Pressica 24. Samoborske salamijade i 7. Samoborskog proljetnog sajma

Novi rekordi i atrakcije

Pressica 24. Samoborske salamijade i 7. Samoborskog proljetnog sajma

Konferencije za novinare Samoborske salamijade i Samoborskog proljetnog sajma iz godinu u godinu donose informacije o napretku obje manifestacije i dostizanju novih standarda. Izuzetak nije bila niti ovogodišnja pressica, održana 12. travnja kao najava 24. izdanja Salamijade i 7. izdanja Proljetnog sajma.

U Gradskoj vijećnici gradonačelnik Krešo Beljak pozdravio je na početku okupljene novinare i članove Organizacijskog odbora, istaknuvši da Salamijada i Proljetni sajam iz godine u godinu idu naprijed, poprimajuću sve važniju ulogu i kvalitetom i brojem sudionika, prelazeći tako lokalne okvire. Tu su konstataciju potvrdili potom predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč, predstavljajući ovogodišnju Salamijadu, i pročelnik za gospodarstvo i financije Željko Radovanić govoreći o 7. Proljetnom sajmu.

Salamijada

Dubravko Viduč rekao je da će se Salamijada odvijati u bivšoj Vojarni Taborec u subotu, 16. travnja, u najvećem prostoru do sada - u šatoru površine 2500 m2. U njemu mjesta ima za 1500 posjetitelja, što znači da će, osim proizvođača salama, sada i velik broj građana moći nabaviti ulaznicu u uredu samoborske Turističke zajednice. Njena je cijena 140 kuna, a u nju ulazi i večera, tj. moći će se izabrati obrok s bogatog švedskog stola kojeg priprema 16 ugostitelja iz tri države – Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Dubravko Viduč je istaknuo i atrakcije ovogodišnjeg izdanja, kao što je i špalir oldtimer vozila prije ulaza u šator, kulinarski show gosta kuhara iz Austrije, bogata tombola i nastup glazbenog sastava Kužiš stari moj. Istaknuo je i kako je na ocjenjivanje stigao rekordan broj salama iz inozemstva (iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Srbije), što dokazuje da se Samoborska salamijada prometnula u regionalnog lidera po pitanju ovakvih manifestacija.

Za svekoliko pučanstvo tu je u nedjelju, u sklopu Proljetnog sajma na Trgu kralja Tomislava, i Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba od 10 do 17 sati na kojem će posjetitelji moći besplatno degustirati salame proizvođača koji se natječu na Salamijadi te probati i rekordno dugačku (26 metara) Samoborsku salamu tvrtke Igo-Mat. Tada će se moći degustirati i vina samoborskih proizvođača Runtasa i Župančića, koje je na pressici posebno predstavila aktualna vinska kraljica Zagrebačke županije, Samoborka Kristina Vugrin, ističući da je to uvod u realizaciju projekta samoborske vinske ceste.

Proljetni sajam

Pročelnik Željko Radovanić na pressici je istaknuo da su i ovogodišnje izdanje Proljetnog sajma poduprla ministarstva poljoprivrede i gospodarstva, uz Zagrebačku županiju i, naravno, Grad Samobor. U subotu i nedjelju, 16. i 17. travnja, od 10 sati na Trgu kralja Tomislava posjetiteljima će svoje proizvode i usluge predstaviti više od 70 izlagača. Najvećim dijelom bit će zastupljeni tradicionalni samoborski obrti i nadaleko poznata gastronomska ponuda. Bit će tu kristalobrusači, graveri, medičari, licitari, užari, remenari, lončari, proizvođači prehrambenih proizvoda kao što su sir, vrhnje, rudarska greblica, češnofke, Samoborska salama, bermet, muštarda, samoborske kremšnite, med, domaće vino, voćne rakije, pekarske delicije, proizvodi od ljekovitog bilja, suveniri i slično.

Kao atrakcije manifestacije Radovanić je izdvojio Dan kotlovine 16. travnja i ovogodišnji novitet Dan češnofke 17. travnja. U njih su najvećim dijelom uključeni mjesni odbori i pojedine udruge te gradovi. Prvog dana (subota) oni će pripremati kotlovinu uz pomoć čarobne kutije s raznim sastojcima, koju će im osigurati Grad Samobor, a najbolju kotlovinu izabrat će ocjenjivački sud – Branko Ognjenović, Tomislav Špiček, Milinko Perković i Renata Kruhan. Drugog dana (nedjelja) u prvom planu bit će tradicionalni proizvod ovih krajeva - češnofka, koja ulazi u projekt brendiranja, napomenuo je pročelnik Radovanić. Oba dana sve će te proizvode moći probati i posjetitelji.

Vrijedi još istaknuti da će na Proljetnom sajmu tijekom popodnevnih sati u glazbenom programu nastupati samoborski sastavi i društva, da će se posjetitelji moći provozati kočijama te sudjelovati u kreativnim radionicama.

Na kraju pročelnik Željko Radovanić je istaknuo i važnu stvar za sve izlagače, a to je da ove godine neće morati platiti participaciju za nastup na Sajmu, čime im Grad nastoji pomoći u ovim za gospodarstvo i obrtnike nepovoljnim vremenima.

M.Š.

 
12.04.2011.

Akcija HSLS-a na Trgu kralja Tomislava

Peticija za zapošljavanje mladih

Akcija HSLS-a na Trgu kralja Tomislava

HSLS je u cijeloj Hrvatskoj pokrenuo potpisivanje peticije kojom traže oslobađanje prvozaposlenih svih poreza i doprinosa u prvoj godini rada, kako bi se zaustavio daljnji rast nezaposlenosti. Naime, podaci govore o 30 000 mladih s fakultetom koji nikada nisu bili u radnom odnosu, a još je više onih bez posla sa završenom srednjom školom. Peticija se u proteklih 10-ak dana potpisivala u stotinjak gradova, među kojima je bio i Samobor. Potporu aktivistima stranke koji su 9. travnja na samoborskom Trgu kralja Tomislava prikupljali potpise građana dao je i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

M.Š.

 

Program uz Dan planeta Zemlje u Pučkom otvorenom učilištu

Pressica 24. Samoborske salamijade i 7. Samoborskog proljetnog sajma

Akcija HSLS-a na Trgu kralja Tomislava

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002