24.06.2011.

Obilježba Dana državnosti u Samoboru

Zahvala za izvojevanu slobodu

Obilježba Dana državnosti u Samoboru

Dan uoči Dana državnosti, u nešto skromnijem obliku, ove je godine u Samoboru proteklo obilježavanje 20. godišnjice ovog državnog blagdana. U Parku domovinske zahvalnosti 50-tak okupljenih odalo je počast svim poginulim branitelja iz Samobora i okolice. Vijenac su položili gradonačelnik Krešo Beljak, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko i zapovjednik Policijske postaje Renato Kos, a nakon toga lampaše su zapalili predstavnici političkih stranaka, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji i prijatelji poginulih, vatrogasci, članovi samoborske Matice hrvatske i ostalih udruga i društava. Tijekom obilježbe pročitana su sva 53 imena poginulih branitelja, članice Matice hrvatske pročitale su prigodne pjesme, a u glazbenom dijelu programa nastupio je ženski Vokalni ansambl Angeluš, koji je otpjevao i himnu.

Prigodne riječi izrekla je u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Đurđa Purić zahvalivši hrvatskoj vojsci i policiji što su izvojevali slobodu i omogućili da možemo proslaviti 20. rođendan Domovine. Svima nazočnima i svim stanovnicima zaželila je da što duže požive što sretniji i zadovoljniji u slobodnoj i sigurnoj zemlji.

Sveta misa za Domovinu i sve poginule branitelje služit će se u 19 sati u župnoj crkvi sv. Anastazije.

M.Š.

 
24.06.2011.

Prikaz operativne sposobnosti DVD–a Rude

Požar dvorane u Rudama – u vježbi

Prikaz operativne sposobnosti DVD–a Rude

Kišne nedjelje 19. lipnja djeca, mladež, članice i članovi DVD-a Rude organizirali su operativno - prikaznu vježbu u centru mjesta Ruda. Na dojavu izbijanja požara na školsko –sportskoj dvorani u Rudama, na znak vatrogasne sirene, iz vatrogasnog spremišta krenuli su članovi DVD-a Rude navalnim vatrogasnim vozilom Unimog Mercedes. Vidjevši razmjere požara pozvali su dodatne snage vatrogasaca koje su pristigle u ljudstvu i potrebnoj opremi sa vatrogasnim kombi vozilom. Postavljena je dodatna dobava vode preko prijenosne pumpe iz potoka Gradne. Navalna grupa educirana za rukovanje aparatima za disanje ušla je preko prijenosnih ljestava u unutrašnjost zgrade te je gasila posebnim mlazom. Pronašli su ozlijeđene osobe koje su iznijeli radi pružanja pomoći.

Nakon gašenja požara na sportskoj dvorani prikazan je rad gašenja zapaljive tekućine s malim vatrogasnim vozilom pick up Mazda i prikaz gašenja šumskih požara te raznih zapaljivih tvari i tekućina. Djeca i mladež su prikazali gašenje požara sa brentačama i vatrogasnim naprtnjačama. U vježbi je sudjelovalo 28 članova, 5 članica, 4 dječaka i 10 članova mladeži. Vježbom je rukovodio zapovjednik Božo Planinčić, a prisutne izvještavao o tijeku događanja predsjednik Željko Koščica.

Po operativnom izvođenju vježbi kod vatrogasnog doma, u nazočnosti članova, mještana i gostiju, predstavnika Vatrogasne zajednice grada Samobora predsjednika Jurice Domina i tajnika Borisa Bogolina, zamjenika zapovjednika JVP Samobor Dubravka Golubića te predstavnika Mjesnog odbora Rude, održana je svečanost blagoslova malog vatrogasnog vozila Mazda pick up specijalno opremljenog za brze intervencije raznih vrsta požara. Vozilo je blagoslovio župnik župe sv. Barbare vlč.Darko Banfić.

A. Bogolin

foto: B. Bogolin

 

Obilježba Dana državnosti u Samoboru

Prikaz operativne sposobnosti DVD–a Rude

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002