28.03.2011.

Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje

Cilj je pridobiti mlade antifašiste

Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje održala je 26. ožujka redovnu godišnju skupštinu na kojoj su prihvaćeni financijsko i izvješće o radu u 2010. te plan rada u 2011. godini. Predsjednica Udruge ABA Samobora i Svete Nedelje Jasna Juračić u izvješću o radu kronološki je pobrojala aktivnosti koje su članovi udruge imali tijekom proteklog razdoblja. Obilježili su se svi najvažniji datumi antifašističke borbe, kao što su Dan antifašističke borbe, proboji iz koncentracijskih logora, proslava Titova rođendana i Dana mladosti, položeni su vijenci na spomenike, a jedno od značajnijih događanja u prošloj godini bilo je otkrivanje obnovljenog spomenika u Kerestincu te komemoracija ispred tog spomenika za 69. obljetnicu proboja iz tamošnjeg logora. U izvješću je predsjednica Juračić istaknula kako u narednom razdoblju pred njima stoji obveza pomladiti članstvo, a osvrnula se i na najnovija pisanja o Bleiburgu, rekavši da se nikako ne mogu izjednačiti žrtva i agresor, tj. nacistički zločini s onima partizana te tako umanjiti značaj partizanske borbe protiv fašizma, podsjetivši i da je Europa zasnovana na antifašizmu. Zahvalila je na kraju gradovima Samoboru i Svetoj Nedelji koji pomažu u proračunu njihov rad, kao i svim pojedincima i institucijama koji ih podržavaju, napomenuvši da sastanke imaju ponedjeljkom i četvrtkom te istaknula dobru suradnju s Udrugom umirovljenika, koja im prema potrebi ustupa prostor.

Iznesen je i financijski plan za ovu godinu, ali je rečeno da će se on morati prilagoditi, budući da su umjesto planiranih 30.000 od Grada Samobora dobili 8.000 kuna, dok je Grad Sveta Nedelja za njihov rad iznova osigurao 10.000 kuna u proračunu.

Skupštini su nazočili član predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) i dopredsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba Vinko Šunjara, članovi predsjedništva SABA Vedran Žuvela i Vladimir Jurak, tajnik SABA Petar Rajić, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća i gradskog SDP-a Željko Žarko, predsjednik Foruma mladih SDP-a Samobor Luka Tomovski, iz samoborskog SRP-a Radislav Aleksić, predstavnik Udruge branitelja 151. brigade Miroslav Penić, predsjednik Udruge umorovljenika Alojz Gross te gosti iz Slovenije i susjednih gradova. Oni su u svojim govorima pozdravili članove udruge te im poželjeli uspjeh u daljnjem radu. Vinko Šunjara u svom je govoru istaknuo da je fašizam poražen 1945. godine, ali da njegovi korijeni još postoje te da se neofašističko djelovanje može vidjeti i u Hrvatskoj pa je zbog toga važno da antifašisti pojačaju svoje redove mladim ljudima koji žele očuvati antifašističku tradiciju, na kojoj je zasnovana i sadašnja Europa. Rekao je i da treba osuditi svaki zločin pa i partizanske zločine nastale i kao posljedica osvete, ali i da se svaka jama i grob ne mogu proglasiti partizanskim zločinom u cilju obezvređivanja antifašističke borbe. Izrazio je i zadovoljstvo što se postupno obnavljaju spomenici koji su srušeni u posljednjih 20 godina.

M.Š.

 
28.03.2011.

Skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora

Umirovljenici su blizu dna bijede

Skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora

Udruga umirovljenika Grada Samobora održala je 25. ožujka redovnu godišnju skupštinu u svojim prostorima u Kompareovoj ulici. Na početku izvješća o radu u proteklom razdoblju predsjednik udruge Alojz Gross napomenuo je kako i dalje živimo u doba duboke financijske i gospodarske krize, u kojoj se mnoge stvari opet slamaju na leđima umirovljenika, kojima su još samo nos i oči iznad površine prije nego što dotaknu dno bijede.

Naveo je i konkretne podatke da je prosječna mirovina 2.170 kuna, ali da zapravo čak 60% umirovljenika prima prosječnu mirovinu od 1.276 kuna, ističući da je u Europskoj Uniji prag siromaštva 600 eura pa bi, prema tom kriteriju, 90% hrvatskih umirovljenika bilo ispod tog praga, dok je u Češkoj taj broj svega 5%. U susjednoj Sloveniji prosjek mirovina je 576 eura ili 61% plaće, a u Hrvatskoj 300 eura ili 41% plaće, naveo je Alojz Gross zabrinjavajuće brojke. Dodao je da na području Samobora živi oko 8300 umirovljenika s prosjekom mirovine 2.060 kuna, ali da zapravo 60% ima mirovinu manju od 2.000 kuna, što nije dostatno za normalan život, već samo za puko preživljavanje.

Osvrnuo se u izvješću i na prigovore da stalno putuju i zabavljaju se, upozorivši da su umirovljenici navikli na skroman život, jer su se cijeli život nečega odricali, ali da su i dalje najurednije platiše računa, a onih stotinjak kuna što im preostane onda radije daju za druženje i izlete negoli za tablete, kako bi odagnali misli na težinu života. Stoga je i zaključio kako nema smisla samo jadati se i uspoređivati s drugima, već se posvetiti i aktivnostima.

U drugom dijelu izvješća predsjednik samoborske Udruge umirovljenika Alojz Gross pobrojao je brojne aktivnosti udruge, koja broji 2975 članova, kao što su one sportsko–rekreacijske i socijalno–humanitarne. Tako je za članice udruge svakog ponedjeljka i srijede organizirana gimnastika, utorkom se igra bela, sudjeluje se na sportskim susretima umirovljenika, a na prošlogodišnjim županijskima u Bistri osvojeno je prvo mjesto u kuglanju, drugo u šahu i treće u potezanju užeta. Redovno, jednom mjesečno, u prostorijama udruge obavlja se kontrola šećera u krvi i tlaka, a posebna zahvala upućena je sestri Karmen Šogorić, koja taj posao obavlja na volonterskoj osnovi. Udruga je osigurala za svoje članove još nekoliko uglavnom besplatnih kontrola, a tijekom proteklog razdoblja obavljeno je i 339 posjeta starijima i nemoćnima, kojima su predani i prigodni darovi. Svakog petka u prostorijama udruge organiziran je ples i mali domjenak za koji sudionici trebaju izdvojiti simboličnih 20 kuna. Druženja je bilo i na izletima na različite destinacije, a osigurani su i boravci na moru i toplicama. Alojz Gross u izvješću je istaknuo kako i dalje kao najveći problem ostaje izgradnja doma za starije osobe te pitanje cijene prijevoza, upozorivši da je prema novim pravilima cijena godišnjih karti i pokaza za umirovljenika veća nego ranije.

Što se tiče planova za 2011. godinu, cilj je potaknuti i ostale umirovljenike da se učlane u udrugu, provoditi i dalje sportske, rekreacijske i humanitarne aktivnosti i druženja, poticati institucije na mjere poboljšanja položaja umirovljenika, poticati izgradnju doma umirovljenika i vraćanje kirurške ambulante u Samobor te nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima. Što se tiče financija, u 2011. godini planirani prihodi i rashodi iznose 265.100 kuna.

Na skupštini su članove samoborske Udruge umirovljenika pozdravili dopredsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije Ivan Antolković i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić.

M.Š.

 

Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje

Skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002