12.09.2011.

Radionica Tisućljeća kulinarstva u Arheološkom parku u Budinjaku

Kuhanje za istraživače

Radionica Tisućljeća kulinarstva u Arheološkom parku u Budinjaku

Znate li pripremiti pastrvu u glinenom kalupu, janjetinu s metvicom, žgance s metenicom, pivo od koprive ili verjuice? Ne znate? Da biste naučili ne morate kupiti skupu kuharicu ili pozvati nekoga iz televizijskih serijala o kuhanju. Za to je dovoljno jedan rujanski vikend provesti na Budinjaku. Ove ste godine, nažalost, zakasnili, jer zaljubljenici kuhanja po starim receptima i obilazaka po arheološkim nalazištima već su odradili svoj izlet u Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje i na radionicu Tisućljeća kulinarstva. Radionica je to pretpovijesne, rimske, srednje i novovjekovne te tradicijske žumberačke kuhinje, a po sedmi puta organizirala ju je Javna ustanova Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje u Arheološkom parku u Budinjaku.

Cilj je ovog turističko–kulturnog programa popularizacija Arheološkoga parka te pružanje posjetiteljima mogućnosti aktivnog sudjelovanja u izvođenju programa. On je osmišljen u dva dijela pa su tako i ove godine 10. i 11. rujna posjetitelji prvo mogli obići Stazu kneževa i upoznati se s vrlo vrijednim arheološkim nalazima iz starijeg željeznog doba i rimskog ranocarskog razdoblja, ali i prirodnim obilježjima krajolika. Nakon obilaska svih 10 točaka na stazi, pokraj Eko centra Budinjak, kreće i radionica kulinarstva, gdje se neki od sastojaka (kao što su majčina dušica, kopriva, metvica) pobiru pri obilasku staze. Čar radionice je da posjetitelji, uz navođenje voditelja, sami pripremaju jela po receptima koji su odabrani na temelju stručnih istraživanja, a može se barem na jedan dan ući u živote žumberačkih obitelji koje i danas drže do svoje tradicije i tako spoznati njihov način života. Tako je i ovaj puta bilo zanimljivo vidjeti obitelji kako zajedno sudjeluju u radionici i otkrivaju neke u suvremenoj civilizaciji već zaboravljene delicije.

Svatko tko u sebi ima imalo istraživačkog i avanturističkog duha sigurno će doći na Tisućljeća kulinarstva, a taj su program prepoznali i financijski potpomogli Hrvatska turistička zajednica i Zagrebačka županija. Zahvalu za to uputili su im na početku rada ravnateljica Parka prirode Lidija Bertović, arheolog Morena Želle i voditeljica edukacije Katarina Husnjak – Malovec pri obilasku staze, a u realizaciji programa sudjelovali su svi djelatnici parka.

Kada financije to dopuste, čuli smo u neformalnom razgovoru, u planu je dodatno proširiti sadržaje, kako dogradnjom samog Eko centra na Budinjaku za dodatni izložbeni prostor i ugostiteljski sadržaj, tako i obuhvaćenjem novih arheoloških nalazišta u Stazu kneževa, a prije svega se to odnosi na rimsku nekropolu te temelje crkve svete Petke, koji su u obliku četverolisne djeteline i za sada jedinstveni na ovom području.

M.Š.

 

Radionica Tisućljeća kulinarstva u Arheološkom parku u Budinjaku

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002