17.06.2011.

Predstavljena Udruga Samoborska vinska cesta i promotivni letak

Novost u turističko – gastronomskoj ponudi

Predstavljena Udruga Samoborska vinska cesta i promotivni letak

Poznato je da Samobor ima bogatu vinogradarsko – vinsku tradiciju pa je bilo logično da se naši vinari udruže i osnuju Udrugu Samoborska vinska cesta s ciljem da projekt vinske ceste od jeseni i službeno profunkcionira, za što je još potrebno odobrenje Zagrebačke županije. Udruga Samoborska vinska cesta odlučila je predstaviti se javnosti 17. lipnja u uredu samoborske Turističke zajednice, a njihovo okupljanje i planove pozdravio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, rekavši da na inicijalnom projektu samoborske vinske ceste već nekoliko mjeseci radi Upravni odjel za gospodarstvo i financije Grada Samobora, a cilj je promovirati dugogodišnju tradiciju i kvalitetu samoborskih vina te obogatiti i turističku ponudu našeg kraja putovanjima po vinskoj cesti, izletima u obiteljska poljoprivredna gospodarstva i pojedina odredišta. Stoga je projekt, koji će obogatiti turističku i gastronomsku sliku Samobora, pozdravila i zamjenica direktorice Turističke zajednice Marijana Obad Slamar.

Predsjednik Udruge Dragutin Koletić rekao je kako je Samobor svoju vinsku cestu zaslužio davno prije, a da su sadašnje aktivnosti usmjerene u promociju te nove turističko – gastronomske ponude u kojoj članovi Udruge predstavljaju svoja vina i bermet, uz ostale proizvode. Oni koji još nisu posve spremni prihvatiti goste imaju mogućnost upoznati se s uvjetima i prilagoditi se pravilnicima koje propisuje Zagrebačka županija, kako bi se mogli priključiti projektu vinske ceste. Svi zainteresirani mogu se javiti u Upravni odjel za gospodarstvo i financije – referadu za gospodarstvo i poljoprivredu. Igor jaić Krasnik pojasnio je da se mora biti proizvođač vina i raditi barem jedno vino s geografskim podrijetlom.

Dio vinara, dakle, već sada je spreman krenuti u projekt vinske ceste na ovom području pa je stoga odmah i predstavljen promotivni letak na kojem posjetitelje u svoje prostore zovu Seosko gospodarstvo Slavagora, Izletište Pavlin, Gospodarstvo Sirovica, Obrt Filipec, OPG Župančić i Samoborska vinogradarsko-vinarska udruga. Letke je najlakše naći u uredu samoborske Turističke zajednice na Trgu kralja Tomislava.

M.Š.

 
17.06.2011.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Od male perspektivne općine do respektabilnog grada

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Grad Sveta Nedelja slavi svoj dan te je stoga, kako i doliči, pripremljen raznovrstan i zanimljiv program. Uvertira u tu proslavu (Dan Grada slavi se na Sveto Trojstvo) bila je svečana sjednica svetonedeljskog Vijeća na kojoj su gradonačelnik Drago Prahin i predsjednik Vijeća Friderich Freddy Burić, sa svojim zamjenicima, ugostili brojne uzvanike i goste. Među njima bili su državna tajnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Nataša Vujec, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Karlo Gjurašić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina te saborski zastupnici, članovi Županijske skupštine, Gradskog vijeća i predstavnici kulturnih, društvenih, vjerskih i sportskih udruga i ustanova s područja Svete Nedelje.

U pozdravnom govoru gradonačelnik Drago Prahin posebno je istaknuo gospodarsku komponentu, rekavši da je po njegovu dolasku Sveta Nedelja prema statistikama za rad i življenje bila na 22. mjestu među gradovima u Republici Hrvatskoj, da je u 2008. skočila na 9. mjesto, a po rezultatima za 2009. godinu zasjela na sam vrh najpoželjnijih gradova za življenje i poslovanje u državi, prema istraživanjima poslovnog časopisa Forbes. Prahin je naglasio i da je Sveta Nedelja od male perspektivne općine postala respektabilan grad, čemu je doprinijela i vrlo uspješna gospodarska zona na 1200 ha s oko 50 poslovnih subjekata i više od 1100 zaposlenih, a uz nju funkcionira još pet manjih zona. Prahin je rekao da je tom uspjehu pridonijela mala i efikasna uprava. Već su pripremljeni projekti za infrastrukturu koji će se prijaviti za razne fondove i potpore koji će se otvarati ulaskom u EU, a njihov je cilj objediniti urbano i ruralno te iskoristiti napredne tehnologije. Na kraju Prahin je istaknuo da se bilježi prirodan prirast, što znači da će se u sljedećem razdoblju pozornost posvetiti gradnji vrtića i škole, uz daljnji razvoj komunalne infrastrukture.

Nakon govora gradonačelnika pohvale gradskoj upravi i svim stanovnicima iskazali su župan Stjepan Kožić, predsjednik skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan te državni tajnici - Karlo Gjurašić i Nataša Vujec.

U sklopu svečane sjednice otvorene su i dvije izložbe. Jedna o 160. obljetnici Osnovne škole Sveta Nedelja, koju je predstavila ravnateljica škole Anica Magdalenić, a druga o 510. obljetnici župe Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji, o kojoj je zborio svetonedeljski župnik Dragutin Bubnjar. Obje se izložbe mogu pogledati u hodniku gradske uprave.

Proslava dana Grada Svete Nedelje nastavlja se 17. lipnja programom na Trgu Ante Starčevića od 18 sati dječjim predstavama i glazbenim festivalom radost u pjesmi te navečer koncertima Tri-Fri i Krivog Smjera. U subotu, 18. lipnja, jutro je rezervirano za sportske aktivnosti, a večer od 19 sati za nastup svenonedeljskih kulturno-umjetničkih udruga, a na kraju i za koncert Slavonskih lola. Svečana misa i proštenje su u nedjelju, 19. lipnja, od 11 sati.

M.Š.

 
17.06.2011.

Završen natječaj Zeleni cvijet za područje Zagrebačke županije

Samobor ponovno prvi

Završen natječaj Zeleni cvijet za područje Zagrebačke županije

U Samobor i ove godine stižu brojna priznanja nakon provedbe natječaja Zeleni cvijet za Zagrebačku županiju, u sklopu akcije Volim Hrvatsku. Najzvučnija nagrada je svakako ona o najuređenijem gradu Zagrebačke županije. Samobor je pobjednik u kategoriji od 10.000 do 30.000 stanovnika, ali je po broju bodova i apsolutni pobjednik s 36 bodova, ispred Velike Gorice s 34, Zaprešića s 33 i Svete Nedelje s 32 boda te time Samobor ulazi u konkurenciju za izbor na nacionalnoj razini u organizaciji Hrvatske turističke zajednice.

Prvo mjesto osvojila je u kategoriji uređenosti balkona Marija Labaš, tj. Hotel Livadić na Trgu kralja Tomislava, a i ured naše Turističke zajednice također je proglašen najboljim. U kategoriji pojedinačnih objekata parku na Trgu Matice hrvatske pripalo je treće mjesto.

Sa samoborskog područja priznanje Zeleni cvijet sa zelenim znakom za sudjelovanje u akciji zaslužili su Biserka Fay za suvenir Vlakić Samoborček, Ranč Koletić, Irena Novak iz Ruda za okućnicu te ŠRC Vugrinščak, koji je bio jedini prijavljen u kategoriji javna plaža ili kupalište pa u toj kategoriji i nije bilo službene dodjele nagrada.

Završnica ocjenjivanja županijskog natječaja za najbolje uređene gradove i turistička mjesta te pojedinačne objekte provedena je od 7. do 9. lipnja, kada je sve prijavljene kandidate iz pojedinih gradskih i općinskih turističkih zajednica obišlo županijsko stručno povjerenstvo u sastavu Zlatko Bublić (Hrvatske šume), Marijana Malenica (Zavod za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Zagrebačke županije) i Sanja Vujić (Turistička zajednica Zagrebačke županije).

M.Š.

 

Predstavljena Udruga Samoborska vinska cesta i promotivni letak

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Završen natječaj Zeleni cvijet za područje Zagrebačke županije

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002