18.04.2011.

Kao epilog Salamijade održan Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe

Cilj je 50-metarska salama!

Kao epilog Salamijade održan Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe

Samoborska salamijada imala je i ove godine svoj, sada već tradicionalni, epilog u obliku Dana otvorenih vrata Zlatne šajbe u nedjelju, 17. travnja. Ove godine to je bilo organizacijski nešto zahtjevnije za odraditi u odnosu na prethodne, jer, osim što ovaj puta nije bilo uobičajenog dana odmora između Salamijade i Dana otvorenih vrata, potrebno je bilo svu logistiku premjestiti s mjesta održavanja Salamijade, odnosno bivše vojarne, do središnjeg samoborskog trga.

- Jučer je završila vrlo uspješna 24. Salamijada, a već danas naša udruga za sve oni koji nisu mogli biti na njoj organizira Dan otvorenih vrata gdje se nude samoborske salame s natjecanja i naše domaće vino. Pripremljeno je i ovaj put puno salama, otprilike 300-400 kilograma Samoborske salame, a nadopunjuju nas i gosti svojim proizvodima. Prati nas i kulturno-umjetnički program, a istovremeno se pred šatorom održava i Dan češnofke (u okviru Proljetnog sajma, op.n.), tako da vjerojatno neće biti onakav pritisak na salame kao prijašnjih godina, ali najbitnije je da nitko ne ostane gladan – rekao nam je Drago Kušić iz udruge Zlatna šajba, koji je sa svojim kolegama brinuo da sve prođe u redu na štandu degustacije. U tome su pripomogli i gosti iz slovenske Sevnice te članovi Lovačke udruge Žumberačka gora.

Dodatna otežavajuća organizacijska okolnost bila je i činjenica da je, po običaju, na Danima otvorenih vrata bilo predviđeno i rezanje rekordne salame Igo-Mata. Naime, majstori iz Otruševca su ove godine nadmašili sva očekivanja i stvorili salamu od 26 metara i 40 centimetara pa je sam njezin transport bio hvalevrijedan poduhvat. Jasno, pravi trud je ipak bio onaj koji je uložen u njezino stvaranje.

- Pripreme su trajale jako dugo, jer smo morali napraviti i alate i crijevo. Posebno smo jedan tuljac montirali na mašinu, kod posebnog proizvođača napravili smo umjetno crijevo, nas 13-ak je sudjelovalo u punjenju salame, sušila se mjesec dana, a 12 ljudi ju je na rukama nosilo iz Igo-Mata u Otruševcu preko Vrhovčaka na središnji trg i onda u vojarnu – opisao je Igor Runtas iz Igo-Mata i najavio kako se ne misli stati na sadašnjoj metraži.

- Planiramo svake godine napraviti sve dužu salamu. Počeli smo sa 7-8 metara, pa 15,5 metara prošle godine, sad smo na 26, a planiramo ići do 50 metara. No, tu je čitav niz stvari koje moramo riješiti da bismo to mogli napraviti, jer naše komore imaju premale gabarite za takvu metražu. Inače, pokušali smo kontaktirati Guinnessovu knjigu u Londonu, no dobili smo od njih negativan odgovor, jer ima u Belgiji jedna duža salama. Međutim, ta salama je polutrajna, npr. kao bečka, a to nije isto, jer naša je suha salama. Zato ćemo sa stručnjacima pripremiti za narednu zimu jedan dopis, odnosno ugovor prema Guinnessu, kako bi nam se naredne godine priznao rekord – najavio je Runtas prije negoli je rekordna salama završila kako to i dolikuje – na stolu za rezanje i nuđenje posjetiteljima Dana otvorenih vrata Zlatne šajbe.

K.S.

 
18.04.2011.

Drugi dan 7. Samoborskog proljetnog sajma

Uručene nagrade najuspješnijim izlagačima

Drugi dan 7. Samoborskog proljetnog sajma

Drugog dana 7. Samoborskog proljetnog sajma u prvom je planu bila dodjela nagrada najboljim izlagačima. Ove su godine uvedene novosti u nagrađivanju izlagača pa su formirane dvije kategorije. Jedna je obuhvaćala tvrtke, obrtnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a druga institucije i udruge. Sve je izlagače, njih 75, obišlo stručno povjerenstvo, koje su činili predstavnici Grada Samobora, Udruženja obrtnika Samobor i Turističke zajednice – Igor Jaić Krasnik, Silva Lamot i Sanja Žibrat. Nakon što su ocijenili sve parametre, u kategoriji tvrtke, obrtnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva prva nagrada za najljepše i najoriginalnije prodajno mjesto pripala je OPG Franjko, druga Obrtu Srčeko, a treće MIS Oslaković. U kategoriji institucije i udruge prvo mjesto pripalo je OŠ Samobor, drugo Udruzi Etno – fletno, a treće OŠ Bogumila Tonija.

Posebno priznanje pripalo je Medičarni Arko, koji su pobijedili prošle godine pa nisu mogli dobiti nagradu i ove godine (iako su dobili najviše glasova), ali će imato pravo na besplatno izlaganje tijekom Božićnog sajma i osam tjedana tijekom prigodne prodaje vikendima na štandovima na Trgu kralja Tomislava. Trećenagrađeni su dobili mogućnost besplatnog izlaganja na Božićnom sajmu, drugo mjesto je donijelo besplatno izlaganje četiri tjedna tijekom prigodne prodaje na Trgu, dok je prvonagrađenima pripalo besplatno izlaganje tijekom cijelog trajanja prigodne prodaje na Trgu kralja Tomislava. Udruženje obrtnika raspisalo je i natječaj za izradu web stranice, a u konkurenciju su ušla četiri obrta. Stoga je tijekom Sajma obavljena i nagradna igra, u kojoj je najviše sreće imao obrt SuperJura pa će mu sponzor nagrade Krik studio izraditi web stranicu.

Osim u šatoru, dio manifestacije odvijao se u Kleščićevoj ulici i na Trgu Matice hrvatske. Nakon kotlovine, u Kleščićevoj je ulici u nedjelju, 17. travnja, dominirala češnofka. Festival češnofki imao je prezentacijsko – promotorski karakter, jer su brojni posjetitelji mogli degustirati ovu deliciju 15 mjesnih odbora te gljivarski kotlić Gljivarske udruge Sunčanica. Nije izostao ni ovdje natjecateljski dio pa je komisija u sastavu Krunoslav Znika, Dubravko Viduč i Stjepan Župančić ocijenila sve češnofke i odlučila da je najbolji proizvod i prezentacijaski dio imao MO Domaslovec, drugi je bio MO Otruševec, a treći MO Bobovica.

Posjetitelji su oba dana mogli sigurno naći nešto za sebe, kako u šatoru, tako i ispred njega – od vrijednih proizvoda naših tradicijskih obrtnika i gastro delicija, do izložaka udruga i institucija, a brojni su se veselili i uz bogat glazbeni program u šatoru i oko njega te u vožnjama kočijama i modnoj reviji.

Organizator ovogodišnjeg Sajma bio je Grad Samobor, a suorganizatori PCS, Udruženje obrtnika, Turistička zajednica i Komunalac.

M.Š.

 
18.04.2011.

Članovi samoborskog SDP-a organizirali akciju čišćenja Staroga grada

Čistili šumu, dijelili letke

Članovi samoborskog SDP-a organizirali akciju čišćenja Staroga grada

Povodom nadolazećog Dana planeta Zemlje 22. travnja, koji se u svijetu obilježava od 1970. s ciljem jačanja svijesti svih stanovnika o čuvanju okoliša od neodgovornog i neselektivnog odlaganja otpada, članovi samoborskog SDP–a organizirali su u subotu, 16. travnja, niz ekoloških aktivnosti u svrhu njegovog obilježavanja. Proveli su akciju čišćenja staze prema Starom gradu te njegove unutrašnjosti, a istodobno na lokaciji kod samoborske tržnice dio članova građanima je besplatno podijelio petstotinjak prikladnih kutija za odlaganje starog papira uz edukativan letak o načinima zaštite okoliša.

Članovi samoborskog SDP–a, raspoređeni u grupe po različitim lokacijama, očistili su Stari grad i njegovu okolicu od plastičnih boca, vrećica te ostale nerazgradive ambalaže, kao što su primjerice velike plastične kante. Na lokacijama oko Staroga grada raznolik otpad je odbačen zbog nesavjesnog ponašanja njegovih posjetitelja.

Ovom inicijativom željelo se upozoriti lokalno stanovništvo, ali i goste, o neprimjerenosti i štetnosti odlaganja otpada u šumu te utjecati na svijest svakog od nas da svojim malim djelima; selekcijom otpada, štednjom energije i vode čuvamo okoliš i tako našem planetu osiguravamo dulji vijek. Po završetku čišćenja sav prikupljeni otpad otpremljen je na odlagalište.

Akciji samoborskog SDP–a pridružila se koordinatorica 7. izborne jedinice i saborska zastupnica Milanka Opačić, koja je pohvalila ovu akciju i poručila kako to može biti primjer svima za savjesno i odgovorno ponašanje prema okolišu. Svi sudionici nakon obavljenog posla nastavili su druženje uz okrepu i dogovor oko narednih sličnih aktivnosti.

Sanja Horvat Iveković

 

Kao epilog Salamijade održan Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe

Drugi dan 7. Samoborskog proljetnog sajma

Članovi samoborskog SDP-a organizirali akciju čišćenja Staroga grada

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002