29.06.2011.

Konferencija za novinare u samoborskoj gradskoj upravi

Kanalizacija odmah, kolodvor sredinom srpnja

Konferencija za novinare u samoborskoj gradskoj upravi

Izbori za vijeća nacionalnih manjina i komunalni radovi bile su glavne teme redovne konferencije za novinare u samoborskoj gradskoj upravi. Pročelnik Odjela za prostorno uređenje, razvoj i upravljanje imovinom Mario Anušić najavio je radove na kanalizacijskoj mreži, koji 4. srpnja počinju u Domaslovcu i Bregani. U Domaslovcu i dijelu Hrastine radovi na fekalnoj kanalizaciji odvijat će se u ulicama Skrendrovićev put, Krmica III, Rakatina i Poljski put. Investitor je Komunalac, izvođač Siget d.o.o. iz Zagreba, planirani rok za završetak radova je 120 dana, a njihova je vrijednost 1.177.675 kuna. Isti investitor i izvođač su i na gradnji kanalizacijske mreže u sjeveroistočnom dijelu naselja Bregana, tj. u Donjoj Bregani – kanal I. i Ulica Ante Starčevića. Planirani rok za ove radove je 40 dana, a vrijednost im je 265.187 kuna.

Što se tiče novog kolodvora, 30. lipnja obavlja se tehnički pregled, nakon kojeg će se krenuti u postupak dobivanja uprabne dozvole, što bi značilo, ako sve prođe u redu, da bi uporabna dozvola vjerojatno bila dobivena u roku dva tjedna pa se puštanje kolodvora u pogon može očekivati sredinom srpnja.

Izbori za pripadnike nacionalnih manjina provest će se u nedjelju, 10. srpnja. Tajnik Grada Dragutin Kušić pojasnio je da će na području Samobora biti provedeni izbori za Vijeće srpske nacionalne manjine i za predstavnika slovenske nacionalne manjine. Bit će otvorena dva biračka mjesta i to u OŠ Bogumila Tonija u Samoboru i u Bregani, u zgradi nekadašnjeg restorana i PCS-a u Ulici Đure Basaričeka 4. Biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati, a birači sa sobom trebaju ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu, upozorio je tajnik Dragutin Kušić i dodao da će se izbori provoditi i na razini Zagrebačke županije.

Na kraju je pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek odgovorio da subvencioniranje učeničkih i studentskih pokaza tijekom srpnja i kolovoza ostaje kao i prošle godine, tj. Grad Samobor, shodno potpisanom ugovoru s koncesionarima, tijekom dva ljetna mjeseca ne subvencionira prijevoz učenicima i studentima. To konkretno znači da učenici trebaju izdvojiti 50 kuna više za svoj pokaz u odnosu na preostalih 10 mjeseci, a studentima je njihov pokaz skuplji za 50% u odnosu na uobičajenu godišnju cijenu. Redovna gradska subvencija ponovno vrijedi od rujna do kraja godine.

M.Š.

 
29.06.2011.

U gradskoj vijećnici održan prijem za dvije dobitnice ovogodišnje Rektorove nagrade

Isplatilo se ulaganje u obrazovanje

U gradskoj vijećnici održan prijem za dvije dobitnice ovogodišnje Rektorove nagrade

U samoborskoj je gradskoj vijećnici 29. lipnja održan prijem za dvije Samoborke koje su primile ovogodišnju Rektorovu nagradu. Riječ je o Nikolini Horvat i Sanji Telalović, a primili su ih savjetnica gradonačelnika Marica Jelenić i pročelnik Damir Fabek te im čestitali na ovom iznimnom priznanju i darovali novo izdanje Langove knjige o Samoboru. Istaknuli su da Grad nastoji što više ulagati u obrazovanje pa se već niz godina dodjeljuju i stipendije za mlade nadarene učenike. Pročelnik Fabek rekao je da je u taj uspjeh ugrađen rad njih osobno, ali i njihovih mentora i roditelja, dodajući da će Grad Samobor morati uspostaviti i sustav o nagrađivanju i primanju za uspješne učenike i studente, mlade znanstvenike, sportaše, glazbenike i ostale.

Nikolina Horvat i Sanja Telalović zahvalile su na čestitkama i rekle da im one puno znače, a prijem im predstavlja veliku čast. Obje su utrošile oko godinu dana za pisanje radova koji su im donijeli Rektorovu nagradu. Nikolina Horvat studentica je 4. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a nagradu je dobila za rad Ekonometrijska analiza djelovanja Wagnerovog zakona u Hrvatskoj, što je prva takva analiza u našoj zemlji o tezi međusobne povezanosti povećanja državne potrošnje i povećanja BDP-a. Uz to, već su joj nagrađena dva rada. Sanja Telalović studentica je 4. godine Šumarskog fakulteta u Zagrebu, smjer Urbano šumarstvo – zaštita prirode i okoliša, a osvojila je nagradu za rad Fiziološke značajke polena hrasta lužnjaka porijeklom iz klonskih sjemenskih plantaža, kojeg je napisala s kolegicom Ninom Herceg. U radu su istraživane fiziološke značajke polena hrasta lužnjaka te su u tu svrhu napravljena najsuvremenija laboratorijska istraživanja, koja su dovela do zaključka da se prilikom provođenja pomotehničkih zahvata u klonskim sjemenskim plantažama posebna pažnja treba posvetiti klonovima koji se odlikuju najboljom klijavošću polena.

M.Š.

 
29.06.2011.

50. godina vatrogastva u Petkovom Bregu

Kao poklon stiglo kombi vozilo

50. godina vatrogastva u Petkovom Bregu

26. lipnja održana je svečanost obilježbe 50. obljetnice djelovanja DVD-a Petkov Breg, kojoj su bili nazočni samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, pročelnik Željko Radovanić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Jurica Domin, tajnik Boris Bogolin, zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković, predstavnici VZO Klinča Sela, DVD Samobor, Galgovo, Bregana, Rude, Pavučnjak, Drežnik Podokićki, Veliki Lipovec, Klokočevec, Molvice, Vrbovec, Klinča Sela, Goli Vrh, Kupinec, Donji Desinec, Horvati i Vukovina, predstavnici MO Petkov Breg, FA Petkov Breg, Udruga umirovljenika Pavučnjak - Petkov Breg te, kao poseban gost prof.dr.sci. Suzana Tkalčić sa Sveučilišta u San Pedru - California, SAD.

Tradicija vatrogastva - zaštite od požara na području Petkovog Brega seže u prošlo stoljeće. Pavao Tutić iz Petkovog Brega bio je prvi tajnik Dobrovoljne vatrogasne čete Sveti Martin pod Okićem, osnovane 1930. godine, u okrilju Vatrogasne župe Samobor.

Nakon niza godina 26. travnja 1961., u kući Dragutina Stunje, održana je Osnivačka skupština DVD-a Petkov Breg, kojoj je odmah pristupilo 26 članova. U prvom vodstvu DVD-a bili su predsjednik Vinko Jurković, komandir Antun Stunja, tajnik Ivan Stunja, blagajnik Vladimir Stunja i spremištar Stjepan Stunja.

Povorku vatrogasaca i vatrogasnih vozila predvodio je zapovjednik Dragutin Stunja, a u njoj su sudjelovala djeca, mladež, članice i članovi svečarskog društva te članovi dvadeset vatrogasnih društava.

Svečanost je počela prigodnim izvođenjem državne i vatrogasne himne Tamburaškog orkestra FA Petkov Breg, a gradonačelnik Krešo Beljak uručio je DVD-u ključeve novog Reanult kombi vozila.

Prigodnu zahvalnu misu je predvodio vlč. Jura Župančić, koji je blagoslovio sve vatrogasce, goste i darovano kombi vozilo.

Jurica Domin, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora i izaslanik Vatrogasne postrojbe Zagrebačke županije i Hrvatske vatrogasne zajednice uručio je članovima društva vatrogasne spomenice i vatrogasna odličja.

Vatrogasna zajednica grada Samobora poklonila je 10 zaštitnih kombinezona u vrijednosti 21.000 kn, koji će biti naknadno uručeni.

U znak zahvale domaćin je uručio zahvalnice i priznanja zaslužnim osobama i organizacijama te svim članovima. Nakon službenog dijela svečanosti održan je zabavni program.

B. Bogolin

 
29.06.2011.

Vježba spremnosti samoborskih vatrogasaca

Pokazali zavidne vještine

Vježba spremnosti samoborskih vatrogasaca

Vatrogasna zajednica grada Samobora organizirala je 26. veljače u Petkovom Bregu pokaznu vježbu spremnosti. Na vježbi je prikazan rad s vatrogasnom opremom, a vatrogasci su iskazali zavidne vještine. Pokazano je gašenje požara gospodarskog objekta, stambene kuće, otvorenog prostora te gašenje i spašavanje osoba stradalih u osobnom automobilu.

U vježbi su sudjelovala stožerna društva: DVD Galgovo (gašenje gospodarskog objekta), DVD Samobor (gašenje požara stambene kuće i spašavanje osoba), DVD Rude (gašenje otvorenog prostora) i DVD Bregana (pomoć pri gašenju stambene kuće). Javna vatrogasna postrojba Samobor pokazala je gašenje i spašavanje osoba iz vozila stradalog u prometnoj nezgodi. Prikaz spremnosti rada s priručnom vatrogasnom opremom i vatrogasnom tehnikom izvelo je 45 vatrogasaca, uz korištenje 11 vatrogasnih vozila.

Vježbu su promatrali mještani, gosti predstavnici dvadesetak vatrogasnih društava te čelnici Grada Samobora - gradonačelnik Krešo Beljak, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Jurica Domin i tajnik Boris Bogolin.

B.B.

 

Konferencija za novinare u samoborskoj gradskoj upravi

U gradskoj vijećnici održan prijem za dvije dobitnice ovogodišnje Rektorove nagrade

50. godina vatrogastva u Petkovom Bregu

Vježba spremnosti samoborskih vatrogasaca

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002