20.05.2011.

Stanje gradskih financija bilo je u centru pozornosti gradskih vijećnika

Manjak iznosi 10 milijuna kuna

Stanje gradskih financija bilo je u centru pozornosti gradskih vijećnika

Stanje gradskih financija obilježilo je početak 19. sjednice samoborskog Gradskog vijeća. Naime, pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić izvijestio je o izvršenju proračuna Grada Samobora u 2010. godini. Podsjetio je vijećnike da su u prošloj godini bila tri rebelansa te da je, s obzirom na situaciju, bilo teško smanjivati postignute standarde. No, prihodi nisu bili na razini očekivanja, rekao je pročelnik Radovanić, dodavši da su najviše podbacili prihodi od poreza na dohodak, komunalnog doprinosa i prodaje građevinskog zemljišta. Tako je na kraju umjesto planiranih 171,8 milijuna kuna uprihodovano 155,9 milijuna kuna. Shodno tome smanjeni su i rashodi pa su na kraju umjesto planiranih 171,8 milijuna iznosili 160,8 milijuna kuna. Sveukupno, minus u 2010. je 4,3 milijuna kuna, a uz preneseni manjak iz 2009. godine minus iznosi 9,2 milijuna kuna. Obzirom da se u višak prihoda ubrajaju neiskorištena tekuća pomoć iz državnog proračuna za naknadu štete od poplave (622.399 kn) i prihod od spomeničke rente (288.199 kn), ukupni manjak prihoda od nefinancijske imovine iznosi 10,1 milijun kuna, pojasnio je pročelnik Radovanić i dodao da će se manjak pokriti iz ovogodišnjeg proračuna.

U raspravi oporbeni vijećnici HDZ-a i HSLS-a, tj. Tomislav Masten i Roland Gajšak, isticali su da su na ovakav razvoj situacije upozoravali pri izglasavanju proračuna i rebelansa, a i prezentirani minus su ocijenili nerealnim, ukazavši da i kredit za izgradnju autobusnog kolodvora u iznosu 36 milijuna kuna zapravo otplaćuje Grad, iako glasi na Komunalac te da je do manjka prihoda od poreza na dohodak došlo i zbog u izbornoj kampanji proklamirane politike zaustavljanja stanogradnje u Samoboru. Upozorili su da dolazi u pitanje realizacija kapitalnih investicija te da se i dalje zapošljavaju novi ljudi u gradskim ustanovama i poduzećima, ocijenivši da je grad doveden do ruba provalije.

Vijećnici pozicije (Marica Jelenić i Željko Žarko) odgovarali su kako se mora uzeti u obzir činjenica da se i u Samoboru morala reflektirati situacija na razini cijele države te da se od kapitalnih investicija neće odustati, jer će se neke od njih (kao što je sanacija deponija Trebež) realizirati iz drugih izvora, istaknuvši da novci za gradnju kolodvora nisu sigurno bačeni u vjetar. I zamjenik gradonačelnika Željko Stanec upozorio je da su investicije u cijeloj državi praktički stale te da je ova gradska uprava uspjela smanjiti rashode, a istodobno realizirati značajne projekte, kao što su dovršetak sportske dvorane u Rudama te komunalne radove u gradu i okolici.

U daljnjoj raspravi potezali su se argumenti i kontraargumenti vezani uz poteze ove i bivše gradske uprave, kao što su plaćanje najma za stari autobusni kolodvor, kupnja SAME i slično. U rezimeu rasprave pročelnik Radovanić rekao kako se nije moglo planirati smanjenje stope u zakonu, dodavši da ni plaće službenika i namještenika nisu svete krave te da se, ako bude potrebno, može raspraviti i o njihovom smanjivanju. No, zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je kako i dalje očekuju da će se situacija popraviti, kako u cijeloj državi, tako i u Samoboru, pa bi se već od prodaje stanova (koji su sada slobodni na tržištu) povećale prihodovne stavke. Na kraju je izvješće o izvršenju proračuna prihvaćeno sa 17 glasova za i 7 protiv.

Na sjednici su predstavljeni i novi pročelnici Mario Anušić (Upravni odjel za prostorno planiranje, razvoj i upravljanje imovinom), Zvonko Župančić (Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu) te Valentina Horvat (Ured gradonačelnika). U nastavku većinom glasova vijećnika prihvaćeno je da (shodno prethodnim promjenama statutarne odluke) skupštinu trgovačkog društva Komunalac umjesto gradonačelnika čine tri člana: Miljenko Bišćan, Mladen Guliš i Vanja Žokalj. Jednoglasno su pak prihvaćena izvješća o radu u 2010. godini Javne vatrogasne postrojbe, Vatrogasne zajednice Grada Samobora i trgovačkog društva Energo metan, kao i komunikacijska strategija za podizanje svijesti javnosti o uštedama energije.

M.Š.

 
20.05.2011.

Održana 6. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Samobora

Zajedničkim akcijama protiv ovisnosti

Održana 6. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Samobora

Vijeće za prevenciju Grada Samobora održalo je 20. svibnja svoju 6. sjednicu, na kojoj su dogovorene predstojeće akcije te smjernice daljnjeg djelovanja i suradnje, jer Vijeće okuplja predstavnike Grada Samobora, Policijske postaje, Centra za socijalnu skrb, Savjetovališta za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima, Prekršajnog suda, samoborskih osnovnih i srednjih škola te udruga. Na početku je dogovoreno da se ove godine Sajam mogućnosti za učenike osnovnih škola održi sredinom rujna uz novu Sportsku dvoranu Samobor. No, Tatjana Milek je napomenula, u ime škola, da je iz više razloga primjereniji svibanjski termin pa će se sljedeće godine nastojati Sajam mogućnosti ponovno vratiti u peti mjesec.

Razmotren je i program rada Vijeća za ovu godinu, a pročelnik Fabek istaknuo je da je to živi program koji se kreira i u hodu, u međusobnoj interakciji pa su i mediji pozvani da podrže i uključe se u akcije preveniranja. Svaka institucija i udruga provodit će redovne aktivnosti, a najavljeno je i nekoliko novih programa. Jedan od njih najavila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija, a radi se o programu skrbi za srednjoškolce koji napuste školovanje te time postaju rizična skupina. O radu policije govorio je načelnik Renato Kos, o aktivnostima Savjetovališta Katarina Gerbl, a o mjerama koje provodi Prekršajni sud, kao zadnja karika u lancu, predsjednica tog suda u Samoboru Dubravka Šoštarec.

Uglavnom, kvalitetni programi, međusobna komunikacija i suradnja, planiranje zajedničkih mjera i aktivnosti, a sve u cilju suzbijanja svih vrsta ovisnosti, prevencije kriminaliteta i devijantnih ponašanja te sprečavanje maloljetničke delikvencije sastavni su dio programa. Marica Jelenić i Hrvoje Frankić istaknuli su da sve ipak polazi od kućnog odgoja i da je zato u cijeloj priči velika uloga obitelji.

Upravo su u tijeku aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana obitelji (koji se obilježava 15. svibnja, ali će centralna proslava biti 26. svibnja u Zagrebu) pa su članovi Vijeća za prevenciju bili i na štandovima postavljenima na Trgu kralja Tomislava u Samoboru, gdje su se dijelile prigodne brošure i materijali u svrhu informiranja javnosti o prevenciji svih vrsta ovisnosti i kriminaliteta.

M.Š.

 
20.05.2011.

Uručene nagrade Rudolf Perišin Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

Tri nagrade u rukama Samoboraca

Uručene nagrade Rudolf Perišin Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije pripremila je 19. svibnja svečanu skupštinu u Hotelu Lavica na kojoj su uručene nagrade za životno djelo i godišnje nagrade pojedincima i udrugama za 2010. godinu na području tehničke kulture.

Nagradu Rudolf Perišin za životno djelo primila je dr.sc. Jasenka Bišćan iz Samobora. Godišnje nagrade kod pojedinaca pripale su Samoborcu Feliksu Škiljanu te Filipu Novoselcu, a kod udruga Foto video klubu 35 mm iz Križa i Speleološkom klubu Samobor.

U ime Grada Samobora nazočne uzvanike pozdravio je, a nagrađenima čestitao, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, a u ime Zagrebačke županije pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vjeran Štublin. Čestitkama se pridružio i predsjednik županijske zajednice tehničke kulture prof. Ivan Vlainić.

U ime svih nagrađenih zahvalila je dr.sc. Jasenka Bišćan, posebno onima koji su ocijenili da je njihov rad vrijedan priznanja te lokalnim i županijskoj zajednici tehničke kulture, kao i Hrvatskoj zajednici tehničke kulture. Istaknula je da u svom radu i za svoj rad nije očekivala posebne nagrade, jer joj je nagrada bila i kada se nešto dobro napravilo, i za pojedinca i za opće dobro.

- Kada nagrada dođe i kada kolege ocijene da je rad proteklih 15 godina u Društvu inženjera i tehničara i u ostalim aktivnostima bio vrijedan za širu društvenu zajednicu, onda to doživljavam kao jedan plus, priznanje za onaj dodatni trud koji čovjek daje u svojm poslu i koji ga ispunjava – rekla nam je dobitnica nagrade Rudolf Perišin za životno djelo Jasenka Bišćan, rekavši da će se i dalje posvetiti publicistici, ali i obitelji, dodavši da se mladi ne trebaju povoditi za pomodarstvom, već slijediti svoje istinske interese kada se budu određivali prema poslu.

Na svečanoj skupštini ZTKZŽ članovi i gosti mogli su razgledati izložbu članova novoformirane Foto sekcije samoborske Zajednice tehničke kulture, rad mladog inovatora Jurice Rešetara Led kocka te pogledati prezentaciju mladog inovatora Mate Rimca, koji je osmislio najjači električni automobil.

M.Š.

 

Stanje gradskih financija bilo je u centru pozornosti gradskih vijećnika

Održana 6. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Samobora

Uručene nagrade Rudolf Perišin Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002