14.07.2011.

Obilježavanje 70. godišnjice proboja logoraša iz logora u Kerestincu

Borba se i danas nastavlja

Obilježavanje 70. godišnjice proboja logoraša iz logora u Kerestincu

I ove su godine 14. srpnja Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba te Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora položili vijence ispred spomenika u Kerestincu, podignutom u spomen na proboj logoraša iz ustaškog logora na tom mjestu. Riječ je o događaju koji se zbio prije 70 godina, u noći s 13. na 14. srpnja 1941., kada su logaraši krenuli u proboj, ali se uspjelo spasiti samo njih 14.

Na početku prigodne svečanosti predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora Jasna Juračić podsjetila je da su se logoraši unutar logora dobro organizirali, ali da nisu imali dobru potporu nakon proboja pa su stradali. Potpredsjednik SAB-a RH, general Josip Skupnjak rekao je da su u logoru bili istaknuti intelektualci lijeve orijentacije i borci protiv fašizma, koje je tadašnja vlast u Banovini Hrvatskoj željela izolirati te ih kasnije prepustila vlasti NDH-a. Potom je upozorio da se i danas treba boriti protiv neonacizma.

Okupljene su na svečanosti još pozdravili izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Slavko Kojić, predsjednik GO SDP-a Grada Zagreba Davor Bernardić, predsjednik SRP-a Ivan Plješa te predsjednik Foruma mladih samoborskog SDP-a Luka Tomovski, a vijence su položili predstavnici udruga antifašističkih boraca s područja Samobora i Svete Nedelje, Zagrebačke županije i Grada Zagreba te Brežica i Zaprešića, Zajednice društava Josip Broz Tito, izaslanstvo SDP-a Samobora, SDP-a Svete Nedelje te SDP-a Stupnik.

M.Š.

 
14.07.2011.

Svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije

Županija nije izgubila identitet

Svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije

Sredinom srpnja uvijek je svečano u Zagrebačkoj županiji, budući da se 17. srpnja slavi njen dan. Datum je to kada je još 1759. godine carica Marija Terezija tadašnjoj administrativnoj cjelini Comitatus Zagrabiensis darovala grb i pečatnjak. Zagrebačka županija kasnije je mijenjala granice, a u neovisnoj Hrvatskoj ponovno je ustrojena 1993. godine.

Ulazak u punoljetnost proslavljen je na svečanoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije 13. srpnja u Zagrebu. Na svečanost su pristigli brojni gosti, a među njima bili su predsjednik države Ivo Josipović, izaslanik predsjednice Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, ministri Dražen Bošnjaković i Damir Bajs, veleposlanici sedam država, župani iz susjednih i drugih županija, gradonačelnici i načelnici brojnih gradova i općina, saborski zastupnici s područja Zagrebačke županije, državni tajnici, pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, predstavnici ministarstava, državnih ureda i institucija, predstavnici obrtničke i gospodarske komore, političkih stranaka i nacionalnih manjina te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Svečana sjednica bila je prigoda da župan Stjepan Kožić još jednom podsjeti na uspjehe koje županija postiže, unatoč nepovoljnim gospodarskim vremenima. Istaknuo je da su napravljeni maksimalni napori da se prebrode teška vremena, smanjena je rashodovna strana proračuna, ali se nisu smanjile potpore i subvencije poljoprivrednicima i gospodarstvenicima, u koje se ulaže oko 300 milijuna kuna, rekao je župan i posebno istaknuo ulaganja u poduzetničke zone i infrastrukture. Na kraju je naglasio da je i dalje potrebno ulagati, posebice u obrazovanje mladih.

Predsjednik skupštine Damir Mikuljan podsjetio je na povijesne činjenice o ustroju županije te na aktualne političke trenutke, koje obilježava završetak pregovora o ulasku u Europsku Uniju. Zahvalio je svima koji su doprinijeli razvoju Zagrebačke županije, podsjetivši i na brojne poznate osobe iz svih područja rada i djelovanja.

Potom su čestitke na postignutim rezultatima i želje za daljnjim uspjesima uputili ministri Pankretić i Popijač, kao i predsjednik države Ivo Josipović, koji je istaknuo da Zagrebačka županija ima svoj specifični razvojni put i rezultate te osobito svoj identitet, jer se nije pretvorila u predgrađe glavnoga grada. Istaknuo je predsjednik Josipović da županija na svom području ima velike mogućnosti u poljoprivredi, ali i ostalim djelatnostima, naglasivši da nam je itekako potrebno njegovanje kulture rada.

Na svečanoj sjednici podijeljene su posebne povelje, nagrade i priznanja. Počasnom građankom Zagrebačke županije posmrtno je proglašena operna diva Milka Trnina, dok je nagradu za životno djelo dobio aktualni župan Stjepan Kožić. Dodijeljene su i nagrade za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, nagrade za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu te četiri Povelje Zagrebačke županije. Povelja je pripala i Krunoslavu Markovinoviću, koji je bio jedini dobitnik nagrade s našeg područja.

Po prvi puta ove godine župan Kožić i predsjednik skupštine Mikuljan dodijelili su zahvalnice i diplome po svom izboru, ukupno njih šest. Svečanosti je svojim glazbenim nastupom doprinijela i Renata Sabljak, koju su pratili klavirist Krešimir Batinić i violinistica Mirta Balog.

M. Šipuš

 
14.07.2011.

Natjecanje vatrogasnih jedinica – 10. Kup Bobovica

Mokre i suhe vježbe pa vrtna zabava

Natjecanje vatrogasnih jedinica – 10. Kup Bobovica

DVD Bobovica organizirala je u nedjelju, 3. srpnja, po 49. put vatrogasno natjecanje s vrtnom vatrogasnom zabavom. Po deseti puta vatrogasno natjecanje se odvijalo prema Pravilniku o natjecanju vatrogasnih jedinica Republike Hrvatske, stoga je ovaj kup nosio naziv 10. Kup Bobovica.

U natjecateljskom dijelu sudjelovale su ukupno 32 ekipe iz 24 vatrogasna društva i to Bistra, Lasinja, Brdovec, Cerje, Pojatno, Leprovica, Ljevo Sredičko, Ivanec, Dubravica, Otok, Sv. Nedelja, Bijela Gorica, V. Lipovec, Kupljenovo, Marija Magdalena, Vrbovec, Cerje, Klokočevec, Zaprešić, Bobovec, Strmec, Bregana, Zdenci i Zlatar. Natjecanje se odvijalo u četiri kategorije, i to djevojčice od 6 do 12 godina, dječaci od 6 do 12 godina, ženske desetine i muške desetine.

Djeca od 6 do 12 godina radila su "mokre" vježbe, u kojima su morali prenijeti 20 l vode do ručnih vatrogasnih pumpi udaljenih 15 m i mlazom vode rušiti mete udaljene 5 m. Odjeljenje je podijeljeno u 3 grupe, a vježba je gotova tek kada svi sruše svoje mete.

Ženske i muške ekipe radile su "suhe" vježbe koje se sastoje od sastavljanja 8 m niskotlačnog voda s usisnom sitkom, "usisni vod", spojenim na vatrogasnu pumpu, 30 m viskotlačnog voda promjera 75, "cijevnog voda", i 2 puta po 30 m visokotlačnog voda promjera 52, "navalnog voda".

Odjeljenje se sastoji od devet natjecatelja koji su podijeljeni na cijevnu, vodnu, navalnu, zapovjednu grupu i strojara. Tijekom vježbe mjeri se vrijeme rada, na što se dodaju kaznene sekunde "greške" i tako dobije konačan rezultat. Radi velikog broja ekipa natjecanje se paralelno odvijalo na dvije staze, a cijelo natjecanje pratila su 4 suca Vatrogasne zajednice Republike Hrvatske.

U kategoriji djevojčica natjecalo se 6 ekipa, a DVD Leprovica osvojilo je 3. mjesto, 2. mjesto zauzele su djevojčice DVD-a Cerje, dok su 1. mjesto osvojile djevojčice DVD-a Otok. U kategoriji dječaka od 6 do 12 godina natjecalo se 11 ekipa, a DVD Dubravica osvojilo je 3. mjesto, DVD Leprovica 2. mjesto, a DVD Ljevo Sredičko osvojilo je 1. mjesto. U kategoriji žena nastupilo je 5 ekipa, a poredak je bio DVD Marija Magdalena 3. mjesto, DVD Zlatar 2. mjesto i na vrhu ekipa DVD-a Zaprešić. U muškoj kategoriji nastupilo je 10 ekipa, a ekipa DVD-a Otok 2 je osvojila 3. mjesto, DVD Otok 1 je osvojilo 2. mjesto i DVD Bijela Gorica je osvojila 1. mjesto. U kategoriji djece tri najbolje plasirane ekipe osvojile su pehare i medalje, a ostale ekipe bile su nagrađene priznanjima za sudjelovanje. U muškoj i ženskoj kategoriji tri najbolje plasirane ekipe osvojile su pehare, a prve ekipe i prijelazne pehare, koje u trajno vlasništvo mogu dobiti tek nakon tri uzastopne pobjede na Kupu Bobovica, dok su ostale ekipe bile nagrađene priznanjima za sudjelovanje na 10. kupu Bobovice.

Nakon vatrogasnog natjecanja djeca su odmjerila snage u potezanju užeta. U kategoriji djevojčica 1. mjesto osvojila je ekipa DVD-a Ivanec, a u kategoriji dječaka DVD Bistra. Sponzor 10. Kupa Bobovice bio je Autoservis Mihelić vl. Maria Mihelića iz Bobovice.

Za vrijeme i nakon samog natjecanja odvijala se vrtna zabava, za koju su domaćini vatrogasci DVD-a Bobovice organizirali bogatu ponudu jela s roštilja, kao i hladnih napitaka, a za akustični ugođaj pobrinuo se glazbeni sastav Zona. Posebno je bila interesantna tombola s tristo nagrada koje se vatrogasci prikupili uz pomoć svojih sponzora i mnogih drugih prijatelja DVD-a Bobovica. Svaki kupljeni listić bio je dobitan. DVD Bobovica zahvaljuje svim natjecateljima i posjetiteljima na ugodnom druženju i zabavi te ih sve poziva i sljedeće godine na druženje, jer se ovakva tradicija ne smije prekinuti, a broj od 32 ekipe na natjecanju govore same za sebe o kvaliteti kupa i radu DVD-a Bobovice. Vatrogasci zahvaljuju i svim sponzorima, kao i mještanima Bobovice te medijskim pokroviteljima Radio Samoboru i Glasniku Svete Nedelje i Samobora na pomoći u organizaciji natjecanja i zabave, jer se na ovaj način prikupljaju sredstva za nastavak humanitarnog rada vatrogasaca Bobovice.

Zdenko Jednar

 

Obilježavanje 70. godišnjice proboja logoraša iz logora u Kerestincu

Svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije

Natjecanje vatrogasnih jedinica – 10. Kup Bobovica

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002