16.05.2011.

Festival žudija – čuvara Kristiva groba

I Samoborci odali počast poginulim vatrogascima

Festival žudija – čuvara Kristiva groba

Ove godine na Uskrsni ponedjeljak, 25. travnja, održan je 11. Festival žudija u općini Tisno na otoku Murteru. Na festivalu je sudjelovalo 28 skupina čuvara Kristova groba s oko 800 sudionika. Manifestaciji je prisustvovao Samoborac Zdenko Cesnik, gradski vijećnik, s obitelji. Sudionici su se okupili u centru Tisnoga, a potom su krenuli kroz borovu šumicu kalvarijom do svetišta Gospe od Karavaja gdje je održana sveta misa za 12 poginulih vatrogasaca u kornatskoj tragediji, a nakon mise je uslijedilo paljenje svijeća za poginule. Svojim kolegama vatrogascima je počast odao sa članovima svoje obitelji i Samoborac Zdenko Cesnik, dočasnik 1. klase te gradski vijećnik u Vijeću Grada Samobora.

Manifestacija se dalje održavala u centru Tisnoga gdje je bio sajam žudija. Nakon što je Frane Lučić (jedini preživjeli vatrogasac u kornatskoj targediji, harambaša domaćih čuvara Kristova groba) izvršio smotru na rivi, žudije su se prebacile na drugu strane obale, a potom je snimljena milenijska fotografija. Snimio ju je Šime Strikoman na mostu koji dijeli kopno i otok u duljini od 38 metara. Festival je na rivi otvorio načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, domaćin je bila župa Svetog Duha Tisno, a sve se odvijalo u slavljeničkom tonu 200. godišnjice Općine Tisno i 300. svetišta Gospe od Karavaja. Moto Festivala je bio "Ljubite jedni druge". Sve skupine su bile predstavljene uz izvođenje nekog od svojih običaja, a najčešće je to bila smjena straže Kristova groba i padanje. Ovaj Festival karakterističan je za jug Hrvatske, ali među skupinama su bili i kuburaši iz Marije Bistrice. Vrijeme je bilo prekrasno, manifestacija je prigodna Uskrsnim danima i ukazuje na to koliko Hrvatska ima prekrasnih običaja koje treba njegovati i širiti među ljudima da ih potakne na pridavanje važnosti Uskrsu i uskrslom Kristu.

S.C.

 
16.05.2011.

Dan Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Ponosni na sve učinjeno

Dan Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Vatrogasna zajednica Grada Samobora osnovana je 15. svibnja 1929. godine, pod nazivom Vatrogasne župe Samobor. U tijeku 82 godine djelovanja mijenjano je ime u Vatrogasni odbor, Vatrogasni savez i Vatrogasnu zajednicu grada Samobora. U članstvo su, osim društava samoborskog kraja, bila uključena i vatrogasna društva Grada Zagreba, Vrapča, Kustošije, Horvata, Trnja te ona sa zaprešićko-brdovečkog područja. Dan osnivanja utvrđen je kao Dan Vatrogasne zajednice Grada Samobora, a obilježava se raznim aktivnostima u Mjesecu zaštite od požara.

Dana 15. svibnja gradonačelnik Krešo Beljak je sazvao smotru članica Zajednice i vatrogasne tehnike na Dan zajednice. U ime Grada Samobora smotri na Trgu kralja Tomislava prisustvovali su gradonačelnik Krešo Beljak, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić i pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić.

Sudjelovalo je 19 dobrovoljnih vatrogasnih društava i Javna vatrogasna postrojba Grada Samobora s 205 vatrogasaca i 40-ero djece te 25 vatrogasnih vozila. Vatrogasce i tehniku predvodio je zapovjednik Vladimir Domin, koji je predao prijavak gradonačelniku. U prigodnom govoru gradonačelnik Beljak zahvalio je na dosadašnjem radu i spašavanju imovine od požara i vode.

- Grad Samobor ponosan je na vatrogasce i njihov rad, ali i na rad Vatrogasne zajednice. Vidljiv je rad na preventivi, a posebno je zadovoljstvo kada se vide ova djeca koja su budućnost zaštite od požara – istaknuo je gradonačelnik.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Jurica Domin zahvalio je Gradu Samoboru na suradnji, razumijevanju, brizi za nabavu opreme i osiguranju sredstava za školovanje i usavršavanje. Čestitao je Dan Vatrogasne zajednice svim prisutnim sudionicima smotre.

B. Bogolin

Foto: R. Bogolin

 
16.05.2011.

Pro-klima dobila EUROVENT certifikat

Prvi u Hrvatskoj!

Pro-klima dobila EUROVENT certifikat

Tvrtka Pro-klima iz Samobora, vodeći hrvatski proizvođač klima komora, uspješno je završila postupak EUROVENT certifikacije.

Započet prije godinu dana, proces certifikacije po EUROVENT kriterijima uspješno je završen 8. svibnja ove godine, dobivanjem certifikata za KU seriju Premium klima komora. Put nije bio nimalo lak, ali je rezultat najbolji pokazatelj namjere i uspjeha tvrtke da svojim korisnicima ponudi konkurentan i energetski učinkovit uređaj.

Usporedo s postupkom certifikacije, projektni tim tvrtke radio je i na razvoju konstrukcije novog uređaja, u koji su bili uključeni djelatnici odjela razvoja, tehničke pripreme, proizvodnje i nabave. Prije slanja uređaja na laboratorijsko ispitivanje, provedeno je i nekoliko tvorničkih provjera mehaničkih, toplinskih i zvučnih karakteristika uređaja u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje te Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba.

Izrada prototipa i njegovo ispitivanje predstavljalo je i tehnološki izazov zbog potrebe korištenja specijaliziranih računalnih alata za modeliranje, uporabu novih vrsta i oblika materijala, prilagodbu tehnologije izrade dijelova i sastavljanja uređaja te promjene načina kalkulacije cijena i tehničkih parametara.

Prednosti ovakvih uređaja očituju se i u većoj energetskoj efikasnosti zbog manjih gubitaka topline. Važno je napomenuti da se ovi uređaji klasificiraju i u energetske razrede od A do E, ovisno o stupnju učinkovitosti pripadajućih komponenti (filtera, grijača, rekuperatora, ventilatora, motora i sl.). Stoga, veća učinkovitost znači i višu energetsku klasu, a time i veću dobrobit za kupca, koji uporabom ovakvih uređaja ostvaruje značajne uštede u toplinskoj i električnoj energiji.

EUROVENT certifikat predstavlja poticaj tvrtki za nastup na domaćem i stranim tržištima koji iznimno cijene i traže uređaje ovakvih karakteristika. Prvenstveno se to odnosi na tržišta Europske Unije, Rusije i arapskih zemalja.

Prema tvrdnjama voditelja projekta Tomislava Jakšića PRO-KLIMA je prvi hrvatski proizvođač koji je primio ovaj ugledni međunarodni certifikat.

Ivica Horvat

 

Festival žudija – čuvara Kristiva groba

Dan Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Pro-klima dobila EUROVENT certifikat

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002