24.07.2011.

Otkrivanjem spomen obilježja u Molvicama odana počast Davoru Vukasu, poginulom u Domovinskom ratu

Heroji se ne zaboravljaju

Otkrivanjem spomen obilježja u Molvicama odana počast Davoru Vukasu, poginulom u Domovinskom ratu

Uz crkvu u Molvicama podignuto je spomen obilježje, kojim su mješani ovog samoborskog naselja željeli odati trajan spomen svom sumještaninu Davoru Vukasu, koji je kao član MUP-a poginuo 1991. godine u Strugi Banskoj, nedaleko od Dvora.

Uoči 20. godišnjice njegove pogibije u Domovinskom ratu, u Molvicama je 22. srpnja organizirana svečanost na kojoj su spomen obilježje otkrili izaslanik ministra unutarnjih poslova, načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, koji su zastavu s otkrivenog spomenika predali obitelji Davora Vukasa. Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, mons. Juraj Jezerinac.

Tom je prigodom izaslanik ministra Tomislav Buterin istaknuo da je Davor sa svega 20 godina izabrao put obrane domovine, podsjetivši da je sudjelovao u prvoj organiziranoj akciji obrane s ciljem zaštite stanovnika Struge Banske, u kojoj je poginuo zajedno s još devetoricom policajaca u napadu srpsko–četničkog agresora. Dodao je i kako je otkrivanje spomenika trenutak kada se treba prisjetiti svih branitelja koji su dali ono što je najsvetije za samostalnu i slobodnu Hrvatsku, a to je život. Rekao je Buterin i da spomenik simbolizira hrabrost, odvažnost i domoljublje, što su bile vrline Davora Vukasa i svih branitelja, na kojima su izgrađeni temelji samostalne i europske Hrvatske.

- Najmanje što mi možemo učiniti za njih su ovakvi trenuci kada širimo istinu o Domovinskom ratu, kada trebamo dobro naučiti svoju povijest da je ne zaboravimo, kada trebamo tu povijest ostaviti našim pokoljenjima, jer ako je ne širimo, ona će se zaboraviti i može netko reći da nije niti postajala – rekao je izaslanik ministra Tomislav Buterin, dodavši da neki umanjuju značenje Domovinskog rata, ali da se na te objede ne treba obazirati.

U ime Grada Samobora nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, rekavši da je Davor Vukas imao veliko srce i puno hrabrosti kada se 1991. godine uključio u obranu Hrvatske od agresije.

Na početku svečanosti misu je u crkvi Presvetog srca Marijinog predvodio vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac, a koncelebrirali su vlč. u mirovini Pavao Kunštek i župnik Božo Belinić. Mons. Jezerinac u svojoj je propovijedi istaknuo da su u Domovinskom ratu mnogi očevi i mladići iz ljubavi prema domovini krenuli u njenu obranu, naglasivši da je o toj obrani poginuo i Davor Vukas, zajedno s još devetoricom svojih prijatelja pripadnika MUP-a, a da zločinci još nisu odgovarali za njihovu smrt, kao i u brojnim drugim slučajevima. Naime, podsjetio je mons. Jezerinac da je Davor bio zarobljen, ali da je protivno svim međunarodnim ratnim konvencijama mučki ubijen, rekavši da mnogi moćnici svijeta i danas sude hrvatskom narodu, jer se odupro njihovim ciljevima. Dodao je kako je obrana u Domovinskom ratu bila moralno opravdana, jer nije bila vođena mržnjom, nego nužna da bismo preživjeli.

- Naši su branitelji bili vođeni savješću i ljubavlju prema domovini i zato smo ponosni na njih i na njihovu žrtvu, odvažnost i doprinos našoj slobodi. Zahvalni smo roditeljima što su odgojili takve sinove. Spomenik koji ste podigli u spomen na poginulog redarstvenika neka bude trajan podsjetnik kako se ljubi narod i domovina. Samoborski kraj živjet će s vječnom uspomenom na prerano uglasli život Davora Vukasa – zaključio je mons. Juraj Jezerinac.

Predsjednik MO Molvice Vinko Jaklenec pozdravio je na svečanosti roditelje i obitelj poginulog Davora, sve uzvanike koji su sudjelovali u programu, a potom načelnika Policijske postaje Samobor Renata Kosa, predsjednika samoborskog Gradskog vijeća Željka Žarka, pročelnika Damira Fabeka, predstavnike samoborske Vatrogasne zajednice i DVD-a Molvice te zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Mladena Žitkovića. Pozdravio je i predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, sve nazočne policajce i vatrogasce te branitelje i Davorove prijatelje. Zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji svečanosti. Naglasio je Jaklenec da je Davor sa svega 20 godina krenuo u obranu domovine, da je za nju dao sve, a za uzvrat nije tražio ništa, te da su stoga podigli spomen obilježje za sjećanje na njegov junački čin sljedećim generacijama.

Spomen obilježje rad je akademskog kipara Slavomira Drinkovića, a izgradila ga je obiteljska tvrtka Željka Žutog iz Molvica, dok su u uređenju okolnog trga pripomogli Komunalac i Grad Samobor.

Svi koji žele 26. srpnja nazočiti obilježavanju 20. godišnjice pogibije 10 hrvatskih policajaca u Strugi Banskoj, među kojima je bio i Davor Vukas, mogu toga dana krenuti organiziranim prijevozom prema mjestu pogibije. Autobus iz Molvica, s Trga Davora Vukasa, krenut će u utorak, 26. srpnja, u 6 sati.

Mato Šipuš

 

Otkrivanjem spomen obilježja u Molvicama odana počast Davoru Vukasu, poginulom u Domovinskom ratu

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002