10.02.2011.

U Uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije predstavljen 185. Samoborski fašnik

Maske čeka zabava na šest gradskih lokacija

U Uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije predstavljen 185. Samoborski fašnik

Na konferenciji za novinare u povodu fašničke tradicije u Zagrebačkoj županiji, koja je održana 9. veljače u Uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije, Preradovićeva 42 predstavljen je i najavljen i ovogodišnji, 185. po redu Samoborski fašnik, koji će se održati od 26. veljače do 8. ožujka, na temu Fašnički politički vremeplov.

Zamjenik samoborskog gradonačelnika Hrvoje Frankić, podsjetio je da je Fašnik najstarija i najvažnija turistička manifestacija Grada Samobora koja je pretvorena u nadaleko poznati brend, dok je zamjenica direktorice Turističke zajednice Grada Samobora, Marijana Obad Slamar najavila program ovogodišnjeg Fašnika koji će se odvijati na šest lokacija u Samoboru. Osim maskiranih povorki mjesnih odbora na alegorijskim kolima, nastupit će i mnoge gostujuće maskirane grupe iz cijele Hrvatske, a poseban program i povorke bit će organizirani za djecu i dječje skupine.

Prvoga vikenda nastupa 14 samoborskih mjesnih odbora sa svojim alegorijskim kolima. Osim što je Grad za pripreme i materijal osigurao po 16.000 kn za svaki mjesni odbor, sami su mjesni odbori odlučili da se fond od 90.000 kn za njihove nagrade podijeli na sve sudionike, pa će posljednji dobiti dvije, a najbolji 25.000 kuna. Uz tradicionalni program na pozornici na Trgu kralja Tomislava, s fašničkim likovima Princezom Srakom, Princem Fašnikom, Fiškalom i Sucem, posjetitelje očekuju programi u Livadićevoj ulici (Etnocest, program uličnih zabavljača i KUD-ova te tabori mjesnih odbora), te za najmlađe na Trgu Matice hrvatske, u Maloj dvorani Galerije Prica i šatoru Coca-Cole. Za mladež je pak osiguran program Halternativa u bivšim garažama ZET-a, a do kasnih sati zabavni program i koncerti trajat će i u velikom šatoru za oko tisuću posjetitelja iza samoborskog kina.

Autorica prigodne izložbe u Uredu TZZŽ, mr. Lela Ročenović, viša kustosica Samoborskog muzeja, govorila je o višestoljetnoj tradiciji najstarijeg Fašnika na ovim prostorima te jednoj od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, a najavljeno je da će Samoborski muzej i Turistička zajednica grada Samobora za vrijeme Fašnika predstaviti prvu monografiju o Samoborskom fašniku.

Najavljena je i konferencija za novinare, na kojoj će 15. veljače u 12 sati u Hotelu Lavica u Samoboru biti predstavljeni svi detalji programa ovogodišnjeg, 185. samoborskog fašnika, čija tema će biti Fašnički politički vremeplov. Ove će godine po prvi put fašnička događanja biti organizirana i u svim ostalim gradovima Zagrebačke županije te u dvije općine, rekla je na konferenciji za novinare u Uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije direktorica Ureda, Ružica Rašperić.

I.H.

 

U Uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije predstavljen 185. Samoborski fašnik

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002