22.08.2011.

Mjesni odbor Franjo Bučar proslavio svoj dan

Naglašena humanitarna nota u radu

Mjesni odbor Franjo Bučar proslavio svoj dan

Svake godine, za blagdan sv. Jelene Križarice – sv. Helene, kod kapele te svetice u Samoboru služi se misa, a prvu nedjelju iza blagdana održava svečanost i misno slavlje na istom mjestu, kojim Mjesni odbor Franjo Bučar obilježava i svoj dan, s ciljem druženja sugrađana. Tako je u nedjelju, 21. kolovoza, misno slavlje predvodio samoborski župnik Vlado Bogdan, uz kojeg je bio i novoimenovani župni vikar u Mariji Bistrici Luka Slijepčević.

U homiliji vlč. Bogdan istaknuo je da se Helena isticala svojom skromnošću, iako je početkom 4. stoljeća bila majka rimskog cara Konstantina, koji je 313. ukinuo progone kršćana u Rimskom carstvu. Podučavala ga je čestitosti i poniznosti, a privelegije koje joj je on podario koristila je čineći dobro. Na kraju mise vlč. Bogdan zahvalio je svima koji su se angažirali na uređenju kapele i u održavanju mise, na kojoj je bio i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić te članovi Vijeća mjesnog odbora Franjo Bučar.

Nakon obreda priređen je domjenak u prostorijama mjesnog odbora u novoj Sportskoj dvorani Samobor. Tom nam je prigodom član Vijeća mjesnog odbora Damir Gorišek pojasnio da se svake godine kod kapele održava misa te druženje sa sumještanima, ali i ostalim građanima. To je ujedino prilika da se čuju problemi stanovnika u naselju i njihovi prijedlozi. Ove se godine to druženje po prvi put održalo u novim prostorima mjesnog odbora, koji su svečano otvoreni potkraj prošle godine. Oni se nalaze u prizemlju nove sportske dvorane, a ulaz je sa strane vanjskih sportskih igrališta, prilagođen je osobama s invaliditetom i starijim osobama.

Članica Vijeća Mara Maić – Premec istaknula je da se dosadašnje akcije mjesnog odbora mogu podijeliti u dvije kategorije – one komunalne naravi i humanitarno – socijalne. Posebno je istaknula tu humanitarnu i socijalnu notu, budući da je dio sredstava mjesni odbor davao za potrebe djece iz Udruge Nova budućnost, jer je jedna kuća smještena na ovom području. Tako su djeci za Božić prošle godine kupili ormar za obuću. Iskazana je briga za samohranu majku s petero djece, za starije i nemoćne, a postignuta je suradnja i s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije te su donirana sredstva za nabavu nove kuhinje Sigurnoj kući za žrtve obiteljskog nasilja, rekla je Mara Maić – Premec dodavši da su svi članovi Vijeća mjesnog odbora iskazali senzibilitet za takve potrebe, bez obzira za stranačku opredjeljenost.

Tajnik MO Franjo Bučar Mladen Šarić napomenuo je da je do kraja godine u planu još uređenje dva dječja igrališta te postava autobusne nadstrešnice kod Doma zdravlja. Sredstva koja dobiva mjesni odbor i dalje će ulagati u male komunalne akcije te u uređenje okoliša, kao što je u prošlom mandatu uređen i okoliš i postavljena ograda oko kapele svete Helene. Tajnik Šarić poziva sugrađane, osobite one u gradskog području, da se više uključe u rad mjesnih odbora, tj. daju svoje prijedloge i primjedbe, jer tako mogu poboljšati uvjete života u svom okruženju.

M.M. / M.Š.

 

Mjesni odbor Franjo Bučar proslavio svoj dan

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002